Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Myslím, že v této fázi už bys to měla řešit s odborníkem – lékař by určitě neměl mít problém napsat Ti doporučení na obezitologii.
Normalne se obrat na obezitologii a res vse s lekarem. S bmi asi 39 na to mas narok…a neboj, nejsi morbidne obezni „jen“ obezni
hlavu vzhuru, tloustka neni rakovina. Snahou a s odbornikem to vyresis
On ti doktor neřekne nic moc jiného, než co už asi víš. Někteří jsou v doporučovaných metodách naopak dost zakrnělí. Já zhubla 15kg přerušovaným půstem, a to ti doporučí jen ti osvícenější.
Tam jde spíš o to, jestli psychologicky potřebuješ někoho, kdo ti ten jídelníček nadiktuje, případně změří váhu, tlak a cukr, nebo zda to zvládneš sama, pokud si to nějak nastavíš.
Šupajdi to řešit s odborníkem. Jakmile se do toho obuješ,, pod dozorem,, půjde ti to lépe dodržovat. Sama jsem se dostala přes 100kg na výšku 170cm a vím, jak strašně jsem se cítila. Zadupalo to mé zdraví a hlavně sebevědomí. Dneska mám dole skoro 30 kg a ještě něco málo před sebou. Jsem plná energie, sebevědomí se mi vrátilo a je mi skvěle ![]()
Já dala 30kg také dolů…věř a půjde to a nejlíp kdyby do toho šel někdo s tebou. Já měla tedy výhodu v pohybu, nevím jak jsi na tom teď, ale neztrácej hlavu. Občas jsem si říkala, jak by mi pomohla nějaká brutální střevní chřipka, abych přestala žrát. No stejně ikdyž mi někdy nebylo dobře a tolik jsem nejedla JOJO efekt se dostavil hned. Buď se tedy obrať na odborníka nebo začni alespoň dodržovat diabetickou dietu, tu jsem držela rok a půl a bylo to super, hlad jsem neměla, vše jsem si vážila, hlídala, jedna vždy po 2-3 hodinách a hubla jsem. Držím palce ![]()
@MrsNorris přerušovaný půst je zázrak. Sama jsem jeho důkazem ![]()
Nechala jsem si udělat jídelníček na míru a hodlam 100% dodržet…mám zhruba stejné míry jako ty a jsem odhodlaná dát 50 dolů…to dáme!!!
Nemyslím si, že 120 kilo na 180 centi by byla nějaká celosvětová katastrofa co by se nedala řešit. Najdi si odborníka a řeš to s ním, to zvládneš ![]()
Doporucuji se obratit na Michala Josefa Totha, je to skvely clovek a hlavne opravdu rozumi tomu, co dela. Ja sama zhubla jednou necelych 30 a podruhe skoro 50kilo a jde to
Tedka mam jidelnicek od Michala a bavi me
Drzim palce ![]()
Ahoj,
Tak za:
1. Vykašli se na diety, ty ti nepomůžou. Diety jsou často postavené na velmi nízkém příjmu, většinou nižším, než bys měla mít. Z toho důvodu, že jíš míň, než bys měla, máš např. špatnou náladu, přejídáš se, máš chuť na sladké apod. Existuje termín - bazální metabolismus - a to je právě hodnota, pod kterou nesmíš jít. Měla bys jíst vždy víc než je tato hodnota. Je to vlastně minimum, co musíš sníst, když nic neděláš a jen ležíš, ani nemrkneš. Pro správné fungování orgánů, hormonů, apod. A protože ty za den vždy něco děláš, i kdybys šla jen do lednice a na záchod, tak ta hodnota musí být vždy větší. Různé diety na internetu a plno jídelníčků od výživových poradců, jsou bohužel často pod touto hodnotou.
2. Kvůli tomu, že jíš právě pod ten bazál, můžeš klidně i přibírat, protože si tělo snaží uložit co nejvíc, kdyby bylo hůř.
