Jméno Romana? Ano či ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
68
14.2.18 09:03

A když jsem byla malá, tak si někteří lidé to jméno Romana nemohli zapamatovat a říkali mi Renata. To se stávalo docela často. A jelikož se mi to jméno Romana tak moc nelíbilo, nechala jsem je u toho. Takže spousta lidí si dodnes myslí, že jsem Renata :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
14.2.18 13:49
@Anonymní píše:
sbjektivní vnímání racionálním zdůvodněním nepředěláš. To je zkrátka zabudované v havě za ty roky. Jinak nevidím problém, proč by mi kolegové nemohli říkat Peťo, Peti :nevim:
Já si na tohle dávám docela pozor, takže třeba Martinám, Monikám, Terezám, Hanám a pod radši říkám Marti, Moni, Romi, Teri, Hani a pod. Vím, že to tak má zkrátka více lidí, mluvili jsme o tom.

Samozřejmě, že záleží na tom, jak to vnímáme my osobně ;) Jen jsem chtěl nastínit, že byť se nám naše jméno/tvar jména nelíbí, ostatním může připadat super.
S těmi kolegy… záleží na tom, jak blízko ke konkrétním kolegům člověk má. V některých firmách se i při vykání používá křestní jméno - pak se většinou volí jeho základní tvar. Vliv má i velikost firmy - čím větší, tím formálnější atmosféra a podobná familiární oslovení se používají spíše jen v rámci oddělení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.2.18 14:51
@Seren píše:
Samozřejmě, že záleží na tom, jak to vnímáme my osobně ;) Jen jsem chtěl nastínit, že byť se nám naše jméno/tvar jména nelíbí, ostatním může připadat super.
S těmi kolegy… záleží na tom, jak blízko ke konkrétním kolegům člověk má. V některých firmách se i při vykání používá křestní jméno - pak se většinou volí jeho základní tvar. Vliv má i velikost firmy - čím větší, tím formálnější atmosféra a podobná familiární oslovení se používají spíše jen v rámci oddělení.

jasně, rozumím. Kdybych se náhodou profesně ukotvila v nějaké korporaci, oslovení „vy Petro“ mě nepřekvapí a nebudu si ho brát osobně :D. Ale spíš to vidím na něco menšího, až děti povrostou.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.2.18 17:09
@Anonymní píše:
Jsem Petra a mám to stejně. Když mi někdo řekne Petro, znejistí mě to a mám pocit že mě ten člověk nemá rád. Takže bych byla dost smutná, kdyby mi tak lidi říkali běžně.

Romana je takové zvláštní, nemohla bych ho asi dát, moc nemusím klučičí jména, ke kterým se přidá jenom -a a je z toho rázem jméno pro holku.
Jinak já jsem taky Petra, ale pro svoji chůvu jsem byla vždycky Petruška, což není nic moc, ale milé a zkousnutelné. Petra mi jako dítěti mi to znělo taky jako nadávka. Doma mi ovšem jinak neřekli, a doteď si pamatuju, jak jsem se vždycky studem mohla propadnout do země, když se mi chechtali, jak jsem je vždycky opravovala, že jsem Petruška, ať mi nenadávají. Taky se dodnes stydím, když mám někomu říct pěkně zdrobněle - neoslovuju lidi radši nijak, když mají hrubší, nepěkné jméno. Asi diagnóza? :oops:

• Citovat
  • Upravit
5
16.2.18 11:24

Romča93

Když jsem byla malá jméno se mi nelíbilo, časem se mi začalo líbit, že je originální a hlavně potom ve studijních letech, když jsem se dostala do styku se zahraničními lidmi, kteří byli z mého jména naprosto unešeni, především Španělé a Italové, Řekové a Egypťané, v tu domu jsem byla hrdá že nemám tuctové jméno ale že se jmenuji po městě Řím neboli Roma, nikoli po cikanech, jak si mnozí lidé myslí. Asi by si měli napřed zjistit něco o původu než začnou rozumovat. Je to krásné, zvučné jméno a jsem hrdá na to že jsem jeho majitelkou! :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
16.2.18 12:44

@Romča93 co se hned čertíš..
nikdo si nemyslí že jméno Romana je po cikánech, ale že to ZNÍ cigánsky - jakože Romana - Rom…to je snad rozdíl ne..každý ví že Romana nemá původ jako cigánské jméno.. :roll:

• Citovat
  • Upravit
5
16.2.18 15:26

Já se vůbec nečertímjen jsem brala jako svou povinnost zastat se vlastního jména a to je snad normální reakce :) zvlášť když to právě s romy nemá co dělat :D @smurfka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
16.2.18 15:34

@Romča93
souhlasím se @smurfka . Málokdo je takový tupec, aby si myslel, že jméno Roman(a) je odvozeno od cikánů - Romů. Jde čistě o fonetickou znělost a asociace, zvlášt v ČR. Ale je fajn, že se ti tvé jméno líbí a jsi na ně hrdá :kytka: To o svém jméně neříká každý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68
17.2.18 20:50

Romana je moje mamka, nikdy se mi to jméno moc nelíbilo :D Ale Romi nebo Romčo nezní špatně. Mě spíš evokuje Řím a Itálii. Romagna je hostorický region právě v Itálii… podle toho možná to jméno ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149510
17.2.18 22:19
@Aronoele píše:
Romana je moje mamka, nikdy se mi to jméno moc nelíbilo :D Ale Romi nebo Romčo nezní špatně. Mě spíš evokuje Řím a Itálii. Romagna je hostorický region právě v Itálii… podle toho možná to jméno ;)

Romana- žena z Říma, Římanka…v diskuzi je to zmíněno minimálně třikrát ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.2.18 20:03

Jmenuji se Romana a měla se tak jmenovat i moje předloni narozená dcera. No, nakonec to byl kluk. Je to hezké jméno, i když už se skoro nedává (mám pocit, že vloni jich bylo jen 14.) Tam, kde žiju, je nás s tímto jménem jen pár, takže i proto jsem ráda, že nejsem jen další Petra, Lenka, Jana, nebo Pavla, kterých je tu bezpočet. Mám ráda, když mě oslovují Romi, nebo Romanko, naopak nemám ráda oslovení Romko. Je to srozumitelné, úderné jméno, podle mě i nadčasové a je opravdu hodně skloňovatelné. Potěšilo by mě, kdyby jste tohle jméno dali vaší dceři.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze

Poradna porodní asistence