Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mila Klaro,
nechapu co Te na prispevku od Radiny tak podrazdilo, ze reagujes tak agresivne. Pokud vim, tak Radina ma deti dve a jestli Ti to neni znamo, nechapu kde beres informaci, ze dava deti babickam aby mohla vyvarovat. Ale i kdyby, tak co, proc ne?!
A take v tom prispevku nijak nezatracuje kupovane detske vyzivy a ani nikomu nevnucuje jeji nazor na mleko a mlecne vyrobky. Proste jen napsala jak to dela ona sve male holcicce a pro mne osobne to bylo velmi obohacujici a uz jsem ji i kontaktovala s zadosti o dalsi informace ohledne stravy.
Ja osobne budu klidne ten popkorn obirat a mam dvojcata. Prevazne basti mnou varenou stravu a varim jim ji sama v dobe kdy spinkaji nebo si hraji. Babicka k nam chodi jen jedna a to cca 2× do tydne odpoledne pohrat si s holkama, rozhodne to neni nejake planovane organizovane hlidani, proste jsou to jeji vnoucata a ona je ma rada, tak za nimi chodi, to jen tak pro predstavu.
Patrne Te pobourilo neco uplne jineho a tak ses timto zpusobem potrebovala odreagovat. Jinak by uplne stacilo napsat, ze Ty to delas tak a tak a holcicka je zdrava a spokojena.
No vzdycky se najde nekdo kdo si na ostatnich chladi zahu. Preji Ti vice radosti ze zivota a Tvych deti.
Monca a moncicaci 10m
Ahoj holky,
Tak jak jste psaly tak se snazim Kubikovy delat rozmanitejsi stravu.. nakoupila jsem kvetak , brokolici a spenat atd.. Zatim mi vsechno zbastil delala jsem mu to s bramborama a byl spokojenej..
Radino: Jak delas pohankovou kasi, cocku ???
Monis: FENIK??? to davas jako na ochuceni? Ja zase vsude davam porek prijde mi ze jidlo pekne navoni.. jak prosim varis cerevnou repu??
A jeste jednou vsem moc dekuku za pripevky..
Pa Maty
Mysaku - že jídlo se má mixovat, dokud dítě nemá pár zoubků, mi přijde jako docela pěkný blábol. Vzhledem k tomu, že některé děti nemají ani v roce žádný zoubek, tak je asi nesmysl mixovat stravu třeba do roka a půl, ne? Stačí rozmačkat, dítě si zbytek „pokouše“ dásničkami. To, že jídlo jen rozmačkám neznamená, že mu tam nechám tvrdé kousky. Kousky ano, ale měkoučké. Moje malá bude mít 9měs, zub nemá žádný a nic ji už nemixuji, a kousky (samozřejmě měkké) jí nedělají žádné problémy.
Kláro - asi máš dnes špatný den, co? Proč tě Radina tak popudila se svým obíráním popcornu? Mimochodem, skleničkovou výživu taky používám, ale spíš jako doplněk k vařené stravě. Nedávala bych ji jako jediné jídlo, to je jako bych já jedla výhradně jídlo v konzervách..no to si fakt nedovedu představit ![]()
CherPap - já bílý jogurt dávám od 7.měs (Jihočeský skleničkový), a malé nesmírně chutná. Dávám jí ho tak 1-2×týdně, občas do něj přidám jáhlové nebo pohankové vločky nebo burizony.
Radino - někde jsem četla, že kromě tmavě hnědé pohanky existuje i bílá a narůžovělá, a obě mají mít jinou chuť než ta klasická, nevíš o tom něco? Nikdy jsem o takové pohance neslyšela.
Díky, Radu
Klaro,
Monis mne předběhnula, ale i tak ještě na tebe budu reagovat. Mám dvě děti a babičku pouze jednu, která bydlí 80 kilometrů od nás i s dědou. Druhý děda se o děti nezajímá a to bydlí od nás tak 5 minut pěšky. Tím chci říct, že na děti jsem pouze sama s manželem a ten bývá dost dlouho v práci. Docela nedávno byl na dovolené (pro všechny, kdo se budou divit: ano, na dovolené) v zahraničí a já všechno v pohodě zvládala celých 14 dnů sama. Řekla bych že nezáleží ani tak na tom jestli ženská dává děti k rodičům na hlídání, ale je to o přístupu k věci. Mne rodina baví a to je asi to hlavní, proč to všechno stíhám v pohodě. A proč se děti kojí? Protože jsou to mláďata savců a to mluví samo za sebe. Asi narážíš na mléko kravské…víš, krávy taky nepijou mlíko a mají vápníku na rozdávání. Proč asi? Protože dobře žerou to co mají žrát. Takže když najdeš člověka s alergií na mléko, pak ti rád řekne čím vápník tělu dáš v lepší formě než v mléku.
Radu - ta tmavá pohanka je loupaná po opražení a tím prý přichází o dost vitamínů, které jsou pod slupkou, protože se odloupnou s ní. Z té bílé je sloupané všecho co semínko obaluje. Nejlepší prý je ta narůžovělá se sem tam zeleným semínkem. Pohankovou kaši dělám tak, že pohanku rozvařím a namixuju. Dosladím to buď banánem nebo jablíčkem, zkoušela jsem rýžovou sladinku, ale tu jenom sem tam. Čočku dávám zá:,–(ně naklíčenou. Nejdřív ji povařím, namixuju (kvůli slupkám aby nezůstávaly malé viset v krku) a pak do ní nasypu brambory a povařím. Nakonec dám půlku vaječného žloutku, nechám přejím varem a rozmačkám brambory vidličkou. Taková klasika - brambory, čočka, vajíčko, jenom je to všechno i one
.
Monis -majlík jsem četla, určitě se ti ozvu
Radka
Ahoj,
ctu jak tu pisete o cocce, tak bych se chtela zeptat, chtela bych zacit davat cervenou cocku, ja ji totiz miluju, tak by me zajimalo jestli ji muze i 9mesicni dite? Diky . jana
Červenou čočku určitě jo, dáváme ji taky. I neklíčenou, ona je totiž nenadýmavá. Četla jsem že se může dávat už od 6 měsíců.
Pro Maty
pohanková kaše - do 150 ml vroucího mléka vmíchat 10 dkg pohanky, odstranit z ohně a nechat dojít „pod dekou“, rozmixovat. Rozhodně nevařit!
fenykl také do příkrmu přidávám, má výbornou nasládlou chuť, nakrájený na kousky ho povařím s ostatní zeleninou a rozmixuju
Silvie
ahoj holky, já zatím žádné mimi nemám, ale v rodině je jich několik, tak si trošku vyslechnu od švagrových. jedné doktor říkal, že jsou maminky často překvapené, že dítě najednou začne jíst míň a už zdaleka „nezbufne“ všechno, co se mu naservíruje. je to prý tím, že od začátku miminka nabývají gastronomickou rychlostí, takže potřebujou i hodně a často pít/jíst,pak se to ale láme a tělo potřebuje prostě míň energie a maminky jsou zbytečně vystresované, že dost nepapá…
tak ať vám hezky baští...... ![]()
Ahojky,
můžete mi prosím poradit, jakou používáte rýži??
Necháváte naklíčit všechny luštěniny?
Děkuji ![]()
To Radina:
To se ti to obírají popkorny, co? Přemýšlela jsi nad tím že ne každá z nás má možnost upíchnout dítě k babičkám a v klídku si vyvařovat? A taky že nemáme jenom jedno dítě o které je potřeba se starat? Já věřím dětským výživám. Holka na nich vyrostla a je zdravá jako rybička. A co máš proti mlíku a jogurtům? To je základ stravy od malička ne? Proč myslíš že se děti kojí?!
Klara