Jídelníček 16měsíčních
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Z našeho jídelníčku dvakrát nadšená nejsem, ale jakékoli pokusy o změnu selhávají
Po probuzení kolem 7. 100ml odsátého MM, po 8. snídaně sklenička ovocné přesnídávky s ovesnou složkou (Alnatura nebo Babylove) - snažila jsem se nahradit pečivem, vločkami s jogurtem, rozmixovaným ovocem s jogurtem… bez úspěchu. Pak se mi osvědčilo nechat ho vyhladovět až do oběda kolem 11,30. Má rád rajskou po italsku, různě zeleninu s masem a těstovinami, brambory nejedou, úspěch jsem teď měla s topinambury ze zdravé výživy. Jo a musím to pomixovat, ne úplně najemno, ale velké kousky neee. Kousat sice umí, ale po dvou soustech ho to nebaví a je konec. Strašně mu chutnají takové ty mističky od Hippu, ale vzhledem k ceně se to snažím omezovat na max. 2× týdně. Pak dostane 100ml MM před spaním. Kolem 15. jogurt nebo tvaroh, kolem 17. ovoce - jablko, hruška (musím strouhat), banán, jednu dobu mu strašně chutnaly hrozny, teď je plive, jahody musí být mixnuté s mlékem a nějakým sladidlem. Mezi 19. a 20. 200ml kaše a před spaním 100ml MM.
Vím, že to není nic moc (hlavně ty snídaně mě štvou a taky, že nejí víc kouskovitou stravu), ale myslím, že jsou na tom jiné maminky mnohem hůř ![]()
Jo a co umíme - ve srovnání s jinými dětmi (když porovnám třeba v plavání)je to bída, ale myslím, že je to spíše synovou povahou. Dělá si co chce, nereaguje na žádné pokyny. Pro jistotu jsem ho objednala na červen psychologovi, jednu dobu jsem měla pocit, že mi snad nerozumí, ale teď si myslím, že na mě dlabe. Ono někdy je fakt kumšt, aby mě poslech jeho tatínek, takže za tím vidím geny
Chodit začíná až teď, resp. tento týden začíná chůze převažovat nad lezením. Neříká nic. Ale zato se za jeden den naučil, že do nočníku se čůrá. Když ho posadím, začne se usilovně snažit a tak z 90% se vyčůrá. Ale jinak samozřejmě čůrá většinou do plínek, protože si neřekne a čůrá co 20 minut.
Tak jsem zvědavá na další reakce a počítám, že po přečtení zase chytnu v lepším případě depku, v horším hysterii, co je se synem v nepořádku. Ale jinak je to zlatíčko
I když teď asi začíná to období vzdoru. Když není po jeho, jsou příšerné scény.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj. Napíšu co tak většinou jíme:
Po probuzení: kojení
Snídaně: ovesná kaše nebo pohankové vločky s mlékem, rozinky - jíme společně
SV: nějaké ovoce
O: zeleninová polévka, maso, příloha, zelenina
SV: jogurt nebo tvaroh
SV: nějaké ovoce nebo zelenina
V: chleba s máslem, pomazánkou a pod.
Pití: voda nebo ovocný čaj
To hlavní jídlo by třeba bylo dobré napsat co tak prckům dáváme. Třeba dneska bude mít těstoviny s vařeným masem a kukuřicí. Miluje těstoviny.
Jinak umí toho straaašně moc. CHodí, běhá, s přidržením zábradlí vyjde schody, vyleze na skluzavku a sjede, jezdí na odrážedle. Hodně mluví. Třeba včera řekl první delší větu: „Čiči něnííí, pyč.“ Umí hodně zvířátek, pojmenuje členy rodiny, řekne, že je tatínek v práci. Nově umí poď (pojď) a miz (zmiz). Dneska na hřišti chtěl křupku od jiného chlapečma, tak poprosil (posim) a poděkoval (díky). No už je to společník, se s ním v pohodě domluvím. Rád jí sám vidličkou, lžičku mu moc nepůjčuji
. Sní velké kousky v pohodě.
Zato bojkotuje nočník, tak to zatím neřeším.
http://www.youtube.com/watch?…
jo a říká maminko
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj.
snídaně: UM z 210 ml vody a pečivo nebo domácí buchta podle toho, co je doma
svačina: jogurt bílý nebo ovocný
oběd: vývar nebo dospělácké jídlo uvařené s ohledem na malého (polévku a druhé mi po sobě nesní), pokud jsme pryč, tak kupovaná masozelenina
svačina: ovce nebo zelenina na kousky (jablko, banán, hruška, pomeranč, mandarinka, hrozno, jahody, kiwi, salátová okurka, rajčátko, mrkev strouhaná, …) nebo přesnídávka (dříve jsem dělala domácí, teď už dávám kupované obyčejné)
večeře: kaše nebo pečivo se žervé
před spaním: UM ze 150 ml vody
uzobává celý den: kukuřičné křupky bez příchuti, rýžové chlebíčky, pohankové křupky, občas Sunarky, Nestlé sušenky nebo Opavia piškoty. Pokud mu zrovna nelezou zuby, jí prakticky všechno a průběžně pořád. Jen tedy nechce sladké obědy. Teď chci zavést jako zdravé mlsání hrozinky.
Přes den vypije cca 3/4 litru slabého dětského ovocného čaje nebo vody.
Umí: chodí (od 10. měsíce; nikdy jsem ho netahala za ruce, musel vstát a začít chodit sám), běhá, miluje schody; poprosit ručičkama, když to po něm chci; udělat papá, když se s někým loučí; klasika PACI PACI; Vařila myšička kašičku; kopat úmyslně do míče; vydrápat se všude, kam chce; říká jak dělá: slepice, kočka, kráva, kůň, ryba; jezdí na malém enduru; čmárá na kreslící tabulku; před spaním společně uklízíme hračky; přepne si tv, když se dostane k ovladači; vzteká se, když mu něco zakážu. Rád vybaluje nákup, pomáhá mi nosit hrnečky, nebo nosí hračky podle názvů, co říkám. A umí dát hračku jinému dítěti a nechat mu jí.
Odmítá: chodit za ruku, nechat se krmit lžičkou - musí jíst sám, což je někdy dost o nervy.
Teda kaší večer se nakrmit nechá. Vidlička u nás taky frčí a nají se s ní (dnes kuře s bramborem). Moc nemluví: táta, máma, ňam ňam, bác (tím doprovází každé třísknutí čímkoli na zem), není, baba, gól.
@AliTad nepanikař. Každé dítě je jiné, to vidím na plavání. Jedna holčička krásně umí zvířátka a doslova se s ní dá pokecat, ale zas nechodí samostatně. Kamarádčin chlapeček stejně starý jako náš zvládá nočník a náš z něj má amok, ale zase teprve teď se pokouší chodit sám. Ve školce to budou zvládat všichni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Malýmu je sice 17 měsíců, ale všechno je u nás stejně jako v těch 16.
Jídlo: kolem 7:30 hrnek mléka + rohlík/krajíc chleba s máslem a marmeládou/medem, nebo vánočka, nebo kaše s ovocem - pohanková, ovesná, krupicová.
kolem 9 kousek ovoce, pak jde na 2 hodiny spát
obědy 12:30: polévka + hlavní jídlo
svačina: jogurt, kefír, puding s ovocem, domácí pribiňák
večeře 18:30: pečivo s máslem a sýrem, šunkou, pomazánkou + zelenina, nebo kaše s ovocem. Záleží co měl k snídani.
20:00 180ml UM a jde spát.
Navečer má ještě jeden krátký spánek.
Obědy: miluje rajskou a koprovou omáčku. hodně věcí dělám v remosce - kuřecí prsa +různá zmražená zelenina + bramborová kaše.
rajský protlak + olivy + mleté maso + tymián, bazalka, k tomu těstoviny a posypat sýrem
základ na lečo + kuřecí maso + rýže/kuskus
jednou týdně má rybu - pangas, treska, platýz
Přírodní plátek masa + kaše + kompot
Brambory taky nemá rád, ale kaši miluje.
