Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
za mě krásné, originální jméno. Vhodné jak pro miminko - Berník, Beník, Bery … Tak i pro dospělého a stárnoucího muže. Pokud v příjmení nemáte další dvě R, tak bych se ho nebála (I když ono i to nemusí znít špatně Bernard Kricner, Bernard Krečmer, apod.) ![]()
@Čičorečka píše:
Někdo dává jméno Timotej?![]()
![]()
Já třeba jsem Lucie a v životě mi nikdo neřekl: jeee, jako ta skupina, viď? Zato Bernard, to je jiná diskotéka, ale aspoň je to jméno. Timotej je mimo moji realitu.
Ano, dává. Je to normální řecké jméno. U nás ho nosí cca.200 lidí. V cizině je docela hodně užívané, napr.v anglosaskych zemich.
Bernard Herrmann. To jméno mám spojené s hudebním skladatelem většiny filmů Alfreda Hitchcocka. Vznešené jméno.
Máme souseda Bernarda, ale je to příjmení…Jako křestní jméno je to hrozné a spíše bych to dala psovi ![]()
On hlavně asi bude problém ve vnímání jména v tom, co bylo dřív.
Jméno Lucie, nebo Albert bylo dřív jak skupina a řetězec. Proto to nikdo nespojuje.
Kdežto u těhle jmen je právě název toho podniku co padne lidem první na mysl, protože tu byl dřív.
Asi jako bych dal holce jméno Ikea
A klukovy Hornbach.
@cocomoon píše:
Jméno Lucie, nebo Albert bylo dřív jak skupina a řetězec. Proto to nikdo nespojuje.
Kdežto u těhle jmen je právě název toho podniku co padne lidem první na mysl, protože tu byl dřív.
Asi jako bych dal holce jméno IkeaA klukovy Hornbach.
Jo, ale to není důvod to jméno přestat užívat. Kdyz dá někdo svému novému pivovaru jméno Josef, tak to jméno taky půjde do kopru? To jsou starosti ![]()
@Čičorečka píše:
Někdo dává jméno Timotej?![]()
![]()
Já třeba jsem Lucie a v životě mi nikdo neřekl: jeee, jako ta skupina, viď? Zato Bernard, to je jiná diskotéka, ale aspoň je to jméno. Timotej je mimo moji realitu.
Ano, dává, má ho syn mého kamaráda.
@cocomoon píše:
Jako že pivovar existoval dřív, než tohle jméno? Tak to vysvětli zakladateli a majiteli tohoto pivovaru.
Dyť nic o přestání užívání nepíšu.
Jen říkám, že když jméno bylo první. Třeba ten Albert/Lucie, tak to nikomu nepříde divné a ani ho nenapadne to s něčím spojovat.
@jessikka píše:
Jako že pivovar existoval dřív, než tohle jméno? Tak to vysvětli zakladateli a majiteli tohoto pivovaru.
Když už tedy chceme chytračit. Tak on se jmenuje Standa. Bernard je jeho příjmení a není nic divného na tom, když někdo pojmenuje podnik po svém příjmení. ![]()
Kdežto jméno Bernard u nás obvyklé není a jeho použití je mizivé. Je to spíše užívané zahraniční. A v prostředí v ČR vždy bude spojováno s pivovarem, protože pivovar utkvěl jméno v podvědomí lidí dríve jak jméno.
Příspěvek upraven 21.11.18 v 13:17
@cocomoon píše:
Cože? Jméno Bernard je velmi staré, rozhodně nebyl dřív ten pivovar
.
@cocomoon Sv. Bernard, po kterém to jméno má nepochybně i onen pán jako příjmení, žil na přelomu 11. a 12. století.
Hned se mi vybavilo Black Books
Možná proto mi to jméno evokuje morouse. Ale na druhou stranu, proč ne? V době Samuelů, Tobiasů, Mathiasů a podobných jmen, by bylo takové jméno příjemnou změnou, aspoň to není tuctové a fádní ![]()
@cocomoon píše:
Když už tedy chceme chytračit. Tak on se jmenuje Standa. Bernard je jeho příjmení a není nic divného na tom, když někdo pojmenuje podnik po svém příjmení.![]()
Kdežto jméno Bernard u nás obvyklé není a jeho použití je mizivé. Je to spíše užívané zahraniční. A v prostředí v ČR vždy bude spojováno s pivovarem, protože pivovar utkvěl jméno v podvědomí lidí dríve jak jméno.
Ok, má chyba. Na druhou stranu není divné, když někdo pojmenuje podnik svým křestním jménem ![]()
A křestní jméno Bernard tu skutečně bylo dřív než pivovar.