Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Já být zakladatelkou, jdu bydlet sama,
a sestra ať hledá spolubydlení s tou třetí holkou
@zrcadlo píše: Více
Finančně to dneska nikdo nemusí řešit, naopak - pokud bude sama v bytě, může si požádat o příspěvek na bydlení a je ve většině případů na stejných nákladech a větším pohodlí. Takový jsou dneska pravidla.
Pokud má průměrný příjem člověka krátce po VŠ kolem 40-50 tis, tak ve větším městě na pohodu, ušetří tak jako tak. A zas pokud má víc, tak proč si nezvýšit komfort… ![]()
@bloklimiucet píše: Více
Tak je pravda, že já se vždycky chtěla uživit sama, no.
@bloklimiucet a to proč jako bude pobírat příspěvek na bydlení jako nějaká socka?
nechápu, každý se musí prece postarat sám o sebe.
Děkuji všem za názor. Právě já jsem byla tak nějak rozhodnutá jít do bydlení se ségrou, ale po pár prohlídkách a i nějakém bydlení sama teď, když všechny spolubydlící odjeli pryč na Velikonoce a vikend, tak jsem zjistila, že mi to vlastně vyhovuje být sama. Respektive za těch 6 let studentského života jsem si prošla 2 spolubydleními a ještě jsem rok bydlela u babičky za Prahou a prostě si říkám, že už asi je čas se nějak osamostatnit. Navíc znám ségru, ona je sice strašně super a rozumíme si, ale zároveň je to člověk, který strašně mění nálady a nikdy nevím, zda se ji radši vyhýbat, protože by mě zavraždila pohledem, nebo kdy si s ní můžu sednout a pokecat o tom, jaký vtipný GIF komu mamka zase poslala. A navíc ona je extrovert, takže už plánuje, jak si bude vodit přítele a kámošky na prespávačky. A já nevím, ale podle mě jsem z tohoto už “vyrostla” ![]()
Jinak jako co jsem se tak dívala, tak jako zas takový finanční rozdíl to není, respektive co jsme se dívali, tak 2+1 by nás vycházel na 10-14 tisíc každou, kdežto 1+1 a 1+kk zhruba kolem 13-17 tisíc, takže ten rozdíl by byl tak kolem 3-5 tisíc, asi by záleželo na lokalitě a tak. Problém je, že mám práci na druhem konci Prahy než sestra školu, takže je to takové komplikované. A já třeba mám taneční kurzy a posilovnu v centru, takže bych se držela někde v okolí centra nebo aspoň širšího centra, mladší sestře je to tak nějak jedno a klidně bude někde na okraji Prahy. Ale chápu pointu šetřit. Jako mně se aktuálně při spolubydlení a nájmu 10 tisíc za pokoj daří ušetřit každý měsíc okolo 20 tisíc, takže když bych platila třeba o 7-8 tisíc více, tak myslím, že bych zvládla ušetřit tak těch 12-13 tisíc…což myslím, že je celkem slušné. A nějaké úspory a investice mám taky.
Ale děkuji za názory, jako ještě o tom stále přemýšlím, ale čas se krátí a byty mizí.
Čtu si teď ještě nějaké další komentáře - jako chápu tu pointu ušetřit, ale jako já bych se sestrou na bytě ušetřila tak 3-4 tisíce, což se sice může zdát i docela hodně a vím, že je to hodně, ale přemýšlím, zda mi to stojí za to soukromí a nějaké bydlení sama. Jinak když už jsem tady anonymně, tak čistý plat mám 50 tisíc, dostala jsem hodně dobrou práci v oboru, který jsem studovala a navíc pro zahraniční firmu, takže ten plat je opravdu dobrý, tudíž se mi daří opravdu hodně ušetřit, když chci…ale uvidím, jako co jsme zatím byly se ségrou na prohlídkách, tak prostě to vychází, že za spolubydleni bych platila 10-15 tisíc, za vlastní bych platila 13-17 tisíc, ale budu o tom ještě přemýšlet.
Děkuji ještě jednou za názory
To je prave velky rozptyl, aspon pro me. 10 a 13 zase takovy rozdil neni, 10 a 17 ano. Ale dovolit si to muzes, chces mit klid, tak pokud mas jistotu, ze neco najdes, hledej neco jen pro sebe.
@Anonymní píše: Více
Já bych upřednostnila hlavně to nedojižděni. To je hlavní pointa nájmu, na kterou se u nás zapomíná. Hledej co nejblíž práci! Se sestrou neporadím, to si musíte vyříkat spolu ![]()
@blumen ono záleží i hodně na lokalitě, ano, 10 a 17 je velký rozdíl, ale zase jde o ceny v jiné lokalitě, respektive 9-10 bych měla za sdílený byt třeba někde na Praze 7 nebo na Praze 9, kdežto ve stejné lokalitě bych měla 1+1 za 12-13 tisíc se vším všudy…byli jsme se podívat na jeden 2+1 na Praze 2 a tam by to bylo pro každou za 14 tisíc, kdežto 1+1 jsem tam viděla za 16-17 tisíc, takže ono to fakt vychází většinou na ten rozdíl o 2-4 tisíce zhruba, ale záleží. Furt to ještě promýšlím a budu to muset probrat ještě se ségrou.
Tak po doplnění informací beru zpět co jsem napsala a běž určitě bydlet sama.
@JancaS84 jj, když doplnila info o extrovertní sestře, dojíždění do práce a finanční situaci + cenových ne/rozdílech,
tak mi z toho jednoznačně vychází radši menší bytík, ale SAMA, božský zasloužený klid…
Já bych segru nezklamala.
Aha, tady se mezitím něco dopsalo… Samozřejmě záleží, jak si spolu rozumíte…
@Cimada jako jsme každá jiná, ona je extrovert, já introvert, ona je spíše cholerik, já takový flegmatik…jsme od sebe 5 let a i když si rozumíme více než když jsme dospívaly, tak stále vidím, že těch 5 roků je poznat, ta “vyspělost” a “myšlení” je prostě jiné
ale včera jsme se o tom bavily i s mamkou a ségra usoudila, že vlastně je jí dobře na té koleji a je to pro ni stále levnější a asi i pohodlnější než bydlet někde se mnou, takže nakonec to vzala dobře, že spolu bydlet nebudeme a já si najdu něco sama - a bude pokoj, takže nakonec to dopadlo dobře, jen tedy ještě to musím nějak udělat s tou spolubydlící