Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj maminky,už jsem zoufalá a potřebuji se někomu svěřit
Neměla jste některá něco podobného? U nás se to táhne řekla bych klidně i půl roku… Dost mě tím rozčiluje a často na ni pak i křičímDceři je 2,5 roku a poslední dobou každý večer dělá scény, že nechce jít spinkat..Někdy větší, někdy menší scény, někdy šílené hysteráky a já už prostě na to nemám nervy, už se to táhne strašně dlouhou dobu.. Přitom chodí spát ve stejný čas už asi od 1 roku… Když se stane výjimka, že jde spát třeba o půl hodiny později, tak je to stejné… Někdy jsou ale i večery, kdy řekne třeba jen jednou, že nechce hají, ale jde a vše jde v klidu, ale těch je bohužel žalostně málo
![]()
A v kolik chodi spinkat?
Mam holku 2 roky a dva mesice. A presne to same co popisujes. Obdobi vzdoru no
. Dneska po dlouhe dobe sla bez kecu a vztekani (byla pulku dne venku a byla utahana). Chodi ta tvoje jeste spat odpoledne? Nase ne.
Syn je stejně starý, teď je teda hodný, ale koncem února jsem už byla zralá na Kroměříž… Vztekání a řev ráno u převlékání, u snídaně, když jsme se chystali ven… Naštěstí to přešlo
Takže bych to u dcerky viděla na takove milé období taky
Nezbývá než to vydržet ![]()
No bud fakt neni unavena, v tom pripade by stalo za to zrusit odpoledni spani, nebo davat spat jeste pozdeji, nebo to je proste vzdor. Mam syna a par mesicu starsiho a ted nam na vzdor docela zabira davat mu na vyber (ale tak, aby udelal, co potrebuji
). Nekde jsem to vycetla a funguje mi to, akorat se to jeste ucim a zapominam nekdy
Takze. teorie je asi takova - dite si buduje vlastni osobnost a zjistuje, ze ma schopnost rozhodovat a neustale ji vyzaduje, takze mu ji das, ale jen v nepodstatnych vecech. Takze volba v tvem. pripade nebude, jestli chce nebo nechce jit spat, ale nejake blbustky typu - vycisitis si zuby v u umyvadla, nebo ve vane? Prevlikne ti pyzamo mama, nebo tata? Chces si vzit do postele plysoveho medveda, nebo kocku? Atd…ja nevim, co se da uplatnit u vas…a takhle ji provedes nejakou tou vasi vecerni rutinou az do postele. Je to trochu jak u blbecku, ale u nas to docela zabira…jak syn slysi primy prikaz, tak taky rve jen „Neeeeee“ a cim vic se rozciluji, tim je to horsi… kdyz se kontroluji a tahle ho provedu az k potrebne cinnosti, tak je to vetsinou v relativnim klidu.
@beruska9 Tohle tak nejak nevedomky aplikuju taky a funguje to. Nerikam, ze musi do postele, ale ptam se, kterou hracku si veme sebou a on se zamestna vyberem a uz tolik neresi, ze prisel cas ![]()
V osm nam dcera nespala ani jako miminko. Mozna.ji vnucujes spani, aby byl pokoj…nedivim se, ze se vzteka
@beruska9 @Ivul87 To tak nejak praktikuju uz nejakou dobu (budes si cistit zoubky sama nebo mama?, chces sedet nebo stat?, jakou hracku si vezmes do postylky?,…). Jenze pak se sprajcne a ja zacnu opet a prikazama.
Nejsem si jista, ze by odbourani odpo spani pomohlo, protoze je vzdy uz pred 14 hod vzhuru a nespi dele nez hodinu.
@EmmaAnna no ono je to asi i o tom, v kolik vam dite vstava. Psala jsem, ze i kdyz jde pozdeji, tak dela sceny a osobne si nemyslim, ze by takhle male dite melo chodit spat treba pozdeji nez v 21 hod, tech 20 je podle me akorat, protoze stejne trva treba pul hodky, nez usne… Ale kazdy to ma nastavene jinak ![]()
@EmmaAnna píše:
V osm nam dcera nespala ani jako miminko. Mozna.ji vnucujes spani, aby byl pokoj…nedivim se, ze se vzteka
Nevychova? ![]()
@Anonymní píše:
@beruska9 @Ivul87 To tak nejak praktikuju uz nejakou dobu (budes si cistit zoubky sama nebo mama?, chces sedet nebo stat?, jakou hracku si vezmes do postylky?,…). Jenze pak se sprajcne a ja zacnu opet a prikazama.
Nejsem si jista, ze by odbourani odpo spani pomohlo, protoze je vzdy uz pred 14 hod vzhuru a nespi dele nez hodinu.
@EmmaAnna no ono je to asi i o tom, v kolik vam dite vstava. Psala jsem, ze i kdyz jde pozdeji, tak dela sceny a osobne si nemyslim, ze by takhle male dite melo chodit spat treba pozdeji nez v 21 hod, tech 20 je podle me akorat, protoze stejne trva treba pul hodky, nez usne… Ale kazdy to ma nastavene jinak
Promiň, ale že ty si to myslíš je jedna věc, ale ona třeba tu potřebu nemá, ne? A zkoušela si, kdy tedy by usnula bez scén? Mě vždycky trochu pobaví, že by děti měly chodit spát brzy, a to jako proč? Vysvětlí mi to někdo? Nic ve zlém.
@beruska9 Nevýchovu neznám, ale jak říkám, anše malá od té doby, co začala rozlišovat den/noc chodí spát zásadně v devět. Skoro na minutu.
@EmmaAnna píše:
Moje dvouletá chodí v 7
a vlastně ano, jsem rada že mám večery pro sebe a máme s přítelem už klid ![]()
@nestarejtese Ale zakladatelka klid nema, ne? Kdyz jsou vystupy. Btw muj muz chodi hodne pozde a chce si taky malou uzit. Fakt jsme si ji neporidili, abysme meli klid.
@EmmaAnna : ouki, ja jen ze v jejich materialech jsem cetla hodne podobnou formulaci ![]()
A taky mam dite, co chodi spat pozde…nevim, ta teorie, ze by mely byt decka v posteli brzo je hodne oblibena, ale muj jednak vetsinou brzy neusne a kdyz uz jo, tak silene brzy vstava, coz ja jako sova uplne nenavidim…takze chodime.spat pozde
Zatim si to muzeme dovolit, nechci myslet na to, jak budeme jednou vstavat do skolky a prace…ale to jeste asi chvili nebude, tak uvidime.
Ahoj maminky,
už jsem zoufalá a potřebuji se někomu svěřit
Dceři je 2,5 roku a poslední dobou každý večer dělá scény, že nechce jít spinkat..Někdy větší, někdy menší scény, někdy šílené hysteráky a já už prostě na to nemám nervy, už se to táhne strašně dlouhou dobu.. Přitom chodí spát ve stejný čas už asi od 1 roku… Když se stane výjimka, že jde spát třeba o půl hodiny později, tak je to stejné… Někdy jsou ale i večery, kdy řekne třeba jen jednou, že nechce hají, ale jde a vše jde v klidu, ale těch je bohužel žalostně málo 
Neměla jste některá něco podobného? U nás se to táhne řekla bych klidně i půl roku… Dost mě tím rozčiluje a často na ni pak i křičím