Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Když si nezapisuji, tak si leda dokážu udrzet vahu. O vikendu prijem neresim a pres tyden jsem v deficitu.
Jak to udrzet bez zapisovani, je jist dokola to same. Sama neodhadnu bez vahy porci, vzdycky je toho vic nez si myslim.
Na vyletech jsem, ale jidlo nikdy neresila a i tak dala dolu hodne kg.
Nemám radu, mám to úplně stejně. Jakmile začnu jíst zdravě a pravidelně, počítat kalorie, tak mě každý prohřešek strašně sebere a naštve. Taky mi připadá, že řeším jen a jen jídlo a je to strašně náročný. Váhu nikdy neudržím, protože zvyšuji porce a rozšiřuji jídelníček
![]()
Tak defakto muzes jit cokoliv, jen musis primerene mnozstvi.abys splnila ten deficit.
Taky jsem zapisovala. vikendy a setkani, tam jsem to neresila.jen jsem se hlidala. misto 10 jednohubek, jsem si dala jen 3 apod…
Tak si na vylet udelej svacinu, nebo si tam dej neco typu “prirodni kureci platek s varenymi brambory” a z databaze jidel v tabulkach si najdi ta jidla a zapis. V restauracich maji u jidel zpravidla i gramaze. Nebo si dej, co chces a zapis to tam od oka. A oslavy jsou taky celkem jedno, pokud nejsou kazdy vikend. Hubnuti neni o tom se dozivotne omezovat, ale o tom zmenit zivotni styl a vytvorit si nove stravovaci navyky.
Tak na oslavach si dej hlavni jidlo, a moucnik si nedavej. Nebo jen jeden mensi kousek. A treba bez kafe. Pokud planujes restauraci, predem se podivej na internet, jestli nemaji menu na strankach, a podle toho si vyber. Nebo kdyz vis, ze budes jist obed venku, prizpusob tomu snidani/veceri doma, aby byly mene kaloricke.
@Anonymní píše: Více
Tak když víš, že jdeš večer do restaurace a chceš si dát něco dobrého. Tak upravis snídani a oběd, abys měla rezervu. Dělám to tak běžně a normálně to funguje…
A nebo víš, že v sobotu je velká oslava, tak uberes trochu příjem pár dní před a pár dní po. Tělo jede v průměru, když jeden děs prekrocis. Tak ti to udělá méně škody, než tento tvůj psychicky terror sebe sama.
Zkus si dát třeba volné dny, kdy nic nezapisuješ, jen posloucháš svoje tělo. Postupně se naučíš odhadovat porce a kalorie intuitivně. Taky pomáhá zaměřit se spíš na celkový týdenní příjem než řešit každý den striktně.
Hm, já si řekla, že jeden den v týdnu mám povolenou oslavu toho, že jinak poctivě zapisuji a jsem v deficitu (jestli ten den vyberu nebo ne, už závisí na okolnostech. Většinou ho nevyberu). A ono opravdu jeden den potěšení nevadí. Takže teď bude mít manžel narozeniny, my mu s dětmi upečeme dort, a já si bez výčitek svědomí jeden kousek dám.
Na výletě si dám třeba rýži s omáčkou nebo maso s bramborami, případně salát. Pokud někde mají jen smažené věci nebo věci typu vrabec s bramb. knedlíkem, to nejím vůbec, navíc se snažím vyhýbat lepku kvůli alergii, tak si někdy zkrátka nevyberu nic. Buď si koupím něco studeného, nebo mám s sebou svačinu.
Co se týče oslav, tam se hlídám. Pokud je to odpolední oslava, dám si jeden menší kousek dortu, protože já běžně odpoledne nic nejím a musela bych pak omezovat večeři. A zobu zeleninu. Pokud je to večerní akce s rautem, občerstvení mi nahradí večeři, takže tam si už dám věcí víc, ale pořád se snažím, aby to kaloricky pokrylo mojí klasickou první a “druhou” večeři, tj. do 700 kcal. Už to mám v oku a pokud nevím, jím spíš míň než víc.
