Jsem hodně nešikovná - narážení do věcí okolo

Anonymní
8.7.23 19:57

Jsem hodně nešikovná

Celoživotně jsem hodně nešikovná. Nejde o manuální zručnost, tam to celkem ujde. Pletu, háčkuju, siju, vysivam…
Ale spíš v běžných činnostech. Každý den se opakovaně kopnu, bouchnu, skrabnu, do někoho vrazím… Často něco rozbiju, v zimě jsem se u topení v krbu 5× spálila na tom samém místě. Na ruce mám pod sebou 5 stejných jizev a už se mě lidi opatrně ptali, jestli jsem se v mladi řezala. :zed:
Na jednom stehnu mám vlastně trvale modřinu. Je to ve výšce poličky v práci :roll:
Dneska jsem procházela na půdě a během 5 minut jsem to narvala hlavou do kovového žebříku, ukopla jsem si malíček a udělala jsem si slinc přes lýtko. Netuším o co.
Minulý týden jsem se ohla a narvala jsem to okem přímo na židli a měla jsem monokl.
Vždyť to už musí vypadat, že mě chlap doma mlátí.
Už mě to unavuje a nebaví. I se za to začínám stydět. Pomalu se uzavírám do sebe. I okolí si začalo všímat, že se něco děje. Kamarádka se mě ptala už několikrát, jestli je vše v pořádku.
Měla jste některá něco podobného? Vyrovnali jste se s tím? Dá se s tím něco dělat?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
8.7.23 20:04

Jak jsi na tom s uvědomováním si svého těla, např. zkoušela jsi jógu, taichi? Nebo třeba aerobic, tanec? Možná by to mohlo pomoct. Ale nevím, osobní zkušenost nemám.

• Citovat
  • Upravit
13749
8.7.23 20:05

Myslím, že se za nic stydět nemusíš a je lepší se přijmout taková, jaká jsi :srdce:. Dokonce bych řekla, že existuje i nějaká taková „porucha“ - jako dyslexie, dysgrafie, akorát s tou šikovností. Zkus si o tom něco najít, možná že třeba můžeš mít i nějakou slabou oční vadu nebo tak něco.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.7.23 20:30

@AnastazieB mám to celoživotně, takže zrakem to nebude. Brýle nosím posledních 15 let a změna nebyla. Porucha nešikovnosti je dyspraxie a to na mě nesedí. Píšu krásně, s jemnou motorikou nemám problém. Jezdím na kole, koloběžce… Na kole od 2,5 roku bez koleček. Mám fotky.

• Citovat
  • Upravit
9334
8.7.23 20:59
@Anonymní píše:
@AnastazieB mám to celoživotně, takže zrakem to nebude. Brýle nosím posledních 15 let a změna nebyla. Porucha nešikovnosti je dyspraxie a to na mě nesedí. Píšu krásně, s jemnou motorikou nemám problém. Jezdím na kole, koloběžce… Na kole od 2,5 roku bez koleček. Mám fotky.

Asi blbý odhad na vzdálenosti, netuším, tedy, co s tím. Teď budu jenom plácat, takový brainstorming - možná nějaká jiná oční vada, nebo spíš zvláštnost - třeba jako jedno oko víc dominantní, a třeba jiné než ruka, ( třeba zkřížená laterita) tak ty vzdálenosti neodhadne. Já, když mám brýle a vidím bez brýlí periferně, tak taky špatně odhaduju vzdálenosti… Ale abych měla všude šlincy, tak to ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30789
8.7.23 21:02

:hug: Sama radu nemam, jen obavy, ze k necemu podobnemu aspiruje nejmladsi dcera, je ji 6r, obden nejakym zahadnym zpusobem spadne z zidle, sama modrina, slinc, kazdou chvili neco prehledne a do neceho to narve. Jinak jemnou motoriku ma taky vybornou, navstevuje vytvarku v ZUS uz od 5r, je vytvarne fakt sikovna. Ja ji rikam „umelecky typ“. Tak se hackuju na ty rady. ;) Starsi deti mam pavoucata, ta nejmladsi je chce dohnat, ale konciva to ruzne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
871
8.7.23 21:04

