Jím podle kalorických tabulek, ale...

Anonymní
27.3.25 21:44

Jím podle kalorických tabulek, ale...

Zdravím, ráda bych se obrátila s dotazem, ohledně kalorických tabulek. Jde o to, že kalorické tabulky mi velmi pomohly naučit se, které jídlo je jak kalorické, taky mi to pomáhá v tom si hlídat dostatek bílkovin a vlákniny a dalších věcí ve stravě. Vše si poctivě vážím a zapisuji. Váha jde dolů, sice pomalu, ale jde. Co se týká pohybu, tak se snažím sportovat pravidelně. Teď tu nastává to, ale. Všímám si, že mě to celkem omezuje v tom jet na výlet a tam si dát něco k jídlu. Nebo se nebát najít na rodinné oslavě. Ano, vím, že můžu přestat se zapisováním si kalorií, ale mám jednoduše strach, že překročím můj nyní denní kalorický limit a že celá snaha zhubnout ztratí smysl. Taky teď dodržuji, že si dám poslední jídlo v 17:00 hodin a bojím se, že kdybych i tohle přestala pravidelně dodržovat, že zase přiberu. Takže ano, na jednu stranu jsem spokojená s tím, že fungují, ale na druhou mi to ovlivňuje život. Už se tolik neraduji z dobrého jídla jen tak, protože to vidím, jako kalorie navíc :zed:. Máte někdo nějakou zkušenost, jak jíst tak, aby se váha dala udržet, popřípadě zhubnout, aniž bych si musela zapisovat do tabulek?

Anonym, protože tu mám známé, děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
27.3.25 22:41

Když si nezapisuji, tak si leda dokážu udrzet vahu. O vikendu prijem neresim a pres tyden jsem v deficitu.
Jak to udrzet bez zapisovani, je jist dokola to same. Sama neodhadnu bez vahy porci, vzdycky je toho vic nez si myslim.
Na vyletech jsem, ale jidlo nikdy neresila a i tak dala dolu hodne kg.

• Citovat
  • Upravit
14376
27.3.25 22:44

Nemám radu, mám to úplně stejně. Jakmile začnu jíst zdravě a pravidelně, počítat kalorie, tak mě každý prohřešek strašně sebere a naštve. Taky mi připadá, že řeším jen a jen jídlo a je to strašně náročný. Váhu nikdy neudržím, protože zvyšuji porce a rozšiřuji jídelníček :zed: :zed: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2399
27.3.25 22:57

Tak defakto muzes jit cokoliv, jen musis primerene mnozstvi.abys splnila ten deficit.
Taky jsem zapisovala. vikendy a setkani, tam jsem to neresila.jen jsem se hlidala. misto 10 jednohubek, jsem si dala jen 3 apod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5241
27.3.25 23:05

Tak si na vylet udelej svacinu, nebo si tam dej neco typu “prirodni kureci platek s varenymi brambory” a z databaze jidel v tabulkach si najdi ta jidla a zapis. V restauracich maji u jidel zpravidla i gramaze. Nebo si dej, co chces a zapis to tam od oka. A oslavy jsou taky celkem jedno, pokud nejsou kazdy vikend. Hubnuti neni o tom se dozivotne omezovat, ale o tom zmenit zivotni styl a vytvorit si nove stravovaci navyky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5134
27.3.25 23:27

Tak na oslavach si dej hlavni jidlo, a moucnik si nedavej. Nebo jen jeden mensi kousek. A treba bez kafe. Pokud planujes restauraci, predem se podivej na internet, jestli nemaji menu na strankach, a podle toho si vyber. Nebo kdyz vis, ze budes jist obed venku, prizpusob tomu snidani/veceri doma, aby byly mene kaloricke.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20899
28.3.25 05:34
@Anonymní píše: Více

Tak když víš, že jdeš večer do restaurace a chceš si dát něco dobrého. Tak upravis snídani a oběd, abys měla rezervu. Dělám to tak běžně a normálně to funguje…

A nebo víš, že v sobotu je velká oslava, tak uberes trochu příjem pár dní před a pár dní po. Tělo jede v průměru, když jeden děs prekrocis. Tak ti to udělá méně škody, než tento tvůj psychicky terror sebe sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ruzzicka
28.3.25 05:40

Zkus si dát třeba volné dny, kdy nic nezapisuješ, jen posloucháš svoje tělo. Postupně se naučíš odhadovat porce a kalorie intuitivně. Taky pomáhá zaměřit se spíš na celkový týdenní příjem než řešit každý den striktně.

