Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Pomohla mi ha, taky jsem to zkoušela bez ní a nikdy více. Péče je alfa a omega, ale hormony ti to prostě neukočíruje.
@terien ha ti sice pomůže, ale cpát do sebe hormony jen skrz pleť je nesmysl. A téměř vždy když ji vysadíš, tak se to mnohonásobně zhorší. Nejjednodušší je řešit příčinu, což akné je většinou odraz zevnitř. Je potřeba detoxikovat organismus.
@Lucinka373 píše: Více
Já do sebe nic necpu, užívám ji podle receptu. Samozřejmě ji mám hlavně jako antikoncepci, ale ta pleť byla jeden z faktorů, proč jsem nehledala jinou alternativu. Mě se zase zdá, že se z ha dělá zbytečný strašák.
Protizánětlivá dieta aspoň 3 měsíce v kombinaci s tinkturou z grepových jader, dračí krev, případně čaj lapacho - ideálně na 3m vynechat cukr, kafe, alkohol, mléko, lepek. Pak obecně hodně omezovat. Lze v začátku podpořit i gynexem (pokud to je hormonálního původu například po vynechání antikoncepce), pitím chlorelly a zeleného ječmene - na jaře ideální. Zaměřit se na kvalitu a původ masa, zeleniny a ovoce, kosmetiku spíše neparfemovanou a v nejnutnějším množství. Omezit léky, pokud nejsou vyloženě nutné. A celkově být co nejvíc pohodě, vyklidnit se.
@terien Já jí začala užívat kvůli cystě na vaječníku, a pomohlo to, cysta zmizela. A já v užívání pokračovala, jako bonus nádherná pleť. A to až do teď. Jen teď ve středním věku mě dost zneklidňuje, že prý má vliv na vznik rakoviny prsu. Tak uvažuju, že už jí vysadím, ale to už stejně asi po delším užívání nebude mít vliv ![]()
Nechte si udělat test na hladiny hormonů - estradiol, progesteron, testosteron. Akné může způsobovat estrogenová dominance - moc estrogenu, málo progesteronu a nebo moc testosteronu. Stojí to pár stokorun a vyloučíte nebo potvrdíte tím nejčastější příčinu problémů. Je potřeba odstranit příčiny, ne jenom krémy maskovat následky.
https://www.laroche-posay.cz/…monalni-akne
https://www.ceska-biokosmetika.cz/…onalni-akne/
@Erinne píše: Více
Zase chrání před jinými druhy nádorů. Já už dostala nizkohormonální, protože věk a paráda. Krvácení téměř žádné, vymizely bolesti hlavy, užívat ji budu, co to půjde. Člověk se prostě musí hlídat a chodit pravidelně na kontroly. Mmch karcinomem prsu onemocní i ženy, které nikdy žádnou ha nebraly.
Než jsem stačila napsat, abys hlavně neskákala na reklamy předražených nesmyslů jako zelený ječmen apod., tak je to tady
žádný prokazatelný účinek to nemá, jsou to vyhozené peníze. To už je lepší natrhat si kopřivy a udělat si z nich čaj.
Dekuji za rady, vše kromě HA zkusím. To beru jako tu hraniční možnost. Přeci jen nejde o to bolavé podkožní akne. To jsem měla prave po vysazeni a bylo to strašný. Tohle je esteticky problém, ale trapi me to hodně.
Ten hormonální profil zkusím taky, pujdu brzy na kontrolu ke gyn, tak se zminim.
A mate nějak tip na probiotika?
Vitaminy beru celou dobu, takovou tu klasiku, ale jestli mi chybí nějaký jiný vitamin, to samozřejmě nevím. Teď jsem si koupila komplex přímo na plet a během měsíce mám naprosto super nehty
Plet bez efektu, ale beru to krátce.
Zkousela jsi vyradit lepek? Muj muz mel a ma kozni problemy s tim spojene, ale je to lempl a nedokaze drzet dlouho. Po vyrazeni na cca 3 mesice byla ale vyrazne viditelna zmena na pleti. I takova ze on to videl a to je co rict. Postupne bych zkusila lepek, laktozu a pripadne si nechat udelat rozbor krve na jine potravinove intolerance/alergie. Je proste fakt, ze nejaky vnitrni problem se odrazi na pleti. Drzim palce, bude to beh na dlouhou trať a snad najdeš příčinu. ![]()
Ahoj všem,
opravdu moc se trapim kvůli stavu své pleti. A to je měsíc, rok, ale de facto od mých 20ti let. Je mi 35.
Od 15ti do 20ti jsem brala HA a měla krásnou plet, pak začalo peklo, podkožní akne, velký bolesti, nechuť jít ven, styděla jsem se, nechtěla jsem se ani seznamovat. Nepomohlo nic. Mám dojem, ze to odeznelo casem samo.
Pak to bylo víceméně ok, ale vlastně stále řeším drobné akne a už me to nebaví. Někdy je to lepší, někdy horší, ale mám to vlastně téměř neustále. Brada, lícní kosti, občas v obočí a na cele. Ne po podkožní, spis menší. Kdybyhc to neňoupala, asi to není extra vidět, ale do hladké hezke pleti mám daleko.
Během těhotenství to bylo lepší a postupem casu zas jako dřív. Jsem 2,5 roku po porodu. Na čele mám krupicku, taky na krku a dekoltu. To asi není akne. Nevím co to je. Je to v barvě kůže. A stále se mi dělají pupinky.
Vyzkoušeno skoro vše. Vitaminy. Laser (pomohl ale určitě ne trvale). Zinkova mast. Skinoren. Krémy. Nedělat nic. Peelingy. Nejíst čokoládu. Nepit….vlastne jsem za celou dobu nepřišla na to, proč to mám a kdy je to lepší nebo horší.
Co jsem nezkousela jsou probiotika - nevím, zda má smysl zkusit. Obecně jsem nikdy nezkusila nějaký detox apod.
Pokud mate jakékoliv tipy, co vám třeba pomohlo, budu rada. Jsem krok od toho začít brát HA a to opravdu jen kvůli pleti, jinak ji neberu od 20ti a myslela jsem, ze nikdy nezacnu.