Jinak co umí a neumí
Nočník bojkotuje, ale hlásí, že se pokakal - chytá se za plínu. Říká táta, děde, ešte, mami, auto, éo - éro. Sundá si ponožky, rozepínací mikinu když je rozeplá. Umí pustit televizi, odemknout můj mobil. Občas na požádání něco donese, ale musí chtít. Umí jezdit na odrážedle, zvládá sám skluzavku a takové ty houpací zvířata na hřišti. Pořád si chce čistit zuby a musí se mu na kartáček dát pasta, jinak ho nechce - ví že tam něco chybí. Ví k čemu je hřeben, voňavka, krém. Ráno jde nejdřív do koupelny, to samé po procházce. Umí si „utřít“ ruce. Snaží se jíst sám, teď si zamiloval vidličku. Doma pije z hrnečku. Dává pusu.
Občas kousne, když je naštvaný. Neposlouchá, odmítá chodit za ruku.
- Citovat
- Upravit
@C.H. No pomalu jsem začala panikařit, když jsem četla tvůj příspěvek
Ale vážně, vím, že každé dítě je jiné, syn si prostě musí na všechno přijít sám a jednoho dne nás určitě překvapí, až všechny nabyté dovednosti vyzkouší v praxi
Teda doufám…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No to koukám,tak my to máme takhle:Ráno si dá jen něco na zobání.UM přestal chtít v 11 měsících,nahradila jsem to mlékem s kakaem to časem odmítl taky.Takže k zobání si dá rohlík nebo Bebe sušenky rohlík jedině suchej nic víc nesní.Pak má oběd,nejraději má omáčky s knedlíkem z brambor má nejraději jen kaši,nesní my těstoviny ani rýži,nic takového
Pak má svačinku jogurt nejraději papá kostíky nebo pribinaka pak má druhou svačinku to si dává ovoce banán nebo jablíčko kiwi a pak k večeři kašičku chodí my po obědě spát tak na hodku a večer chodí až v devět.
A co umí:Umí říkat mama,tata,děda,bába,umí říct papat na pití dělá ááá na dudlíka dede ten si vždycky přinese když chce jit spinkat pak umí bubu,pipi,haf,chrochro,běhat umí od 11měsíců ted se naučil slejzat s postele
všecko moc rád pusinkuje z hrníčku my pít nechce pije z flašky od Kubíka.Jo a umí se točit dokolečka,což nerada vidím.Snad mě neodsoudíte za ten jídelníček ale opravdu do nej nic lepšího nedostanu
jo a ještě za ručičku se držet nechce a když se naštve tak mě poštípe i pokouše ![]()
- Citovat
- Upravit
@Iveta89, těstoviny a rýži má prcek rád s omáčkou. Nejdřív těstoviny sabotoval, tak se naučil na Sunarkách - ty jsou extra malé a v jídle se ztratí. A nejede mu zelí, to jsem zapomněla. Jogurty ho trápím bílé buď Holandia nebo Choceňský MAX a ovocné kupuju v německu, Lipánka výjimečně. S UM zkoušela jsi Nestlé Junior drink? Kamarádce malej začal sabotovat UM a tohle mu jede. Ale když ti jí večer kaši, tak nějakou mléčnou dávku i s tím jogurtem denně má.
