Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mela bych strach, ze by pak te divce nebo zene nevyhovovalo, ze je zazita hlavne ta muzska verze toho jmena. Ze by ji jeji jmeno pripadalo prilis klucici. Obzvlast ted, kdyz je Sebastian velmi caste jmeno novorozencu. Jinak zvukove proti tomu jmenu nic nemam a vlastne se mi docela libi
![]()
@unuděná píše: Více
A tak Sabiny s tim asi problem nemaji, tak proc by mely mit problem Sebiny ![]()
Já mám nějaký zvláštní antipocit ze jména Sebastian.
Moc mě to nepřekvapuje. Je i Kristiána, Klementina, Karla, Augustýna
tak proč nedat další?
Sebastiana zní hodně zajímavě a exoticky, určitě méně obvyklé než Sebastian. Dokážu si ho představit jako elegantní a originální volbu, ale asi by se mohlo stát, že v našich končinách by lidé byli trochu zmatení, protože ho neznají. Pokud máš ráda neobvyklá jména, je to rozhodně zajímavá volba!
@p.Zv. píše: Více
Já bych s tím měla problém i u Sabiny
Ale tam hraje roli to, že je to jméno už celkem ukotvené v ČR, Sebinka ne
Jen můj názor.
Ahojky, vím, že je diskuze už z minulého roku, ale třeba bude osobní zkušenost pro někoho zajímavá: Jsem jednou z těch několika žen a dívek, které jsou nositelkami tohoto jména. Osobně mám své jméno ráda, přijde mi takové elegantní. Vím, že je neobvyklé, avšak většinou se nestává, že by se nad ním někdo pozastavil, maximálně se ten člověk zeptá, jak mi má říkat. Ale to se lidé ptají i Marií, Kateřin, Zuzan a dalších nositelek běžných „českých” jmen. A že je to původně mužské jméno? No to je i Karla, Josefína, Ladislava etc. A zdrobněliny? Těch možností je celkem dost, navíc není nutné jména zdrobňovat.
Toto jméno se používá nejen ve výše jmenovaných zemích. Viz třeba: https://www.nordicnames.de/wiki/Sebastiana
A jen pro zajímavost: Sebastian/Sebastiana jsou řeckým ekvivalentem starořímského(latinského) Augustus/Augusta. Sebastian se dnes vykládá jako „z města Sebasty”. Toto starověké město, ležící na území dnešního Turecka, bylo pojmenováno na počest prvního římského císaře, Octaviana, který později získal titul Augustus, tj. vznešený, ctihodný. V řecky hovořících provinciích namísto „Augustus” používali řecké slovo se stejným významem, Sebastos. Titul Augustus si posléze začali předávat jednotliví různí vládci starého Říma, některé jejich ženské příbuzné získaly titul Augusta se stejným významem, postupem času z titulu vzniklo jméno, a to jak z latinské tak i z řecké verze.
Takže ne, fakt si nepřipadám jako nějaká chuděrka, ani se mi skrze jméno nikdo neposmíval a ani si nepřipadám jako laciná děva 😆 (tohle mne upřímně pobavilo). Vážím si toho, že mám vznešené jméno, se zajímavým historickým významem. 😊
Anonym z důvodu, že kdybych tu chtěla diskutovat více (toto je můj první příspěvek, založila jsem si profil, abych mohla reagovat 😅), tak aby někdo hned na první dobrou nevěděl, že tu jsem pod tou a tou přezdívkou. Děkuji za pochopení 🙏