3. Místo diet bych ti doporučila třeba knihy: Co vám výživový poradci neříkají nebo Projezte se k novému tělu. Rozhodně by ti to mohlo dát mnoho užitečných informací a pomoci do začátku. ![]()
3. Zkus si spočítat svůj příjem např. na kalkulačce od Michala Josefa Totha (na googlu). Tam zadáš svoje údaje a vyjede ti právě ten bazální metabolismus, pod který nesmíš jít a příjem, který bys měla pro hubnutí sníst. Pak si najdi aplikaci Kalorické tabulky a tyto všechny údaje tam zadej (v nastavení). A jídlo si počítej.
4. Pohyb. Nevadí, že ujdeš jen 30 minut. Zkus ten čas postupně prodlužovat. Příště 35minut, 40…
Lepší alespoň nějaký pohyb, než žádný.
5. Každé jídlo by mělo být bohaté na bílkoviny, sacharidy i tuky
6. Všechno je to o množství. Nevadí, když si dáš jednou za čas burger, pizzu, chipsy, čokoládu. Nestane se nic. Můžeš zhubnout, když budeš jíst čokoládu, stejně tak jako můžeš přibrat po salátech.
A ano, držím taky přerušovaný půst, mně vyhovuje režim 14/10. Zkus o tom něco načít. Spolu s lowcarb je to super, není to dieta, je to prostě životní styl, já už takhle zůstanu jíst.
Měla jsem 110 ( ale na 170cm). Tři měsíce jsem jela v keto stravě, teď jsem na lowcarb. Od 1.4. mám dole přes 40kilo. V současné chvíli už jsem v pásmu normální váhy. Potřebuješ impulz, jde to, a ten život v netlustém těle je fakt jednodušší. Pravda, že já k tomu mám denní fyzickou aktivitu cca 2 hodiny, to bys asi nezvládla, nicméně lowcarb je pro mě skvělá cesta. A bez odborníků a peněz za cokoliv, jen prostě jsem si nastudovala na netu, přihlásila se do skvělé facebookové skupiny, kde jsem jako začátečník dostala rady a bylo. Anonym kvůli výchozí váze.
Hele tak chodit..aspoň těch 30 minut, každý den trochu. A jez všechno co máš ráda, jen do polosyta…místo guláše s šesti gulášek se třema. Místo celýho smažáku půlku. Sem tam k tomu zase přidej nějakou věc co považuješ za zdravější abys toho nejedla moc málo a to podle mě pomáhá nejvíc. Co se týče chození tak chodit pěšky, kolik zvládneš rychlostí co zvládneš tak abys u toho ještě mohla mluvit (nebyla jsi zadýchaná). No a u toho musíš dodržovat pitný režim. Při chůzi doporučuju neslazený teplý čaj (prohřeje a dá lepší pocit že to funguje). A tyhle drobnosti vydržet první měsíc a určitě uvidíš prvních pár kilo dole. Určitě se to drží líp než nějaká dieta bez lepku apod.. mě to pomohlo
Hezký večer, prosím o zachování anonymu. Stydím se. Během roku jsem přibrala 30 kg. Stalo se toho hodně, onemocněla jsem a zůstala jsem 3 měsíce na lůžku, měla jsem velký problém s chůzí a doteď ujdu maximalne 30min. Jsem stále velmi unavená, ale nechci se vymlouvat na nemoc, zůstala jsem doma, upadla jsem do depresí a jedla jsem, hlavně v noci…do toho málo pohybu…nyní vážím 125kg /180cm. Dlouho jsem se nevazila, jak píšu upadla jsem do deprese a špatné nálady, ze sebe samé. Jsem celoživotní dietar, mám načteno milion diet, několik vyzkoušených, ale tentokrát už nemůžu. Nevím jak začít. Potřebuji nakopnout a pomoci s jídelníčkem. Můžete mi prosím poradit, jak se stravovat v rámci toho, vze nemám tolik pohybu?