Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Normální to je. Jí mám syna 15 měsíců a se zubama si taky užíváme. Když se zrovna nějakýklube, je taky strašně protivný, uřvaný, beze mě ani krok, jinak řve. Dost nám pomáhají homeopatika Chamomilla vulgaris 15 ch. Dáváme 3 x denně, když hodně řve, tak i 6 x, dokud nedojde ke zlepšení. Pomáhá i na spinkání. Radím vyzkoušet.
Hlavně to chce, zůstat v klidu, protože děti umí vycítít stres, nervozitu a pak jsou ještě protivnější
Na sedmimesicni ti reknou, kdy ho zacmes vychovavat?
Fyzio je z ktere planety? A krici na nej? Tam bych uz nesla, pokud mas jinou moznost. Jinak ja te asi nepotesim, mela jsem nespokojene a nespici a uknourane dite snad do 3 let. Hodne jsem nosila, dodnes (4.5) spi s nami, snazila se prezit a velice zvazovala, zda mit dalsi dite. Je to mazec, nektere deti jsou holt hodne citlive. Drzim palce ![]()
@beruska9 okrikla ho jeho jmenem zvysenym hlasem, on se na ni otocil a zacal se smat. Prohlasila neco ve stylu, ze ho ma precteneho (asi si myslela, jak me dostala, ze prestal…) a ze takhle kricet nemuze a kdy ho zacnu vychovavat. Nevim, jak se vychovava 7mesicni dite, jak mu vysvetlit, ze zuby rostou vsem a ze u oblikani nikomu nepomuze, kdyz se bude rozcilovat.
Je to narocne, vzdycky jsem si myslela, ze budu mit deti minimalne dve, ale uprimne, nedokazu si predstavit, ze by i druhe bylo takove… ja se synovi muzu ted venovat, mam jen ho a je to vycerpavajici, druhemu bych se tak venovat nemohla. Navic v okoli mam zname, ktere tohle vubec neznaji, “drti” me pribehy o tom, jak dite dopoledne polozi do postylky a ona usne, protoze ony potrebuji uvarit… o tom se mi muze nechat jen zdat… hlasky typu: o zubech jsme vedeli az byl videt… samozrejme nic zleho nikomu nepreju, ale pripadam si pak jeste neschopneji, nedokazu jit bez place s ditetem ani na prochazku
@Anonymní píše:
@beruska9 okrikla ho jeho jmenem zvysenym hlasem, on se na ni otocil a zacal se smat. Prohlasila neco ve stylu, ze ho ma precteneho (asi si myslela, jak me dostala, ze prestal…) a ze takhle kricet nemuze a kdy ho zacnu vychovavat. Nevim, jak se vychovava 7mesicni dite, jak mu vysvetlit, ze zuby rostou vsem a ze u oblikani nikomu nepomuze, kdyz se bude rozcilovat.Je to narocne, vzdycky jsem si myslela, ze budu mit deti minimalne dve, ale uprimne, nedokazu si predstavit, ze by i druhe bylo takove… ja se synovi muzu ted venovat, mam jen ho a je to vycerpavajici, druhemu bych se tak venovat nemohla. Navic v okoli mam zname, ktere tohle vubec neznaji, “drti” me pribehy o tom, jak dite dopoledne polozi do postylky a ona usne, protoze ony potrebuji uvarit… o tom se mi muze nechat jen zdat… hlasky typu: o zubech jsme vedeli az byl videt… samozrejme nic zleho nikomu nepreju, ale pripadam si pak jeste neschopneji, nedokazu jit bez place s ditetem ani na prochazku
Hele mela jsem to same. Na prochazky zasadne s revem, nesnasel oblikani, takze vetsinou jsem ho rvouciho brala uz z domova. Bud jsem rovnou nosila, nebo se snazila aspon jednou denne brat kocar, kdyz byl cas na spani, v jedoucim vetsinou usnul po chvili. To jsem vedela, ze mam tak max hodinu, sla jsem nakoupit nebo neco „mezi lidmi.“ Kdyz jsem chtela zustat dele, mela jsem v kocaru nositko, jak se vzbudil a zacal zase brecet, prendala jsem do nositka. Nekdy to zabralo, nekdy jsem s rvoucim padila zase domu. Naucila jsem se vypinat okoli, jednou mi rikala znama, ze me potkala, i na me volala pres ulici, vubec jsem nevnimala
Kdyz mel nekdo blbe keci a slysela jsem to, hazela jsem vrazdici pohledy. V kocarku se trochu zlepsil, kdyz pak mohl sedet a koukat. Jinak jsem hodne nosila asi do 18 mesicu. Usnul sam asi jednou v zivote
Ja se casem naucila to neresit a nestrovnavat, jo povzdechla jsem si tu a tam, o kolik by to mohlo byt jednodussi, jenze co uz. Taky mi pomohlo cist podobne pribehy a clanky, ziju v zahranici, v anglictine tomu rikaji „high needs child“ a je toho dost. Jo spousta lidi mi vysvetlovala, jak to delam vsechno blbe, naucila jsem se ignorovat i je. Oni za me s tim ditetem nebudou, nemaji co kecat, moje volba.
