Jesle - názor a zkušenosti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
1.4.14 14:35

Tak nevím.. musím promyslet všechny pro a proti a hlavně tu finanční situaci.. ta je právě bidna.. ale všem děkuji moc

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.4.14 14:42

Ahoj, tak já šla do práce, když měla malá 13 měsíců. Najala jsem si známou, která mi hlídala denně, měla jsem normálně plný úvazek. Pracovala pro mne „na černo“ a dávala jsem jí měsíčně 6000 Kč. Bylo to fajn. Když měla malá 2 roky, tak šla do jeslí a můžu říct, že jí jesle hodně daly, je samostatná…, jesle u nás stojí 2000 Kč, jsou státní.
Osobně bych být tebou raději najala někoho na hlídání. Taky mne čeká hledání paní na hlídání, vracím se do práce v půl roce 2. dcery.

• Citovat
  • Upravit
Billi
1.4.14 14:49

Osobně bych se poptala v okolí a po známých např. po nějaké aktivní důchodkyni. U nás hlídají některé učitelky v důchodu, což beru jako naprostý ideál, protože se umí dětem věnovat a rozvíjejí je správným způsobem.
Jedna říkala, že hlídá celodenně holčičku od 18 měsíců a má za to 4000 Kč za měsíc (mínus jídlo, protože holčičce vaří), má ji od rána do odpoledne.

• Citovat
  • Upravit
7974
1.4.14 14:57

V jesličkách, kde berou děti do roka, obvykle chtějí jen potvrzení od lékaře, že je dítě schopné návštěvy. Počítej tam ale s dost velkou nemocností. Jinak je fajn, že tam nehrozí, že onemocní teta a jsi bez jeslí. Taky i batole má nějakou povahu, takže to nemusí být nic pro vás.

Chůvu jsem měla profi i takovou babičkovou a obojí bylo fajn. Teď chodí na občasné hlídání žákyňka ze zdrávky a taky je zlatá. Nevýhoda je, že pokud nemáš chůvu přes agenturu s garancí, tak pokud onemocní, nemáš hlídání. No a když je přes agenturu, co posílá náhradnici, můžou ti poslat kohokoliv.

Pokud jde o prachy, jsou lepší jesle, ale nikdo ti nezaručí, že je bude dítko dobře snášet. A třeba u nás měly ty městské o prázdninách pár týdnů provozní volno, soukromé jedou pořád, ale zase neznám tady v okolí žádné, co berou děti pod rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140243
1.4.14 15:10
@Billi píše:
Osobně bych se poptala v okolí a po známých např. po nějaké aktivní důchodkyni. U nás hlídají některé učitelky v důchodu, což beru jako naprostý ideál, protože se umí dětem věnovat a rozvíjejí je správným způsobem.
Jedna říkala, že hlídá celodenně holčičku od 18 měsíců a má za to 4000 Kč za měsíc (mínus jídlo, protože holčičce vaří), má ji od rána do odpoledne.

4000 tis.to je málo, když vezmes tu odpovědnost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
1.4.14 15:19

@mojmira a to je problém? Osobně bych byla ráda, kdyby se mi něco podobného podařilo za 2 roky sehnat taky. Třeba dané paní bych klidně dítě svěřila, protože je fakt nadšenec a holčičce se věnuje na 100% (kreslení, cvičení, procházky, tvoření, výlety…). Jak jsem psala, jde o učitelku v důchodu, tak to s dětmi umí a ví, jak na to.

• Citovat
  • Upravit
Trudinka
1.4.14 15:20

Ahoj, mám kamarádku která dělá v soukr. školce a nedávno tam měli 14 měsíční mimčo. Po prvním týdnu bylo nemocné měsíc, pak opět týden ve školce a píchání uší, ATB - ve zkratce - maminka přišla o práci, na doporučení lékaře dítě již do školky opět nedáno. V roce je to opravdu moc brzy. Navíc - nevím co máš na mysli jeslemi (nějaké speciální školka pro malinkaté děti?) ale takto malé dítě celkem narušuje režim běžné školky (kde jsou děti např. od dvou let). Jednak v potřebě spánku, také procházka byla tuším problematická (musel být kočárek a jedna z učitelek "uvázaná k němu) navíc si myslím že i strava ač určená malým dětem je pro roční dítě nevhodná. Ale určitě najdeš školku která takto malé dítě přijme, bohužel, a to i splenami a nechodícího. Spíš tu chůvu, nebo kamarádku s dítětem doma, co si ráda přivydělá.