• Citovat
  • Upravit
6034
28.3.25 06:16

Hm, já si řekla, že jeden den v týdnu mám povolenou oslavu toho, že jinak poctivě zapisuji a jsem v deficitu (jestli ten den vyberu nebo ne, už závisí na okolnostech. Většinou ho nevyberu). A ono opravdu jeden den potěšení nevadí. Takže teď bude mít manžel narozeniny, my mu s dětmi upečeme dort, a já si bez výčitek svědomí jeden kousek dám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.3.25 06:40

Na výletě si dám třeba rýži s omáčkou nebo maso s bramborami, případně salát. Pokud někde mají jen smažené věci nebo věci typu vrabec s bramb. knedlíkem, to nejím vůbec, navíc se snažím vyhýbat lepku kvůli alergii, tak si někdy zkrátka nevyberu nic. Buď si koupím něco studeného, nebo mám s sebou svačinu.

Co se týče oslav, tam se hlídám. Pokud je to odpolední oslava, dám si jeden menší kousek dortu, protože já běžně odpoledne nic nejím a musela bych pak omezovat večeři. A zobu zeleninu. Pokud je to večerní akce s rautem, občerstvení mi nahradí večeři, takže tam si už dám věcí víc, ale pořád se snažím, aby to kaloricky pokrylo mojí klasickou první a “druhou” večeři, tj. do 700 kcal. Už to mám v oku a pokud nevím, jím spíš míň než víc.
Já tedy nehubnu, ale držím si váhu, takže nejsem v deficitu. Časem už budeš vědět od oka ty porce a kolik mají kalorií a tabulky už nebudeš potřebovat. Já je už nepoužívám vůbec, ale používám doma váhu na některé potraviny.

• Citovat
  • Upravit
9015
28.3.25 06:48

Když máš vůli a nastaveno v hlavě. Tak tě odbočka na koleji rozhodit nemůže. Jdu třeba dneska s kolegy na oslavu. Běžně vidí, že mám své krabičky (svačinu a oběd). Dneska tam určitě nebudu dělat Zagorku. Krom dovezeného rautu i každý sám něco přinese. Prostě si zobnu, nač budu mít chuť. Co se mi bude líbit. Včera a celý týden jsem každý den cvičila. Dneska to nestíhám a stejně potřebuje tělo odpočinek. Zítra uvidím, jak budu unavená. Tak bude třeba jen delší svižný výšlap se psem. A v neděli se zas bude normálně cvičit. Největší problém je, když se hrotí. Tím si pak děláš binec ve své hlavě. Hoď se do pohody :kytka:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.3.25 06:50
@Anonymní píše: Více

U mě přesně takhle začala před lety mentální anorexie. Nejdřív spokojenost, jak pěkně držím deficit, pak snaha aby byl deficit ještě větší a hysterie, když mi to jednou náhodou ulítlo…

• Citovat
  • Upravit
Asta135
28.3.25 06:55

Já teda držela tabule, ale na výletě jsem si klidně dala burger a na oslavě dort. A prostě jsem to nezapsala. A brala jsem to tak, že je to vlastně odměna za moje úsilí. Abys nabrala, musela by ses cpát denně. Nebo být prostě v dlouhodobém přebytku. Pokud jsi v deficitu a jednou za 14 dní si dáš kus dortu, burger nebo pytlík chipsů, fakt se nic nestane.

• Citovat
  • Upravit
24688
28.3.25 07:26

Když to porušíš jednou za čas, tak se nic nestane. Oslavu a výlet snad nemáte každý den. Naopak se i doporučuje dát si jeden den v týdnu volnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3328
28.3.25 14:44

Nic si nezapisujem a normalne jem a hybem sa.

Ked frcis na silnej podvizive, tak telo postupne zlikvidovalo vsetky svaly ktore nutne nepotrebovalo, obmedzilo metabolizmus a snazi sa kazdu energiu navyse premenit na tuk aby si urobilo zasobu na horsie casy.

Ked zacnes normalne jest a normalne sa hybat tak bude vsetko v poriadku, ale bude to trvat par mesiacov telo presvedcit ze nemusi kazdu kaloriu ukladat, ze mu doprajes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková