Jsem nezaměstaná - nevím co dále
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@j.a.n.i1 píše:
@Kaliopa Jak to je, no celkem jednoduše, nepotkává se nabídka s poptávkou
Přesně tak. Není to tedy chyba pouze zaměstnanců, že?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kaliopa píše:
No, jak se to vezme, asi toho moc neumí nebo mají příliš vysoké finanční nároky, když je nikdo nechce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kaliopa píše:
No jak se to vezme. Dám modelový příklad ze života. Člověk, který zajišťuje logistiku pro zahraniční firmu hledá skladníka s komunikativní angličtinou. Skladník s komunikativní angličtinou avšak není k nalezení. A teď babo raď…
1. Má vzít zaměstnavatel skladníka bez znalosti angličtiny, který je mu úplně k ničemu?
2. Má se člověk s komunikativní angličtinou (a maturitou či dokonce VŠ) ucházet o tuto ne vůbec špatně placenou pozici nebo ten inzerát přeskočí s tím, že „skladník“ je pod jeho úroveň?
3. Má se skladník s praxí učit cizím jazykům, protože to na současném trhu práce zvyšuje jeho možnosti uplatnění?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@MisaHanuska Na ubytovnách jsou ale většinou společný sprchy a záchody, ne? Z toho má zakladatelka fóbii…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nabot Není to tak všude. Já bydlela na ve Vysočanech a tam měla pokoj svoji sociálku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nabot píše:
No jak se to vezme. Dám modelový příklad ze života. Člověk, který zajišťuje logistiku pro zahraniční firmu hledá skladníka s komunikativní angličtinou. Skladník s komunikativní angličtinou avšak není k nalezení. A teď babo raď…1. Má vzít zaměstnavatel skladníka bez znalosti angličtiny, který je mu úplně k ničemu?
2. Má se člověk s komunikativní angličtinou (a maturitou či dokonce VŠ) ucházet o tuto ne vůbec špatně placenou pozici nebo ten inzerát přeskočí s tím, že „skladník“ je pod jeho úroveň?
3. Má se skladník s praxí učit cizím jazykům, protože to na současném trhu práce zvyšuje jeho možnosti uplatnění?
Ty směšuješ dvě věci. V bodech určuješ, co má dělat zaměstnanec a co zaměstnavatel, ale pokud chceš tuto rovnici vyřešit, musíš dát na jednu stranu zaměstnance a na druhou zaměstnavatele.
Tedy, co pro to musí udělat zaměstnavatel, aby našel skladníka s komunikativní AJ?
1. hledat včas, vzít absolventa, zaučit, a bude mít za schůdný peníz zaměstnance
2. přřejmenovat pozici
, zvýšit mzdu a vzít někoho s vyšší kvalifikací, než je třeba, určitě se najde VŠ, který i na ne úplně exkluzivní pozici bude slyšet na peníze
Co může udělat uchazeč, aby tuto pozici dostal?
1. s vyšší kvalifikací tam chvíli setrvat, než najde něco lepšího
2. se učit, se učit, se učit
3. nevím
Tady je rukavice na straně zaměstnavatele. Asi platí málo, má nereálná očekávání, nebo nevím. ![]()
Zrovna s touhle situací jsem se setkala, vzali ženu po MD se základy jazyka, vypracovala se a dnes tam velí celém skladu a přilehlému okolí. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
No, jak se to vezme, asi toho moc neumí nebo mají příliš vysoké finanční nároky, když je nikdo nechce.
No a nebo je to tak, že prostě tolik lidí kvůli automatizaci a outsourcingu a růstu produktivity není potřeba…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Talitha píše:
Ty směšuješ dvě věci. V bodech určuješ, co má dělat zaměstnanec a co zaměstnavatel, ale pokud chceš tuto rovnici vyřešit, musíš dát na jednu stranu zaměstnance a na druhou zaměstnavatele.
Já nic nesměšuju, jen popisuju situaci. Není to rovnice.
@Talitha píše:
Tedy, co pro to musí udělat zaměstnavatel, aby našel skladníka s komunikativní AJ?
1. hledat včas, vzít absolventa, zaučit, a bude mít za schůdný peníz zaměstnance
2. přřejmenovat pozici, zvýšit mzdu a vzít někoho s vyšší kvalifikací, než je třeba, určitě se najde VŠ, který i na ne úplně exkluzivní pozici bude slyšet na peníze
1. Zaměstnavatel hledá zaměstnance ve chvíli, kdy potřebuje novou pracovní sílu. Zaměstnavatel tím zároveň reaguje na potřeby svého vlastního chlebodárce. Pokud „včas“ znamená s předstihem a věšteckou koulí v ruce, tak je to představa dost nereálná. Schopný absolvent by mu patrně vůbec nevadil, ale žádný se u tu pozici neucházel.
