Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jak byste oslovovaly chlapečka, miminko jménem Josef? Moc se mi líbí Josifek. Nechtělo by se mi říkat Pepíku. Máte někdo Pepíka? A jak se to Vašemu chlapečkovi líbí?
Pepíka nemám ![]()
Ale když chceš, používej Josífku…nenapadlo mě nikdy, jak je to hezký ![]()
A je to o tom, jak to malého naučíš. Když se pak bude představopvat a ty taky, že je to Josífek, tak mu Pepík nikdo řikat nebude…nebo jen minimálně…a pak bych někho opravila, nebo slušně požádala, že je to Josífek, Josef.
Můj kamarád je Jozef( Slovák ) a je to prostě Jožo-chce to tak. Nenapadlo mě, ani nikoho, mu říkat Pepo nebo tak nějak…
Ja mam manzela Josefa, ale rikame mu Jozo (s hackem). Cekame kluka, ale Josef to nebude, to bylo to prvni, co zavrhl. Osloveni Pepiku se mi fakt nelibi. Joza neni tak spatny.
Mně se to jméno líbí, kamarádka má Josefa a říká mu Chosé nebo Pepíno
Můj syn, když byli malí, mu říkal Pipíku ![]()
Jozífek je daleko hezčí než Pepa
Můj bratranec se tak jmenuje a všichni mu od narození říkají Pepíku, Pepo a mně se to prostě moc nelíbí ![]()
Fakt bude záležet na Vás, jak mu budete říkat a ostatní se snad přizpůsobí ![]()
Btw. jedna maminka z Emimi má Františka a říká mu Fráňo, což by mě nenapadlo, všude slyším Fando.
Neteřin manžel se jmenuje Josef. Říkáme mu Pepo, Pepčo, Pepíku, Pepku a nevadí mu to. Alespoň nikdy nic neříkal a ani neprostestoval ![]()
švagrová má Josefa a říkají mu většinou Pepíčku nebo Pepíno, je pravda, že v rodině jí to vymlouvali, ale nakonec to jméno dali. Moje kamarádka ho chtěla dát taky, protože manžela má Josefa, ale nakonec si řekli, že mu to nemůžou udělat a dali mu jméno Oskar - což tedy moc nevylepšili
ale budiž - každému se líbí něco jiného ![]()
A osloveni Josef v dospelosti je take krasne
V rodine mame tez Josefa, kteremu je pres 80 a osloveni Josef zni krasne noblesne
![]()
Obcas nechapu, proc se musi jmena vzdy nejak zkomolit a nemuze se dotycny oslovovat tak, jak se jmenuje ![]()
Evelína píše:
Jozífek je daleko hezčí než PepaMůj bratranec se tak jmenuje a všichni mu od narození říkají Pepíku, Pepo a mně se to prostě moc nelíbí
Fakt bude záležet na Vás, jak mu budete říkat a ostatní se snad přizpůsobí
Btw. jedna maminka z Emimi má Františka a říká mu Fráňo, což by mě nenapadlo, všude slyším Fando.
Já zase pořád slyším Fery ![]()
Evelína píše:
A osloveni Josef v dospelosti je take krasneV rodine mame tez Josefa, kteremu je pres 80 a osloveni Josef zni krasne noblesne
![]()
Obcas nechapu, proc se musi jmena vzdy nejak zkomolit a nemuze se dotycny oslovovat tak, jak se jmenuje
Já jsem dodnes nepřišla na to, proč se Josefovi říká Pepku a proč se Janovi říká Honza. ![]()
Tak domácky PEPA vznikl podle italské podoby Beppe a Jan = Honza, on český JAN vznikl z německé varianty JOHAN,takže HANS = Honza. Mě zase vrtala v hlavě Žofie-domácky Soňa.
Josífek je krásné oslovení…moje kamarádka má manžela a syna Josefa a jinak jim neříká.....
Tak známá má Josefa, dnes už asi desetiletého a od začátku mu celá rodina a po jejich vzoru i všichni známí říkali Josífku
Okolí se přizpůsobí tomu, jak to slyší od vás rodičů. Ve školce to ještě šlo. Maminka řekla, jak ho oslovují a učitelka to respektovala. Poslušné děti po jejív vzoru taky. Ty „neposlušné“ mu říkali Pepíku, Pepo. Jak přišel do školy, tak byl s Josífkem konec, už mu všichni říkali Pepík..Na druhou stranu, dítě nevypadá na to, že by mu to vadilo. Teď je mu kolem 10 - 11 let a naopak ho rozčiluje oslovení Josífku ![]()
Já jsem pro Josefa - Josifka. Je to moc hezký, jak se mu bude říkat až povyroste to přijde samo. Mám kamaráda tomu říkáme Joska a jeho syn je taky Josef, říká si Jožan. Nakonec je možné, že si toho Pepíka, Pepču vybere sám. Ptala jsem se syna (6 let) Josifek se mu „líbí dobře a víc se mu líbí Josifek než Pepíček“ ![]()