Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@beruska9 píše:
@EmmaAnna : ouki, ja jen ze v jejich materialech jsem cetla hodne podobnou formulaci
A taky mam dite, co chodi spat pozde…nevim, ta teorie, ze by mely byt decka v posteli brzo je hodne oblibena, ale muj jednak vetsinou brzy neusne a kdyz uz jo, tak silene brzy vstava, coz ja jako sova uplne nenavidim…takze chodime.spat pozdeZatim si to muzeme dovolit, nechci myslet na to, jak budeme jednou vstavat do skolky a prace…ale to jeste asi chvili nebude, tak uvidime.
Co je to šíleně brzy?
Jinak má kamarádka také s dcerou chodila pozdě spát, třeba ve 22, někdy i později, ale taky chodily spolu odpoledne spát a byly schopné spát třeba 3 hodiny
To je třeba pro mě nepředstavitelné a nedivím se, že to dítě pak neusne ve 20, ale až v těch 22
a ráno vstávaly kolem 7. Jináč než měla jejich malá nastoupit do školky a kamarádka do práce, tak začaly měnit režim a chodí obě spát v 20… To jen tak pro info, že opravdu to má každý nastavené jinak ![]()
@Klanel : no on kdyz vytuhne v7, tak je schopny se probudit treba ve 4 ![]()
Ať jde spát, až se jí bude chtít a máš vyřešeno. Ber to dle sebe, jak by ti bylo ležet v posteli jen protože musíš a přitom spát nechceš. Spánek formuluj jinak, ranním budíčkem, vynechaním odpoledního spánku, aktivitami. Netrap sebe ani dceru zbytečně. Ps, nebojí se sama v posteli?
@beruska9 tak ja mam stesti ze do skolky vodi muz, takze mala vstava v pul osme. Ja ji pak vyzvedavam. Kdyz nekomu musi deti vstavat v pul seste, tak se nedivim tomu tlaceni, aby chodily spat driv. Zajimave je, ze ja jako dite taky chodila v devet…
@Anonymní píše:
@EmmaAnna Nezkoušela jsem, kdy by „odpadla“… A ano, samozřejmě, myslím si to JÁ, myslím si to proto, že jí je jedno, v kolik jde spát a ráno vstává stále stejně… Také je to asi zakořeněné ve mně, jak mě vychovávali (myslím v souvislosti se spaním)… I když třeba moje mamka nás v tomto věku odpo spát nedávala… Prostě každý holt si to dělá po svém
A proc se ptas na rady, kdyz to zakoncis tim, ze si to kazdy dela po svym?
Myslim ze aspon stoji za zkousku zjistit, kdy usina prirozene.
@EmmaAnna : no hele, a jsou lidi, kterym udajne funguje i to, ze cim driv jde dite spat, tim dele spi
Takove bych taky jednou chtela
Prvni je zjevne sova po me, jeste navic asi se snizenou potrebou spanku, tak jsem zvedava na druhe ![]()
@beruska9 tomu verim, kdybych s malou poskakovala na mici a poustela vetraj tak se treba uklimba driv, nevim proc…me staci ze mala je schopna zezacatku spat sama a mam i vecer pro sebe
@EmmaAnna Nezkoušela jsem, kdy by „odpadla“… A ano, samozřejmě, myslím si to JÁ, myslím si to proto, že jí je jedno, v kolik jde spát a ráno vstává stále stejně… Také je to asi zakořeněné ve mně, jak mě vychovávali (myslím v souvislosti se spaním)… I když třeba moje mamka nás v tomto věku odpo spát nedávala… Prostě každý holt si to dělá po svém