Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry den, jdu pro radu. Pred par dny jsem cetla o Cyst. fibroze a prvni co jsem letela…oliznout si dite. No a samo ze jsem slanost citila😣. Jasne ze jsem hned cetla vse co se naslo a jsem z toho na nervy. Dnes jsme byli u mudr na krev po nemoci a hned jsem to na ni vybalila. Ta na me kouka jak na blazna, ze slanej pot ma kazdej a ze jestli se bojim CF, tak to pry by vypadala jinak.
Ale vite jak to je…nemyslim ted na nic jinyho.
Nehraji mi do karet prave ty priznaky. Nebyva nemocna, jen skolka byla klasicky ryma, usi….ale jen prvni ty prvni dva roky…..pak skoro dva roky nic zavratnyho. Az ted v listopadu mela zapal plic a ted anginu. Takze dvoje antb po trech mesicich.
Dalsi vec…v peti letech trochu min rostla, takze chodime i na endokrinologii, kde ji delali spoustu testu. Nastesti se ten rust rozbehl, tak na kontrolu jdem az za rok. Je to drobek a takovej hubenourek(120cm a 20 kg). Moc tomu jidlu neda a je hodne akcni, takze i to malo vybeha🙈
Traveni ma myslim v poradku, bobek pevnej kazdy den.
Proste ja nevim, na kasle netrpi, traveni dobry….jen ten slanejsi pot 😰 kterej sem nikdy vlastne ani nezaregistrova…az ted co ji furt olizuju
Mate nekdo zkusenost u starsich deti, ze by se to projevilo az ted? Nebo kdyz to blbe napisu….jsou vase ditka taky slanejsi?
Dekuji za vase odpovedi a pripadne zkusenosti.
Cituji: „CF je autozomálně recesivně dědičné onemocnění, což znamená, že pro rozvoj onemocnění je nutná přítomnost dvou mutací u pacienta – jedna mutace zděděná od matky, druhá od otce. Rodiče nemocného jsou tedy zdravými nositeli mutace (vlohy pro onemocnění) a mají 25% pravděpodobnost narození dítěte s cystickou fibrózou.“
Každopádně nedělá se náhodou v dnešní době celoplošný screening u novorozenců jako třeba na fenylketonurii? ![]()
@Tarena píše: Více
Též si říkám, že by měli. Je to snad i povinné od nějaké roku myslím.
Ano od roku 2009 je to soucasti novorozeneckeho scr…..to mi taky mudra rikala. Ale cetla jsem, ze muze byt i falesne negativni🙄
Hlavně CF se diagnostikuje už u miminek nebo malých dětí…ty potíže jsou opravdu vyrazne a nedovedu si představit situaci, kdy by byla neodhalena až do 7 let…zo je opravdu nesmysl. Ten poz u CF já navíc výrazně slanejsi než u ostatních…
Doktorka má pravdu. Něco si o tom načti. Tyhle děti mají opravdu velké zdravotní problémy a mám pocit, že dokonce i umírají, když se to dietou neřeší už od narození.
Jo, ty sis vlastně o tom něco četla. Tak to potom opravdu nechápu, co a kdes o tom četla. ![]()
@tgg91 píše: Více
Též jsem nepochopila, je jasné, že slaný pot má fyziologicky každý, tak mi přijde divné podle toho hned usuzovat CF.
Za mě od začátku trochu divný dotaz, ale tak proč nediskutovat/neporadit.
Souhlasím, že je to divný dotaz. Navíc vložený hned na dvou velkých diskuzních fórech, aby měla paní, co nejvíce reakcí a zřejmě čeká, že jí to někdo potvrdí. Ale opravdu by to chtělo klid. Rodič tak trochu hypochondr
Buď opravdu ráda, že máš zdravou holčičku, nějaké neduhy ze školky jsou normální a my jsme teď taky měli u malého 2× ATB, bohužel, co se dá dělat, stane se. Každej je v zimě nemocnej, musíme počkat na jaro a snad to bude lepší ![]()
@Monik1 takže jediné, podle čeho usuzujes, je pot. Pot je normálně slaný. Já taky olizovala dítě. My měli podezření, když byl malý, byl pořád nemocný, pořád kašlal, problémy s travenim. Mám dvě děti a obě jsou slané, to nemocné bylo slané víc.
U nás tedy váhala i doktorka, prý jsou někdy testy z patičky falešně negativní, ale je to jeden případ z mnoha a přijde se na to dřív než v 7 letech. Nakonec jsme to odložili o dva měsíce a nějak jsme se k tomu nevrátili.
Ty ses úplně zbláznila? Kdyby to dítě mělo CF, tak je bez léčby do roka mrtvý. Máš normální, nadprůměrně zdravý dítě. Jestli máš takový úzkosti, tak začni léčit sama sebe u psychiatra. Tohle je poprvé, co vyhledáváš závažnou nemoc nebo to děláš často?
@Janli píše: Více
no už mě napadl Münchhausenův syndrom v zastoupení ![]()