Já tedy nehubnu, ale držím si váhu, takže nejsem v deficitu. Časem už budeš vědět od oka ty porce a kolik mají kalorií a tabulky už nebudeš potřebovat. Já je už nepoužívám vůbec, ale používám doma váhu na některé potraviny.
Když máš vůli a nastaveno v hlavě. Tak tě odbočka na koleji rozhodit nemůže. Jdu třeba dneska s kolegy na oslavu. Běžně vidí, že mám své krabičky (svačinu a oběd). Dneska tam určitě nebudu dělat Zagorku. Krom dovezeného rautu i každý sám něco přinese. Prostě si zobnu, nač budu mít chuť. Co se mi bude líbit. Včera a celý týden jsem každý den cvičila. Dneska to nestíhám a stejně potřebuje tělo odpočinek. Zítra uvidím, jak budu unavená. Tak bude třeba jen delší svižný výšlap se psem. A v neděli se zas bude normálně cvičit. Největší problém je, když se hrotí. Tím si pak děláš binec ve své hlavě. Hoď se do pohody
.
@Anonymní píše: Více
U mě přesně takhle začala před lety mentální anorexie. Nejdřív spokojenost, jak pěkně držím deficit, pak snaha aby byl deficit ještě větší a hysterie, když mi to jednou náhodou ulítlo…
Já teda držela tabule, ale na výletě jsem si klidně dala burger a na oslavě dort. A prostě jsem to nezapsala. A brala jsem to tak, že je to vlastně odměna za moje úsilí. Abys nabrala, musela by ses cpát denně. Nebo být prostě v dlouhodobém přebytku. Pokud jsi v deficitu a jednou za 14 dní si dáš kus dortu, burger nebo pytlík chipsů, fakt se nic nestane.
Když to porušíš jednou za čas, tak se nic nestane. Oslavu a výlet snad nemáte každý den. Naopak se i doporučuje dát si jeden den v týdnu volnější.
Nic si nezapisujem a normalne jem a hybem sa.
Ked frcis na silnej podvizive, tak telo postupne zlikvidovalo vsetky svaly ktore nutne nepotrebovalo, obmedzilo metabolizmus a snazi sa kazdu energiu navyse premenit na tuk aby si urobilo zasobu na horsie casy.
Ked zacnes normalne jest a normalne sa hybat tak bude vsetko v poriadku, ale bude to trvat par mesiacov telo presvedcit ze nemusi kazdu kaloriu ukladat, ze mu doprajes.
Zdravím, ráda bych se obrátila s dotazem, ohledně kalorických tabulek. Jde o to, že kalorické tabulky mi velmi pomohly naučit se, které jídlo je jak kalorické, taky mi to pomáhá v tom si hlídat dostatek bílkovin a vlákniny a dalších věcí ve stravě. Vše si poctivě vážím a zapisuji. Váha jde dolů, sice pomalu, ale jde. Co se týká pohybu, tak se snažím sportovat pravidelně. Teď tu nastává to, ale. Všímám si, že mě to celkem omezuje v tom jet na výlet a tam si dát něco k jídlu. Nebo se nebát najít na rodinné oslavě. Ano, vím, že můžu přestat se zapisováním si kalorií, ale mám jednoduše strach, že překročím můj nyní denní kalorický limit a že celá snaha zhubnout ztratí smysl. Taky teď dodržuji, že si dám poslední jídlo v 17:00 hodin a bojím se, že kdybych i tohle přestala pravidelně dodržovat, že zase přiberu. Takže ano, na jednu stranu jsem spokojená s tím, že fungují, ale na druhou mi to ovlivňuje život. Už se tolik neraduji z dobrého jídla jen tak, protože to vidím, jako kalorie navíc
. Máte někdo nějakou zkušenost, jak jíst tak, aby se váha dala udržet, popřípadě zhubnout, aniž bych si musela zapisovat do tabulek?
Anonym, protože tu mám známé, děkuji.