• Citovat
  • Upravit
941
1.4.14 15:31
@Anonymní píše:
Ahoj maminky. Rada bych se zeptala jaky názor mate na jesličky od 1 roku? Jsem nucena ze sve situace najít si práci a bohužel nemám kam dát malého. Jen některé dny a ty zbyle nevím zda zvolit pani na hlídání nebo Jesličky. Budu moc ráda když mi poradíte.. maji v jeslich nejake podminky pro prijet např. bez plen, nebo at uz chodi, zvládá tohle, tamto.. rada bych vše věděla abych to mohla ještě pořádne zvazit.. hlavně dite v roce je ještě male, že? :( budu ráda za každou reakci..

S jesličkami mám ty nejlepší zkušenosti. U nás nebylo podmínkou nic (plenky, samostatné jídlo, chůze…atd.) Všechno naučily tety v jesličkách. Navíc pro jesle platí přísnější kritéria pro provoz, takže strava, prostředí, počet dětí na jednu tetu, personál atd. - to vše podléhá jiným kritériím než např. školka.

Já můžu jen doporučit. ;) Menší děti tety v jestličkách bez problémů odplenkovaly i oddudlíkovaly, když ne, tak plínky nebyl problém dávat. Děti se naučí pít z hrnečku, chodit na nočník, samostatně tvořit, zkoušejí samostatné papání, jsou v kolektivu vrstevníků…prostě super. :palec:

Jen první týden dva je těžký začátek - všechny děti kolektivně pláčou. MOje malá první dva dny nic - je hodně společenská a třetí den, když zjistila, že plakat při příchodu je takový jesličkový folklór, tak začala taky. :D Po pár dnech zase všechny děti přestaly. ;) Pokud můžu doporučit, z tohohle důvodu je asi lepší chodit na pravidelnou docházku než třeba tři týdny nechodit a pak zase jo. Ono pak vlastně pořád začínáš od toho začátku. Pro děti je lepší pravidelnost a doma je připravovat na to, že do jesliček se chodí prostě např. jeden den v týdnu pořád (např. teď každý pátek). ;)

Každopádně ceny jeslí ať soukromých nebo státních žádná sranda. :roll: Mě to vycházelo ve státních při denní docházce přes 5tis. měsíčně (jsme z Olomouce) - malá už měla přes 2 roky, tak do jeslí mohla chodit celý měsíc. Oproti školce je to teda nepoměrně dražší, ale zase levnější než chůva. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
820
1.4.14 15:35

Dcera chodí do jeslí od 6. měsíců, za chvilku jí budou dva roky, do jeslí chodí stále a moc ráda.

Mám jen tu nejlepší zkušenost a mohu vřele doporučit.

Dítě je samostatné, má rádo děti, naučilo se tam spoustu dovedností, zatím nevidím nikde žádnou nevýhodu.

Ostatně v zemích na západ od českých hranic se děti dávají do jeslí běžně od 20. týdnů a nemám pocit, že by z nich vyrůstali méně kvalitní lidé. Na dítě působí i jiné vlivy než jesle. Takže bych se toho nebála. :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Trudinka
1.4.14 15:44

@Sidsel Myslím, že je to trochu zjednodušený pohled, moc záleží na osobnosti a kondici dítěte - jsou děti, které to zvládnou po všech stránkách dobře a jsou děti, které to může psychicky nebo zdravotně poškodit. Je to na zvážení - jedno je jisté, že s matkou je takto malému dítěti nejlépe, ale ne vždy je to možné…

• Citovat
  • Upravit
1863
1.4.14 17:46

Chtěla bych se vyjádřit nejdříve k té nemocnosti - dcera je ve firemní školce (něco jako jesle, děti 1,5-4 roky, větší počet) od 17 měsíců denně na půl dne 8-12:30, od 2,5 let pak i se spaním a nikdy nebyla pořádně nemocná. ATB neměla nikdy, max nějaká ta rýma, kašel, ale ošetřování jsem měla snad 3× na týden za tu dobu, co jsem v práci (dnes jsou dceři 3 roky). jediné, co tam teda chytla, byly neštovice, ale ty jsem pořešila prací z domu a domluvou s vedoucím.
a to mi taky všichni chytráci říkali, jak budu pořád doma. takže NENÍ TO PRAVIDLO!
jinak za mě v pohodě, lépe to snad snášela v nižším věku, nyní občas má tendence argumentovat proč nechce jít do školky atd. ale to už je taková její povaha, herečka jak vyšitá…
pokroky udělala obrovské, kolektiv táhne, hlavně jsem strašně ráda, že nemusím řešit jídlo, ve školce sní vše, doma si vymýšlí…ve školce spí, doma ne. s druhým do toho jdu od dvou let.
z chůvy bych měla taky obavy…to radši nějakou miniškoličku s pár dětmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35353
1.4.14 21:50

Moje mladsi dcera chodila do jesli od 15 mesicu. Sice jen obcas, tak jednou nebo dvakrat tydne, ale nemuzu si stezovat. Mame skvele male jesle, na 25 deti je 5 osob, ale tech deti je tam malokdy tolik, obvykle jich byva tak polovina, mensich tam maji mene, vic tech uz skoro triletych, malym se venuji samozrejme vic.
Moje mladsi mela s adaptaci mensi problem nez starsi, i kdyz ani ta nemela zadny vetsi problem( nastupovala jako o rok starsi).
Nemocna byla relativne malo. Nemusela umet nic, jen musela splnovat vek alespon jednoho roku.
Jesle mame mestske, ovsem po nekolika zvysenich ceny bych uz tam dceru jen na dva dny v tydnu davat nemohla, bylo by to moc drahe, tenkrat( pred skoro tremi lety), byla cena priblizne polovicni. Cim byla starsi, tim vice tam chodila, i kdyz na cely tyden chodi vlastne az ted do skolky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5002
1.4.14 22:12

Ahoj, nečetla jsem reakce, ale napíšu svůj názor. Naše malá je v jeslích od 2 let a u nás i u ní naprostá spokojenost. Tady jesličky berou převážně děti až dvouleté. Měli tam dočasně jako sociální pomoc mamince, která si chudák pádem zlomila obě ruce a babička nezvládala suplovat jí celodenně, chlapečka, kterému bylo 14 měsíců, a byli z toho na palici, vím přímo od jedné z tet dělající v těch naších jeslích. Takže, určitě v nouzi, konkrétně tady, přijmou i, a jako ostřílené zdravotnice, zvládnou i menší dítě než dva roky, ale je to jiný styl práce, než s těmi dvouletými. Tady je to nastaveno tak, že pokud začne docházet dítě na podzim, tak do Vánoc ho nechávají adaptovat se a dýchat, později už ale přitvrdí a vyžadují pevný režim a rozvoj samostatnosti.
K tvému malému - je rozdíl mezi samotnými dětmi - kolem roku je ještě hodně malý, ale možná, že je taková povaha, že výměnu tebe za společnost v jeslích zvládne dobře, pokud už by to tak muselo být a šel by tam. Pokud je to spíše dítko držící se za nohu, bude to pro něj radikální změna a těžce to ponese. Naše si zvykla tak za měsíc. Vyloženě po mně brečela adi 10 dnů, ale už jí byly opravdu ty dva roky. Dát jí tam v jejím roce si představit moc neumím, držela se mně právě za tu nohu.
Utišit dítě, které pláče po rodičích, tety v jeslích umí docela profesionálně, zvládly i tu převelikou naší vzteklinku. Vezmou na klín, pochovají. Péči zvládají kolem dětí taky dobře, tady si opravdu nemohu stěžovat. Pleny i dudlíky taky zvládají - oddudlíkovaly tam chlapečka závisláka na cumlání, pomáhali odplenkovat jiného, co tam ještě s plenkami chodit začal. Většina dnešních dvouletých tam běžné má plenku na denní spinkání po obědě. Naší po dohodě mazali naordinovanou mastí několikrát za den místo nás rodičů. Takže, o péči bych se tam rozhodně nebála.