Zapomněla jsem napsat, že manžel prcka učí kotoul - dítě samozřejmě nadšené, takže dítě zapíchnuté hlavou v sedačce, ručky ve vzporu a snaží sepřekulit. Bohužel je mu jedno, kterým směrem, takže ho pořád chytám a sundavám ze sedačky. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Úplně jsem zapomněla, ohledně dovedností, že od roku umí vylézt nahoru na pohovku (a teď už prakticky kamkoli), ale téměř okamžitě se naučil (sám, ani jsem mu to neukazovala) pěkně přes břicho po nohách slézt dolů. Nikdy jsme neměli žádný karambol a doma ho nemusím ani moc hlídat. V porovnání s ostatními dětmi asi nic moc, ale pochlubit se musím
I s tou chůzí teď karambolů minimálně, jde na to poměrně rozvážně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AliTad píše: Úplně jsem zapomněla, ohledně dovedností, že od roku umí vylézt nahoru na pohovku (a teď už prakticky kamkoli), ale téměř okamžitě se naučil (sám, ani jsem mu to neukazovala) pěkně přes břicho po nohách slézt dolů. Nikdy jsme neměli žádný karambol a doma ho nemusím ani moc hlídat. V porovnání s ostatními dětmi asi nic moc, ale pochlubit se musímI s tou chůzí teď karambolů minimálně, jde na to poměrně rozvážně.
Náš taky vyleze všude, ale musím ho hlídat. Nemá pud sebezáchovy
Od poslední návštěvy v zoo vleze u mojí mamči do sprchového koutu, zavře za sebou a točí se dokola. Případně vyleze na jídelní stůl a hraje si na babičky kocoura.
- Citovat
- Upravit
Malé je 17,5m.
Snídaně: Pečivo s máslem a marmeládou/sýrem, lučina, 150ml plnotučného mléka
Oběd: většinou co máme my/moc nesolím a kořením s mírou - hlavně majoránka, kmín, bazalka, petržel, pažitka, a většinou čerstvé bylinky, pepř nepoužívámú/, miluje těstoviny s rajčatovou omáčkou, kuřecí s bramborem, upravený okurkový salát(místo octa kapka citronu)
Svačina: banán, matylda, jogürt, tvaroh
Večeře: pečivo s něčím, krupičná kaše, mléko, jak kdy
Mezi jídly kousek ovoce - meloun, jablíčko, v létě jahody, sem tam křupka, občas rohlík, salátová okurka
Co umí: chodí od 11m sama, rychle běhá, leze po výškách, zvládá klouzačky, houpačky, dobře i sleze zpět dolů, naučila se to sama. Když má náladu, přinese/najde to, co po ní chci. Na nočník chodila, ale teď nechce
Hlásí pokakanou plenu, tahá za ni
Říká mami, tati, babi, čičí, gól, pa(ven), čau, dede(děda), teta, ňami ňami(jídlo).. Umí jak dělá pes, kočka, ryba, kůň, osel, kráva, ovce, koza, myš, medvěd, tygr, žába(kvák), prase, ptáček, slepice, kohout a včela. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky já úplně zapomněla co ten náš lotr umí. odkoukal jak se řídí auto. Takže teď u nás každá cesta vypadá takto: přijde k autu a snaží se narvat klíčky do zámku. pak si sedne na místo řidiče, dá klíče do zapalování a nastaví si zrcátka aby se viděl. Pak mu musím zapnout pás a on hrdě točí volantem a troubí
Teprve pak ho můžu dát do sedačky. A to samé se opakuje při vystupování. Takže musíme vyrážet ještě s větším předstihem.
A ještě z jídel má rád plněné papriky s rýží.
- Citovat
- Upravit
@Iveta89 Ivet, aspoň mu nedávej ty kostíky, to je šíleně chemická sračka ![]()
Dneska se s dědou naučil hrát karty. Hodí kartu na stůl a řve u toho „piky“
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Iveta89 píše:
Já vím ale on vidí jiný kelímek jogurtu a už my neotevře na něj pusinku a dělá ne e
No ale to jste ho na to nejdřív museli naučit. ![]()
A co mu do toho namíchat něco jiného a dělat, že se to zrovna otevřelo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj chtěla bych pro inspiraci založit diskusi na téma jídelníček 16 měsíčních,chtěla bych vědět co papkáte vy od samého rána až do večera
Mě se zdá že už to máme trochu víc ohraný a už mu to ani moc nechutná
A ještě by mě zajímalo co už v tomhle věku umíte,jen pro porovnání
Děkuji za reakce