A druhe dite se povedlo tak trochu neplanovane a NASTESTI je podstatne klidnejsi, jinak bych si asi hodila…Ale mame je 3 roky od sebe, driv jsem nemela odvahu ani trochu.
@beruska9 Moc deluji za vse, co jste napsala. Ja si nekdy vycitam, jestli to nemuze souviset s tim, jake jsem mela tehotenstvi - problemy v praci, rekonstrukce bytu, magisterske statnice atd. Snazim se byt v klidu, ale nekdy to nejde, nekdy to na me hrozne padne. A jaky je syn ted? Mam strach, aby se to treba potom neprojevilo hyperaktivitou…
@Anonymní píše:
@beruska9 Moc deluji za vse, co jste napsala. Ja si nekdy vycitam, jestli to nemuze souviset s tim, jake jsem mela tehotenstvi - problemy v praci, rekonstrukce bytu, magisterske statnice atd. Snazim se byt v klidu, ale nekdy to nejde, nekdy to na me hrozne padne. A jaky je syn ted? Mam strach, aby se to treba potom neprojevilo hyperaktivitou…
No ma porad sklony byt uknourany a nesamostatny, ale hyperaktivni rozhodne neni. Ono je to tezko rict, nevis, co maji vrozene, co je vliv okoli…ja mam ty deti 2 a jsou tak rozlisne
Taky si rikam, jestli to neni tim, ze u prvniho jsem byla vic uzkostnejsi…to nikdy nikdo nezjisti.
Ahoj, jdu se sem uklidnit, aspon doufam.:) Mam chlapecka (7 mesicu) a prijde mi, ze nebyl jeste chvili klid a obcas to na me padne, poradne neco resime - 2 x novorozenecka zloutenka, spatne prisani pri kojeni, brisko, cviceni vojtovky, zapal plic, vzdycky se vyresi jedno a hned zase neco dalsiho… Momentalne jsou to zuby. Kdyz mi vsichni rikali, jooo prdiky, pockej na rust zubu, tak jsem neverila. Ale co ted posledni tri tydny zazivame, je masakr. Syn ma dva spodni zuby, byl hodne protivny, ale dalo se to, trvalo to par dni, ale momentalne je to mazec, asi mesic mel natekle horni dasne, porad si tam vse strkal, bylo videt, ze mu to neni prijemne, ted uz se mu jeden prorezal a dalsi vypada, ze bude, co nevidet. Nemuze spinkat, tezce usina a casto se budi, chvilemi v noci place tak, ze ho nejde utisit, prikrmy na lzicce odmita uplne. Budi se uz protivny, protoze neni vyspany, ale usnout nemuze a porad hrozne narika, chvilema to vypada, ze se i vzteka, zapre se a nadzvedava brisko. Je mi ho hrozne lito a rikala jsem si, ze proste musime vydrzet, zkouseli jsme gely, homeopatika Viburcol, ledova kousatka atd, zabira hlavne noseni a kojeni, prikrmy mu nenutim. Kdyz je nejhur dam aspon na noc Nurofen, ale nechci mu ho davat casto. Jenze posledni dobou me kazdy upozornuje, ze me dite je hrozne protivne a hlucne, tak jsem zacala premyslet, jestli to je normalni. Fyzioterapeutka, kdyz ho videla plakat na nej zvysila hlas a zeptala se me, kdy ho zacnu vychovavat. Tak jsem rikala, ze ho trapi zuby a ona na me, ze kazdemu diteti rostou zuby. Naky cizi chlap se me dnes zeptal, kdyz maly plakal v kocarku, proc tak rve. Pripadala jsem si jako krava, co necha dite brecet v kocaru a pritom drncam, kocar nahnuty, zpivam a jedu se rvanim, doma je uspavani jeste horsi… a zavidim maminkam, co jedou s tichym kocarem a v ruce drzi kavu. Tak me to trosku nahlodalo, jestli to jsou opravdu ty zuby, je pravda, ze uz to trva opravdu dlouho, tak mesic, nebyl den, ktery by byl cely v pohode… co si o tom celem myslite?