U tvého teprve ročního bych se spíše bála o to, že o ta změna, dát ho do jeslí už teď, se podepíše na jeho citové vazbě k tobě. Vím, že spousta z nás třeba někdy v 80. letech taky byla od útlého věku v jeslích a žijeme, ale nikdo mi nevymluví, že roční dítě, je prostě pořád ještě vývojově dítě k mámě, pokud je to možné.

Naše dítě se jeví jako docela rozumné, a le doma každé ráno dbám an to, aby věděla, co ten den bude a, kdo pro ní přijde do jeslí ten den. Většinou já. Někdy ale musí děda. Jednou si to teta v jeslích nechtěně spletla, kdo z nás pro ní má právě přijít a řekla jí omylem, že dneska pro ní přijde děda. Malá ale ráno slyšela, že pro ní příjdu já přímo ode mne a měla v tom zmatek. Celý zbytek pobytu v jeslích ten den po té informaci od tety byla odrovnaná a ubrečená. Ještě dva dny se mně držela jako klíště, abych jí někam neutekla. Naše dítě je jinak docela do světa, dědu miluje, ale tohle s ní dokázalo docela zamávat. Píšu to sem proto, co dokáže jedna kolize u takhle malého dítěte udělat s jeho jistotou a důvěrou v nás jeho dospělé. Teta z jeslí se nám za to vyloženě opakovaně omlouvala a bylo vidět, že jí to kvůli malé opravdu mrzí. Poučili jsme se všichni.

Přeji hodně štěstí, ať to nějak vyřešíte a zvládnete. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5002
1.4.14 22:39

Ještě dodávám, že jesle u nás jsou jen do kapacity 15 dětí, takže malý kolektiv, výhoda proti školce určitě pro ty maličké děti, veliká. Strava je vyvážená a hlídaná podle norem. Nemocnost u nás byla na podzim poměrně častá, táhla se s n ámi v různé intenzitě rýma, někdy k tomu i teploty. beru to ale tak že si vybuduje imunitu a promoří se v kolektivu už nyní a ve školce doufám, tohle už nebudeme muset tolik řešit. Platíme 2 300 Kč se vším všudy měsíčně. Pobyt máme osobně celodenní od 7 do 15 hodin. Aktivity s dětmi jsou kreativní - oslavy narozenin, svátků, karneval, ze začátku místo vycházek spíše pobyt na zahradě s odrážedly. Repertoár říkanek poměrně široký. Občas dostanu od malé i informaci z přírovědy, když něco probírají v rozumové výchově, a ona mně poučuje. Jako pedagog v tomto smyslu působení na dítě hodnotím naše jesličky opravdu pozitivně. :pankac: :pankac: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
230
5.5.14 00:17

Jesle

Ptáte se i na názor. Zrovna dnes jsem narazila na jesle v našem městě. Jsou od jednoho roku. Já sama jsem do jeslí chodila a odnesla si odtamtud chronickou bronchitidu. Dneska už se o děti pečuje jistě lépe, ale asi je dobré, si předem konkrétní jesle prohlédnou a zjistit, jak doopravdy fungují.
Osobně si neumím představit, že bych se odloučila od jednoletého dítěte. Raději bych si nechala zkušeným pomoci a vrhla bych se do podnikání, nebo bych se snažila přivydělat si z domu. Možná jste zručná a tvořivá a máte co nabídnout, chce to jen správný nápad. Četla jsem, že u dětí kolem jednoho roku může vzniknout separační úzkost a to bych žádné mámě ani dítěti nepřála.
Samozřejmě, pokud jste v nepříznivé finanční situaci, tak to chápu, ale pokud stát při rodičovské umožňuje neomezený přivýdělek, snažila bych se toho využít. Třeba 3× do týdne bych vyvíjela výdělečnou činnost a v tu dobu bych dala prcka hlídat mojí máti. Nebo bych se snažila najít práci, kde budu moci mít dítě u sebe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí