Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hlavně klid matko
že volá otce ber pozitivně, aspoň si od něj můžeš odpočinout. Jsou děti co takhle vyvádí a ještě se mámy nepustí ani na vteřinu
prehod jo víc na muže a ty si nalej sklenku vína, ať ti z toho nehvízdne. Vztekani přejde… někdy. Nejlepší je ignorance když to jde.
Tipla bych to na klasické období vzdoru. Nezbývá asi nic jiného, než mít pevné nervy a být trpělivá. Časem to určitě pomine… ![]()
nadech, vydech. Nesmis to brat osobne. Proste jen jeste neumi komunikovat, nevi, jak jinak rict, ze se mu neco nelibi. Takto male dite nepouziva rozum, ale pudy. Drz se.
Ale KDY tohle prejde? Kdy to preslo u vas? Dnes vecer jsem na nej byla uz fakt hnusna a nakonec sel spat bez vecere (rikala jsem mu 20×, ze ji ma na stole). Ne, ze by si to nezaslouzil teda, ale stejne me to mrzi.
Zase bude lepe
mam doma to same, a cim vic se blizi treti narozeniny, tim je to lepsi. Jak zacnou vic mluvit a rozumet, tak se člověk naučí tem zachvatum predchazet ![]()
Nejsi alergická jsi vyčerpaná jeho výjevy, počkej až ti k tomu všemu řekne že tě nemá rád jako ten můj ![]()
U nás pomohlo buď ignorovat a odejít (což někdy nejde)
A pak nejvíc u mě zabralo, vzít strčit do pokojíku a říct že je rozrušenej a až se uklidní tak může přijít a to si piš že ze začátku jsem ho vracela snad 10× možná i víckrát..ale postupně se ty stavy vzteku a hysterie snižovaly a teď kolikrát se tam jde uklidnit sám
A to kolikrát to ještě vygradoval tak že když nebylo po jeho tak mě placnul nebo kousnul, prostě nevěděl co s negativni energii a to pak bylo točo ![]()
Je nam 32 měs
Táta období? Využij toho nech tatínka ať se stará alespoň budeš mít chvilku na sebe.. vanu kopyta nahoru nebo tak… však on za tebou prcek přijde.. ![]()
Znate takovy ten vnitrni pocit, kdyz vas nekdo stve a nejradsi byste se s nim na cas nestykali? Tak tak to dnes mam ja vuci synovi. Rikam si, jestli je to normalni.
@Anonymní píše:
Ahoj,Predem prosim o anonym, je to pro me dost osobni.
Syn (27 mesicu) je odmalicka drazdive dite, vzdycky byl vzteklina, ale dnes uz mam opravdu dost a jen se potrebuji vypovidat. Syn ma dobre dny, kdy funguje - a pak ma ty horsi, jako dnes.
Dnes mel od rana asi 7 hysterickych zachvatu, u nekterych vim proc (jako kdyz nechtel jit z hriste domu na obed), u jinych nevim (hodil sebou na zem pri vystupovani z vytahu a odmital vystoupit).
Vse musi byt po jeho, kdyz neustoupim, vydrzi rvat strasne dlouho. Neni to kazdy den, jen nekdy. Jenze ja uz vzdycky vecer po takovem dni nemuzu.
Ted v posledni dobe ma navic „tata“ obdobi, takze me treba pri usinani posila pryc z loznice a chce tatinka.
Takze ja se cely den snazim, on se vzteka a nakonec me jeste posila pryc… Mam toho uz plne zuby a zacinam na syna byt alergicka.
Uplne jak kdybys popisovala meho syna
Me se osvedcil Karp „Nejstastnejsi batole v okoli“. Fakt dobre utraceny penize. Uplne jsme se sehrali a ted uz dela sceny jen tatinkovi ![]()
@Anonymní píše:
Ale KDY tohle prejde? Kdy to preslo u vas? Dnes vecer jsem na nej byla uz fakt hnusna a nakonec sel spat bez vecere (rikala jsem mu 20×, ze ji ma na stole). Ne, ze by si to nezaslouzil teda, ale stejne me to mrzi.
V tom případě by ten můj nejedl nikdy. Proste ho nakrmim tam kde je a nazdar. Takhle večeři. Večer je unavené nebo rozjetej a takto se jediné nají hodně. Neřeším.
U nás bylo nejhorší období cca 2 a čtvrt až necelý tři roky. Teď má skoro tři a čtvrt a ne že by se nevztekal, nebyl tvrdohlavej, nedělal scény,…ale je to o hodně lepší. Už se dá ukecat, vysvětlit, nemlátí sebou bezdůvodně o zem. Z ječení přešel na kňourání a z hysteráků na odmlouvání a vymýšlení důvodů, pohádek a domluv, proč by mělo být po jeho. To mě štve snad víc, než ty hysteráky, to stačila ignorace nebo čapnout děcko a jít. Ale tehdy jsem se strašně těšila, až si bude umět smysluplně říct, co chce. Každý období má něco.
No mám stejně starou dceru a máme to jak přes kopírák
už se nemohu dočkat až tohle období skončí, musím říct, že je to něco na moje nervy
![]()
@Anonymní píše:
Znate takovy ten vnitrni pocit, kdyz vas nekdo stve a nejradsi byste se s nim na cas nestykali? Tak tak to dnes mam ja vuci synovi. Rikam si, jestli je to normalni.
Jo je, taky mám občas dítěte plný zuby. Když je malý a neumí zpracovat emoce tak ještě budiž, ale když je to školák který jenom zkouší co vydržíš tak to mě svědí ruka
a nemůžeš ho dát na pár dní třeba k babičce?
@Anonymní píše:
u nás v šesti letech
a když skončil vzdor u staršího, začíná se vztekat čtyřleťák.. ![]()
@Anonymní píše:
No jo, to nás mrzí vždycky. Co já se nařvala že jsem hrozná máma
A pak jsem se s tím smířila
hodně se to zlepší kole
toho 3. roku a tobě se hodně uleví až půjde do školky.
Ahoj,
Predem prosim o anonym, je to pro me dost osobni.
Syn (27 mesicu) je odmalicka drazdive dite, vzdycky byl vzteklina, ale dnes uz mam opravdu dost a jen se potrebuji vypovidat. Syn ma dobre dny, kdy funguje - a pak ma ty horsi, jako dnes.
Dnes mel od rana asi 7 hysterickych zachvatu, u nekterych vim proc (jako kdyz nechtel jit z hriste domu na obed), u jinych nevim (hodil sebou na zem pri vystupovani z vytahu a odmital vystoupit).
Vse musi byt po jeho, kdyz neustoupim, vydrzi rvat strasne dlouho. Neni to kazdy den, jen nekdy. Jenze ja uz vzdycky vecer po takovem dni nemuzu.
Ted v posledni dobe ma navic „tata“ obdobi, takze me treba pri usinani posila pryc z loznice a chce tatinka.
Takze ja se cely den snazim, on se vzteka a nakonec me jeste posila pryc… Mam toho uz plne zuby a zacinam na syna byt alergicka.