Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminy,
chtěla jsem se zeptat,jestli se po celou dobu kojení má dodržovat omezený jídelníček(nepít bublinkovou vodu,nejíst citrusy a jim podobné ovoce,zelí luštěniny…)??Nebo to záleží na věku dítěte-mám dvouměsíční dcerku a tak jsem chtěla vědět jestli až jí bude třeba tři měsíce,půl roku ,tak už se tak omezovat nemusím.. ![]()
Ahoj, záleží na tom, co by dítě nadýmalo, já třeba mohla jíst skoro vše, čerstvé pečivo, knedlíky a zelí a malé nic nevadilo, byla kojená do ukončeného 7. měsíce a až pak jsme začly přikrmovat.Takže radím, vyzkoušej trochu, na co máš chuť a uvidíš.Kadla
Ahojky
ono záleží jaké máš miminko.Jsou některé, že jim nevadí ani když maminka baští hrách, pije bublinkové nápoje a miminko jim prostě na prdíky netrpí.No a některé miminka pak mají bolení z čehokoliv co maminka sní.No já jsem plně kojila do 6,5 měsíců, tak to jsem se hlídala, ale ono už i jak ty miminka rostou a začnou se pohybovat (i třeba jen válení) tak ty prdíky jdou z nich ven.Omezovat jsem se přestala asi okolo 9 měsíce.Nicméně hodně kořeněné nejím doteď, jelikož pořád ještě kojím,ale jen na noc a ráno.
takže musí vypozorovat co miminku vadí a co ne.
no já to vidím takhle-moje teorie
:
Nadýmavé potraviny jsou ty, které při rozkladu ve střevech (mamky, toho kdo je sní)vytvářejí plyn- vzduch-prdíky. Proto prdí mamka.
miminko pije pouze mlíčko, to nenadýmá. Vzuch, tedy prdíky se do miminka dostanou tak, že je napolyká. Bud při sání (netěsní
))), nebo polkne vzuchové bubliny z mlíčkové pěny. Proto prdí a říhá miminko.
takže to co jíme nemá na prdíky vliv. Má na to vliv jenom to jak miminko pije a kolik si polkne vzduchu. Proto některé mamky říkají, že můžou jíst vše a miminku to nevadí. To co jíme ovšem ovlivnuje chuť a vydatnost mlíčka. Takže miminům nechutná třeba cibule, česnek, ostré koření…kyselé zelí…a proto pak sice (z hladu) pijou, ale možná více sliní a to mlíčko napěnují.
no co vy na to? Mně to příjde docela logické. Co si myslíte o mojí teorii?
![]()
Taky jsem o tom přemýšlela a přijde mi to logické
Není tu nějaká odbornice???
U dcery mé kamarádky se alergie projevila už při kojení (třeba na hroznové víno nebo pomeranče), hned se jí osypala. Takže i tohle může hrát roli nejen nadýmání.
Halka