2. Třeba „junior manažer expedice“?
Jak už jsem řekla, nabízená mzda není zlá. Náplni práce naprosto odpovídající (ano, angličtina je zohledněná).
@Talitha píše:
Co může udělat uchazeč, aby tuto pozici dostal?
1. s vyšší kvalifikací tam chvíli setrvat, než najde něco lepšího
2. se učit, se učit, se učit
3. nevím
1, To je přesně to, co zaměstnavatel nepotřebuje. A lze ho v tomhle ohledu chápat. Zaměstnavatel to ale v tomto případě nemusí vůbec řešit, protože žádný takový uchazeč se nehlásil.
2. Ano, naprosto souhlasím. V tom je ale častokrát jádro pudla. Před lety si mi jedna kamarádka stěžovala, že nemůže najít místo odpovídající jejímu vzdělání (tedy sekretářka), protože všude po ní chtějí němčinu. Když jsem jí navrhla, ať se tu němčinu teda začne učit, pohoršeně si odfrkla, že ve škole si učení užila až až a z tý už je venku. Tož tak… ![]()
@Talitha píše:
Tady je rukavice na straně zaměstnavatele. Asi platí málo, má nereálná očekávání, nebo nevím.
Zrovna s touhle situací jsem se setkala, vzali ženu po MD se základy jazyka, vypracovala se a dnes tam velí celém skladu a přilehlému okolí.
Zaměstnavatel platí dost a očekávání jsou jasně stanovená: skladník s komunikativní angličtinou. Nic víc, nic míň. Takže zbývá, že „nevíš.“ Nic míň očekávat nemůže, protože prostě hledá skladníka, který bude muset denně anglicky komunikovat s distributory. Uchazeč, který se ho do telefonu zeptá „a šéfiku, nevadí, že tu anglinu vůbec neumím“ je jasně nevyhovující.
Zároveň nemá problém vzít ženu po MD, ale ne na tuhle pozici, protože ta zároveň zahrnuje tahání 20 kilových krabic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kaliopa píše:
No a nebo je to tak, že prostě tolik lidí kvůli automatizaci a outsourcingu a růstu produktivity není potřeba…
Tenhle argument nedává smysl. V tom tebou zmíněném článku píšou, že, cituji: „Marně shánějí nejen odborníky, ale už i tisíce lidí ve výrobě, skladování, dopravě nebo v call centrech.“
Takže ta pracovní pozice je vytvořená, ale nedaří se ji obsadit. Co to má společného s outsourcingem?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Talitha píše:
2. přřejmenovat pozici, zvýšit mzdu a vzít někoho s vyšší kvalifikací, než je třeba, určitě se najde VŠ, který i na ne úplně exkluzivní pozici bude slyšet na peníze
A pak máme místo prodavačky „asistentku prodeje“, brigáda v call centru je „Bav se a vydělávej až 180/h“ apodobné. Brigáda ve skladu parfumerie „voňavá brigáda“. atd. Vážně je to třeba? Asi to někdo otevře, kdo by obyčejný název neotevřel, ale k čemu? Snad název pozice na inzertním serveru má být jasný a výstižný, ne? ![]()
Nicméně navrhované označení pozice „junior“ by mohlo být OK, aspoň je vidět, že praxe není nutná (pokud ji fakt nevyžaují), ale zase je z toho cítit, že chtějí někoho mladého po škole ![]()
Btw, teď jsem viděla v událostech, že díky změně zákona hledjaí střážníky MP, ale teda 15 000 hrubýho… to tady má prodavačka v Lídlu, aspoň podle toho, co mají za plakát na prodejně…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zvidavajanca Já to myslela ze srandy, protože onen „junior manažer expedice“ mi přijde jako něco ve stylu „manažer sanitární techniky“ (rozuměj obsluha hovnocucu
). Sám majitel se v tomhle případě nazývá skladníkem, protože to je prostě to, co tam dělaj.
On se za takové označení nestydí (i když je to vysokoškolsky vzdělaný ekonom) a jeho zaměstnanci by měli?
To, co zmiňuješ, je ale myslím obdoba bývalé pomocné stráže veřejné bezpečnosti. Jde o pouhé asistenty/pochůzkáře, co mají dohlížet na to, jestli někdo někde špatně neparkuje nebo v parku neobtěžuje kolemjdoucí. Nejde o plně kvalifikované policajty. Je to příležitost třeba pro dlouhodobě nezaměstnané (samozřejmě musí projít „prověrkou“).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit