Jméno Bořivoj

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
486
1.5.17 09:40

Já jsem pro nezvyklá jména všema deseti. Sama mám dost neobvyklá jména dvě, plus cizokrajné příjmení a případné děti na tom budou podobně. Staročeská jména se mi líbí a jsem si jista, že to časem zapadne. Jediný problém u Bořivoje bych viděla v případě, že by měl kluk logopedickou vadu a neuměl ř (znám jednoho nebohého Ondřeje…), ale to už je prostě risk. Taky budou mít problém cizinci, ale oni už se s tím nějak vyrovnají (kolega Jiří je taky Jiri, nebo, v horším případě, Džury).
Takže za mě Bořivoj určitě :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
1.5.17 09:42
@Algera píše:
Já jsem pro nezvyklá jména všema deseti. Sama mám dost neobvyklá jména dvě, plus cizokrajné příjmení a případné děti na tom budou podobně. Staročeská jména se mi líbí a jsem si jista, že to časem zapadne. Jediný problém u Bořivoje bych viděla v případě, že by měl kluk logopedickou vadu a neuměl ř (znám jednoho nebohého Ondřeje…), ale to už je prostě risk. Taky budou mít problém cizinci, ale oni už se s tím nějak vyrovnají (kolega Jiří je taky Jiri, nebo, v horším případě, Džury).
Takže za mě Bořivoj určitě :-)

S tím ř máš pravdu, ale tak věřím, že se ho naučí :-D a obě děti, co už máme, mají jména s háčky, takže tu cizinu neřešíme. V Anglii mám kamarádku Kateřinu a kamaráda Ondřeje a oba tam už xlet žijou, okolí si na to Ř zvykne i tam, tedy soudím podle jejich vyprávění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
486
1.5.17 09:45

@habaďúra https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?…
Není to zase tak obvyklé jméno, ale pár se jich asi najde :-)
Pokud nemáte v rodině logopedickou vadu, asi to bude v pohodě. My jo :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
561
1.5.17 09:47

Mě taky přijde hrozné. Anežka a Víťa jsou v pohodě, ale Bořivoj je podle mě moc. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
1.5.17 09:50
@habaďúra píše:
Vybíráme jméno pro třetí dítko a první dvě děti si tohle jméno strašně zamilovaly a o jiném nechtějí slyšet. Říkám si, že když se líbí dětem, mohlo by být i okolím vnímáno neutrálně/pozitivně. Jak působí na vás? Podotýkám, příjmení máme krátké, takové neutrální, s L uprostřed, jméno Bořivoj se k němu foneticky hodí.

Jeste jsem necetla dalsi prispevky a dovedu si predstavit, ze vetsina holek tady rekne NEEEEEE, jenom to ne!!!

Mne se tohle jmeno moc libi. Hlavne domacka podoba Borik. Byl cas, kdy jsem tohle jmeno vazne zvazovala, kdybych mela syna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1133
1.5.17 09:51

Ahoj. Mně se líbí moc - je takové mužné a přitom vhodné i pro malého kluka. A pokud je příjmení bez -r-, tak úplně super. Říkala jsi, že máte běžné jméno s -l- uprostřed… Bořivoj Polák, Bořivoj Sedlák, Bořivoj Hladík… Je to pěkné, dobře se vyslovuje,
za mě :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
486
1.5.17 09:52

Mi zase běhá mráz po zádech z Janů, Janiček, Jiříků, Davidů, Lucií atp :-) Ani kdyby mi za to platili! :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
1.5.17 09:55
@warita píše:
Jeste jsem necetla dalsi prispevky a dovedu si predstavit, ze vetsina holek tady rekne NEEEEEE, jenom to ne!!!Mne se tohle jmeno moc libi. Hlavne domacka podoba Borik. Byl cas, kdy jsem tohle jmeno vazne zvazovala, kdybych mela syna.

Kupodivu většina to není, tedy zdá se mi. Jsem ráda, že tady jsou i kladné ohlasy (třeba když jsem se ptala kdysi na Gustava, tak kladné téměř nebyly, ale psala jsem výše, tam je to asi hodně ovlivněno i historií) :-) Bořík se mi líbí, děti už vymyslely, že mu budeme doma říkat BOBŘÍKU :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
1.5.17 09:58
@Algera píše:
Mi zase běhá mráz po zádech z Janů, Janiček, Jiříků, Davidů, Lucií atp :-) Ani kdyby mi za to platili! :-D

ze jo… to tady byla nedavno diskuze, co je spatne na tom dat ditku moderni jmeno, rozumej takove, ktere ma kazde treti dite.

Zakladatelka argumentovala tim, ze prece kazdy chce byt moderni a kdyz clovek nakupuje modu, tak taky se prece snazi, aby to moderni bylo a byl obleceny jako vsichni ostatni.

K tomu nebylo co dodat, kdyz porovnava dite s oblecenim, jako by dite bylo nejaky modni doplnek… a dite sve jmeno odlozit nemuze, az se mu prestane libit. A pak na zaver ta predstava, ze vsechno co je moderni je dobre a vsichni musime jit s davem a byt moderni. Mno, proti gustu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10680
1.5.17 10:07
@habaďúra píše:
Kupodivu většina to není, tedy zdá se mi. Jsem ráda, že tady jsou i kladné ohlasy (třeba když jsem se ptala kdysi na Gustava, tak kladné téměř nebyly, ale psala jsem výše, tam je to asi hodně ovlivněno i historií) :-) Bořík se mi líbí, děti už vymyslely, že mu budeme doma říkat BOBŘÍKU :-)

A ja mela v praci kolegu Gustava, prima chlap a mel syna Ondru a ten porad nadaval, ze ma blby jmeno, ze chce byt taky Gusta :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
486
1.5.17 10:07

@warita Každý má jiné preference. Ale, naštěstí, to to děcko odložit může, pokud mu to rodiče podepíší nebo pokud dosáhne plnoletosti. Změnit jméno není problém, jen trocha administrativních poplatků…a výměna všech papírů :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1133
1.5.17 10:11

Je to trochu od věci, ale mě spíš fascinuje, jak se rodiče zamilují do jména a vůbec si ho nevysloví nebo nenapíšou s příjmením dohromady. Například Leoš Špaček, Jakub Fojtík, Adam Mrázek… a příbuzní známých mají v příjmení -r- i -ř- a dali Robert. Chlapec má místo jména hotový jazykolam :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
1.5.17 10:11
@Algera píše:
@warita Každý má jiné preference. Ale, naštěstí, to to děcko odložit může, pokud mu to rodiče podepíší nebo pokud dosáhne plnoletosti. Změnit jméno není problém, jen trocha administrativních poplatků…a výměna všech papírů :-D

to jiste, ale bezne se to nedela…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
1.5.17 10:13
@krrrenka píše:
Je to trochu od věci, ale mě spíš fascinuje, jak se rodiče zamilují do jména a vůbec si ho nevysloví nebo nenapíšou s příjmením dohromady. Například Leoš Špaček, Jakub Fojtík, Adam Mrázek… a příbuzní známých mají v příjmení -r- i -ř- a dali Robert. Chlapec má místo jména hotový jazykolam :nevim:

Leos Spacek mi prijde naprosto OK, jako ostatne i ten zbytek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
1.5.17 10:14
@krrrenka píše:
Je to trochu od věci, ale mě spíš fascinuje, jak se rodiče zamilují do jména a vůbec si ho nevysloví nebo nenapíšou s příjmením dohromady. Například Leoš Špaček, Jakub Fojtík, Adam Mrázek… a příbuzní známých mají v příjmení -r- i -ř- a dali Robert. Chlapec má místo jména hotový jazykolam :nevim:

U nás se to právě k příjmení hodí, příjmení je takové nevýrazné, s L uprostřed, jak jsem psala, takže výraznější křestní jméno se spíš hodí. Kdybychom dali třeba Kamil, tak by to byla hodně „měkká“ kombinace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze