Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@habaďúra píše:
Kupodivu většina to není, tedy zdá se mi. Jsem ráda, že tady jsou i kladné ohlasy (třeba když jsem se ptala kdysi na Gustava, tak kladné téměř nebyly, ale psala jsem výše, tam je to asi hodně ovlivněno i historií)Bořík se mi líbí, děti už vymyslely, že mu budeme doma říkat BOBŘÍKU
Taky se mi docela libi.. Borivoj zni hrde a vznesene a Borik, Borek je taky pekne. Dala bych, k ostatnim sourozencum se hodi perfektne ![]()
Manžel chtěl Bořivoje, je to jeho moc dobrý kamarád - skoro druhý táta a fajn chlap. Mně to nejdřív přišlo hrozné a u synka jsem tomu zabránila. Při druhém dítěti mi říkal, že tentokrát to už musí být Bořík, tak jsem se modlila za holčičku a vyšlo to
. Ale teď si říkám, že je to docela pěkné jméno a spíš je problém, že já jsem srab dávat taková méně obvyklá jména. (Máme Václava a Justýnu.) Bořivoj znamená bojovník a prý to jméno nese dobrou energii. Je fakt, že Bořivojové jsou celkem sympaťáci. Bohužel okolí na to jméno často reaguje negativně, hlavně ženy. Takže moje rada - pokud na to máte koule, jděte do toho. Tomu známému říkají Bora, to se mi líbí, a je fakt, že je to jméno pro chlapa. ![]()
@warita Nu, u kombinace dvou jmen je větší pravděpodobnost unikátu. Jenom tak z heccu jsem si dala vyhledat Marii Antonii A Marii Antoinettu. Taky jsou u nás, holky, samy
@habaďúra Ještě o tom pouvažuju ![]()
@Anihaj Justýna není zrovna profláklé jméno
Možná je frekventovanějsí posledních deset let, ale i tak ![]()
@Anihaj moc díky za názor a zkušenosti s nositeli tohoto jména (a jeho vnímáním okolím). Já právě osobně žádného Bořivoje neznám, tak jsem ráda, že jsi napsala
@Algera Ano, protože při druhém dítěti už jsem projevila trochu víc odvahy než při prvním ![]()
@habaďúra Tak to jsem ráda
Zapomněla jsem říct, že napodruhé jsem manželovi pro klid duše toho Bořivoje jako mužskou variantu do formuláře udala, protože (při mém klidu duše) ultrazvuk mnohokrát ukázal kávové zrno ![]()
Ještě kopíruju popis jména, bohužel není uveden zdroj. (Zrovna v tomhle výkladu ale nedoporučují Justýnu, takže já ho zas tak vážně neberu…
)
BOŘIVOJ
života. Osobnost v každém případě. V životní pouti najde své cíle za pomoci dobrých
přátel, hlavně žen. Vládne mu Slunce a většinou vlídný Saturn a Mars.
@habaďúra mě se to jméno nelíbí a nedala bych ho. Ale kamarád ho má jako přezdívku a je na něj náležitě hrdý ![]()
@habaďúra píše:
Vybíráme jméno pro třetí dítko a první dvě děti si tohle jméno strašně zamilovaly a o jiném nechtějí slyšet. Říkám si, že když se líbí dětem, mohlo by být i okolím vnímáno neutrálně/pozitivně. Jak působí na vás? Podotýkám, příjmení máme krátké, takové neutrální, s L uprostřed, jméno Bořivoj se k němu foneticky hodí.
Krásné české jméno. Líbí se mi Bořek, Bořík. Vůbec bych to nevnímala jako pomstu. Každé jméno pěkné, kdyý se hezky žekne.
Fandím vám ![]()
@habaďúra píše:
Vybíráme jméno pro třetí dítko a první dvě děti si tohle jméno strašně zamilovaly a o jiném nechtějí slyšet. Říkám si, že když se líbí dětem, mohlo by být i okolím vnímáno neutrálně/pozitivně. Jak působí na vás? Podotýkám, příjmení máme krátké, takové neutrální, s L uprostřed, jméno Bořivoj se k němu foneticky hodí.
Pokud se hodí, děti chtějí a vám nevadí, neřešte a dejte. U nás bylo hodně na tapetě, muž chtěl Boříka (jiné jméno nebyl s to navrhnout, jen zamítal moje
), ale já kvůli Bořkovi Stavitelovi atd. nechtěla. Uvažovali jsme o Daliborovi (na Boříka). Ale tak já jsem divná, mně se líbí i jména jako Přemysl a podobná ![]()
@Slečna Ferka
Já jsem stejně divná
Přemysl by mi taky nevadil, ale mají ho vedle sousedi, tak tím pádem byl mimo hru ![]()
Mě se teda jméno Bořivoj vůbec nelíbí - ale mám ho zasociované s jedním dospělým Bořivojem (neuvěřitelným slizounem a idio.tem). Takže za mě fakt ne. ![]()
Když ho slyším, vybavím si vždy Gastona z pohádky Kráska a zvíře, jak nese zabitého kance přes ramena. ![]()
@habaďúra …Kdybyste ještě k tomu měli Ludmilu, to by byl páreček ![]()
Pěkné a nezvyklé.
Z dětství si pamatuji jen historika z vesnice od babičky, tak mi přišlo, že to k němu pasovalo. Dokonce publikoval i nějakou knihu.