Zadej do Googlu DYSPRAXIE.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20513
8.7.23 21:10

Tohle mám přesně taky, už od malička a myslím si, že je to dědičné, protože moje babička bývala to samý co já v bledě modrým :lol:
Já neustále i padám ze schodů, mlátím se o kliky, o futra :oops: když se snažím projít dveřmi, mám neustále modřiny, popáleniny, šlince, furt se mlátím do nohou o postel, malíčky mám věčně plné štěnic pod nehty :roll:
Nikdy mě teda nenapadlo to víc řešit, jinak jsem totiž taky šikovná, což říkám velmi neskromně :mrgreen: Naučila jsem se sama šít, péct dorty, háčkuji, maluji… Takže v celkové nešikovnosti to není.
Já jen, že v tom nejsi sama :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
251
8.7.23 21:26

Mám to taky. Jsem jinak manuálně zručná, řídím několik dopravních prostředků, zaparkuju na milimetr přesně i karavanem, jezdím na kole, koloběžce, surfu, skate, brusle všechno absolutně bez problému. Ale do futer se netrefím i když je vidím :nevim:. Nijak mě to ale netrápí, otřepu se, řeknu si že su blbá a jdu dál. Proč se uzavíráš do sebe?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.7.23 21:31

@Maddellinne protože mi to vadí. Lidi se pořád ptají. Jsem neschopná projít blbými dveřmi aniž bych se zmrzačila. Lidem jsem k smíchu.

• Citovat
  • Upravit
8672
8.7.23 21:31

Já jsem na tom úplně stejně. Prostorová představivost, orientační smysl, odhad vzdálenosti… to všechno absolutně nezvládám. Občas mám pocit, že prostě věci vidím jinde nebo jinak, než ve skutečnosti jsou. Ale zrak mam v pořádku, jen seroslepost, ale já problémy mám i za světla, takže tím to nebude. Jedno z dětí to má asi po mně. Jsme takový kalamity. Co už, no, jsou v životě i horší věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8672
8.7.23 21:34

@Maddellinne já teda nezvládám ani to řízení, já ty vzdálenosti prostě nevidím, nechápu, musela bych si vzít metr a běhat s ním kolem auta :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25067
8.7.23 21:34
@Anonymní píše:
@AnastazieB mám to celoživotně, takže zrakem to nebude. Brýle nosím posledních 15 let a změna nebyla. Porucha nešikovnosti je dyspraxie a to na mě nesedí. Píšu krásně, s jemnou motorikou nemám problém. Jezdím na kole, koloběžce… Na kole od 2,5 roku bez koleček. Mám fotky.

Zakladatelko, ta dyspraxie na tebe naopak právě sedí. Ty nemusíš mít žádné problémy s jemnou motorikou, ale můžeš mít potíže s hrubou motorikou a ještě v konkrétních oblastech. Koordinace těla např při jízdě na kole může zůstat neporušena. Jsou různé variace této poruchy. Zkus ergoterapii, je vhodná pro děti i dospělé.

https://www.neuroaxon.cz/ergoterapie?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
8.7.23 22:09

Dyspraxie jak vyšitá :mavam:
Jak já říkám, moje modřiny mají modřiny. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
8.7.23 22:18

Také mě napadla dyspraxie nebo nějaká porucha koordinace pohybů. Já například tuto poruchu asi taky mám. Jemná motorika v pohodě, ale absolutně nezvládám několik pohybů ať už za sebou nebo najednou. Takže tančit, cvičení, řídit auto taky neumím. Je to otrava, ale žít se s tím dá. Kupodivu jsem se naučila jezdit na kole a plavat, ale například lyžování a bruslení mi dělalo problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová