Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky,
ono je fakt asi těžko radit. My jsme se např.shodli,že nechceme takové jméno,které se teď hodně dávají. A jednou manžel přišel z práce s tím,že se mu líbí Bruno. hned jsem se začala smát ale postupem času jsem si na to zvykla a teď jsem nadmíru spokojená,že jsme ho nakonec synovi dali.
Je neobvyklé, přesto v českém kalendáří, všude si nás pamatují, a myslim ze i on bude jednou rád, že se neřadí do seznamu všech těch lukášků, Homzíků, Filipků, Ondrášku, Tomášků atd atd…ikdyž nic proti těmto jménům:-)
Kdyby to byla holčička tak jsme měli Noemi…tak snad příště to vyjde
(ikdyz ted se narodila zpěvákovi Mukovi a tomu nějak moc nefandím, tak nevím nevím…:-/)
Jo a co je dobré.....jméno Bruno - znamená snědý,opálený a to ten náš Bruníček opravdu je
takže se to na něj opravdu hodí:-) Štastnou volbu při výběru!!!
Ještě bych jen chtěla dodat odvahu maminkám co taky chtějí dát zvláštní jméno…nebojte se a jděte do toho.. Okolí si na vás možná ze začátku bude ťukat prstem na čelo ale uvidíte že si všichni nakonec zvyknout…I nam nemohli uvěřit když jsme poslali sms že se narodíl Bruník,ťukali si na čelo a teď??? už to nikomu nepřijde divné, naopak hrdě odpovídají když se jich někdo zeptá na jméno jak se jmenuje jejich vnouček „Bruník“ a berou to tak normálně jakoby řekli např. " Petřík".
Tak jen do toho ![]()
Tak jméno je fakt problém - i když jsem teprve na začátku těhu, tak už jména s manželem probíráme
Taky nechceme dát jméno typu Terezka, Jakub nebo Lukáš. Mě se už hrozně dlouho líbí pro holčičku Ella, když jsme se o tom zmínili našim, tak měli samozřejmě řeči jako že jak to jméno pokračuje dál, že se tak nikdo nejmenuje (že to je účel nepochopili), … Nemá někdo holčičku s takovým jménem??? A co říkáte na jméno Radim?
My mame Laru (ne podle ty prsatice z filmu ani podle hry, proste jmeno z cizojazycnyho kalendare
) a vsichni se nas ptali, jak ji budem rikat zdrobnele… jako by tech moznosti nebyla spousta - Laruska, Larinka, Larunka, Larka… Nejvic to rozstip tchan, kdyz nedavno pri diskuzi o jmenech utrousil neco jako „No co, vzdyt se muze nechat prejmenovat, az vyroste“
.
Holky, to je nespravedlivé! Já jsem taky chtěla dát nějaké nezvyklé jméno, aby naše malá nedopadla jako já, že kdekoliv jsem byla v kolektivu, tak tam byly nejméně dvě naše jmenovkyně.
Ještě, než jsem otěhotněla, tak jsme se s manželem domluvili, že až budeme mimčo čekat, budeme si všímat různých znamení, která nám dopomůžou k určení jména prcka. Dělaly to tak přírodní národy, že si například všímaly co se dělo, když matka poprvé cítila pohyby, nebo si všímaly snů…
Když jsem byla asi v 8. týdnu, tak se mi zdál sen, že za mnou přišla asi 4 letá holčička (věděla jsem, že je to ta, kterou čekám) a řekla: Ahoj, já jsem Terezka. A bylo vymalováno! Tereza mě jako jméno nikdy nijak neoslovovalo, ale nedovolila jsem si něco takového nerespektovat. Navíc jsme osobně znali jen jednu. Tak jsme prďolce už od 8. týdne říkali Terezko (neptejte se, kde jsem měla jistotu, že je to holka - prostě jsem to věděla!). A když jsem byla asi ve 20. týdnu, zjistila jsem, že od roku 1999 je Tereza nejčastější dívčí jméno. Ach jo. Od té doby neustále vidím nějakou Terezku, slyším nějakou Terezku nebo se dovídám, že se nějaká Terezka narodila ![]()
Je to hrůza - když někomu říkám, jak se moje mimčo jmenuje, tak se dodnes trochu stydím, že jsme takoví „tuctoví“. Ale bylo to její rozhodnutí, tak se nedá nic dělat. Doufám, že nám to nebude za pár let vyčítat. Já mamce její volbu mého jména vyčítám dodnes…
Bebet a Terezka
K tomu přejmenování: můj bratranec vyženil Dobrouška (nevím, jestli Dobromil nebo Dobroslav) no a ten, hned jak to šlo, se nechal přejmenovat na Adama ![]()
Já mám Annu a Silvii. Anička je po babičkách a Silvii jsem si pro:,–(ila. Nechtěla jsem už tak časté jméno a zase ne cizí. Zase jsme uvažovali tak, aby se narozeniny nekryly se svátkem a vánoci. Takže to mají holky pěkně rozložené.
U nás to zatím vypadá na holčičku, ale asi bude bezejmenná
Mě se strašně líbí jméno Rozálie - příjmením by byla Veselá. Ale manžel je těžce proti. Takže další v záloze jsou Denisa, Helena, Barbora a Amélie. No a možná to ve finále bude úplně jinak.
A pokud to bude kluk bude to Matyáš nebo Darek.
Ahoj my máme prvního Matyáše, toho jsem vybrala já, pak jsme vymyslela Lauru, u které byl manža proti, silně,ale nakonec se dal přemluvit…a teď ho snad přemluvim na Sofii a nebo Sebastiana
Ella se mi mooc líbí,bohužel nám to „nepasuje“ k příjmení a neprošlo by to ani přes manžela.Ale jmenovat se jinak a být to jen na mě,byla by má ![]()
Monika
My se taky nemohli dohodnout na dívčích jménech málem až do porodu - ale nakonec jsme se dohodli - a máme Adlétu a Josefu. Obě se nám hodí k příjmení - je takové staročeské.
Silene se mi libi Mojmír ro kluka, ale jednak ještě nemáme kluka a pak se nám Mojmír absolutně nehodí k příjmení.
Takže první mimco mohlo být Tobiáš, druhé neprozradím
Ale obě klučičí jména jsme měli vybraná hned…
L.
Ahoj,
my chceme taky Tobiáše
Nikdo z okolí se na to moc netváří, ale s manžou jsme tohle jméno měli rozhodnuté hned…
No abych pravdu řekla, není to tak úplně znaší hlavy, je to jméno hlavního hrdiny z naší oblíbené knížky (raději se ani neptejte jaké, ale tímto panu Kulhánkovi děkuji za inspiraci
)
Takže se oba těšíme na Tobíka…
Holčička bude asi Julie, mě se ještě moc líbí Anita, ale to se s moc velkým ohlasem nesetkalo
nevadí, ještě ja čas na tom „zapracovat“ ![]()
Jeee, vy ctete Kulhanka? Toho ulitleho? Nebo nejakeho jeho pokojneho jmenovce?
L.
Jinak Tobik, Tobisek, Toby, Tobulka je uzasne jmeno!!! Kdyby se jeden nenarodil v nasem okoli a kdybychom nevybrali jeste hezci jmeno, asi bychom si ho vzit nedali ![]()
L.