Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zakladatelko, ziju v zahranici, zila jsem v zapadni Europe, ted ziju mimo Europy…a muzu ti rict, ze takova zkusenost te vyleci z predsudku. Vsude na svete jsou lide moudri a ti hlupejsi a vsude lide s dobrym srdcem a hajzlici.
A jsem vdecna, ze jsem se s rasizmom vuci mne jako Slovenke v cizine, potkala jenom jednou, kdy mi dala jedna omezenkyne najevo, ze jsem jenom Slovenka a hodne to bolelo.
Ziju v multikulturnim prostredi a mam vetsinou stesti na slusne a dobre lidi, kteri neresi narodnost, ani barvu koze, ale to, jakej clovek je.
Mam dve kamaradky moslimky, vzdelane a europanizovane, mam kamarada Inda, slusneho cloveka, mam nekolik kamaradu Tahitanu, Africanu, muj lekar je Pakistanec, atd…proste kdyz clovek zije venku, uvedomi si, ze vischni zijeme podobne starosti, radosti a bolesti… jiste, kultura te, ktere krajiny nas formuje, ale za kulturu krajiny, do ktere se clovek nahodou narodi, nikto nemuze.
@Elly Stardust píše:
No, tak k první otázce. Jo, asi jsi vážně rasista. Ale s tím se dá něco dělat, všichni se můžeme posunout.Máš nějakou negativní zkušenost, ublížil ti osobně nějaký cizinec? Jestli jo, chápu, že z toho člověk může mít trauma.
Ale jinak… přece se s cizinci nemusíš kamarádit, pokud nechceš. A že někde v okolí lidi mluví jinak, než česky, nebo mají nějaký jiný zvyky… No a co? Dokud ti tím nějak neubližují, tak si přece nemusíte nijak překážet a může ti to být fuk, ne? Chce to trochu nadhledu.
Taky se můžeš s nějakými těmi cizinci zkusit seznámit. A nakonec zjistíš, že kromě jazyka a nějakých kulturních zvyklostí jsou lidi všude na světě vesměs dost podobní, řeší podobný věci - většina se chce mít prostě dobře, mít spokojenou rodinu a nějak smysluplný život. Ve všech zemích najdeš jak normální lidi, tak úplný idioty. S národností to nemá co dělat. Tak co si z toho prostě vzít to, co je na tom zajímavý a přínosný pro tebe? Ono co si budeme povídat - Češi taky nejsou úplně výkvět ctnosti a spousta našich národních zvyků je ve světě spíš pro ostudu. Každej jsme holt nějakej…
souhlasim ![]()
@My Melody píše:
Homofob a rasita muzes byt taky proto, protoze necestujes po svete…pak bys videla, ze vsude zijou lide, kteri resi podobne problemy jak ty, podobne se tesi, trapi a ti hloupejsi a xenofofnejsi se na tebe, jako na Cesku koukaji se stejnou neduverou a odsouzenim, presto, ze jsi se nicim neprevinila.
Je to přesně obráceně. Cestování po světě z tebe rasistu udělá naprosto spolehlivě. Stačí spatřit ten rozvrat evropských tzv. západních zemí na vlastní oči, ten bordel v Paříži, Amstru, Londýně, Stockholmu… ani nemusíš cestovat do Afriky nebo na střední Východ.
Nebo se s dětma přestěhuj do centra Prahy. Pak si povíme.
@badaboom píše:
Je to přesně obráceně. Cestování po světě z tebe rasistu udělá naprosto spolehlivě. Stačí spatřit ten rozvrat evropských tzv. západních zemí na vlastní oči, ten bordel v Paříži, Amstru, Londýně, Stockholmu… ani nemusíš cestovat do Afriky nebo na střední Východ.
Nežvaň nesmysly…ve jmenovaných městech vč. Prahy jsou nejdražší byty a nájmy, což o něčem vypovídá a plný nadšených turistů…určitě budeš vyjančenej/á a poblázněnej/á pitomiův nácek, nebo důchodce zblbnutej Zemanem, kvůli jeho zvolení…jste s tím vy „vlastenci“ už pro srandu králíkům a směšní…ostatně, kdyby takovýhle janci tady žili, když přišel náš 1. imigrant praotec Čech, tak jsme tady dneska nebyli…
@badaboom píše:
Proc me presvedcujes o necem, co ziju a prave proto pisu, ze cestovani me zbavilo predsudku?
V Parizi jsem zila nekolik let, ve slusne ctvrti, mi sousede byli puvodni Francouzi, ale i Aziati, Arabove, Cernosi, nikdy zadnej problem.
V Parizi jsou nebezpecna tzv predmesti, ktery zacali vznikat po vojne, od 50 - 70, 80 letach minuleho stoleti, kdy Francouzko potrebovalo lacnou pracovni silu na obnovu a delnici z jejich kolonii se jim hodili. Postavili sidliska, kde je nahazali a nechali na pospas, skratka naprosto nezvladnuta emigracni politika. Predmesti zijou vlastnim zivotem, drogy, nevzdelanost, kriminalita, nezamestnanost a nikto s tim nic nedela… barevni ve Francii delaji ty nejtezsi a nejhur placene prace, na to jsou dobri a jinak Francouzi nechavaji problem vyhnit… s vyjimkou predmesti je Pariz bezpecna, mi kolegove, sousedi byli barevni, nikdy jsem s nimi problem nemela.
Příspěvek upraven 22.10.19 v 08:53
Vis, kde bych se jako cizinec necitila bezpecne? Na Slovensku, protoze je u nas tolik vystrasenych lidi, kteri se boji toho, co doma nemaji, boji se cernochu. Vis co se deje na Slovensku? Vystraseni, vypatlani rasisti a neonacisti napadaji a vrazdi slusne turisty, jenom protoze maji jinou barvu kuze, na Slovensku byl brutalne napadenej francouzsky student tmave pleti, anglicky lekar - cernoch, byla napadena arabska rodina s malymi detmi, do ktere hazeli kamene. Pak napadeni Araba tremi mladiky, kterej se ubranil nozem a jednoho z utocniku zabil a nedavna brutalni vrazda Filipince, ktereho lobotomizovanej kreten dokopal v Bratislave na smrt! Tohle se deje na Slovensku!
@ontar píše:
Nežvaň nesmysly…ve jmenovaných městech vč. Prahy jsou nejdražší byty a nájmy, což o něčem vypovídá a plný nadšených turistů…určitě budeš vyjančenej/á a poblázněnej/á pitomiův nácek, nebo důchodce zblbnutej Zemanem, kvůli jeho zvolení…jste s tím vy „vlastenci“ už pro srandu králíkům a směšní…ostatně, kdyby takovýhle janci tady žili, když přišel náš 1. imigrant praotec Čech, tak jsme tady dneska nebyli…
Ano, nadšených afričanů, arabů, číňanů. Česi se už odstěhovali. Novinka je, že tam i výrazně méně chodí.
To je těžké, diskutovat s někým, kdo nedokončil ani základní školu a nezná svoji vlastní historii. Pomůžu si citátem George Santayana: Kdo zapomíná na své dějiny, je odsouzen je opakovat.
Brutální expanze Slovanů do jejich dnešního prostoru, likvidace Baltyů, řežba s Avary, vytlačování germánů a franků…
A nějaká **** tady napíše něco o tom, jak sem mírumilovně přišla fiktivní postava praotec Čech. To je teda fakt strašný to naše školství. Hnus.
@My Melody píše:
Vis, kde bych se jako cizinec necitila bezpecne? Na Slovensku, protoze je u nas tolik vystrasenych lidi, kteri se boji toho, co doma nemaji, boji se cernochu. Vis co se deje na Slovensku? Vystraseni, vypatlani rasisti a neonacisti napadaji a vrazdi slusne turisty, jenom protoze maji jinou barvu kuze, na Slovensku byl brutalne napadenej francouzsky student tmave pleti, anglicky lekar - cernoch, byla napadena arabska rodina s malymi detmi, do ktere hazeli kamene. Pak napadeni Araba tremi mladiky, kterej se ubranil nozem a jednoho z utocniku zabil a nedavna brutalni vrazda Filipince, ktereho lobotomizovanej kreten dokopal v Bratislave na smrt! Tohle se deje na Slovensku!
alespoň víme, kam se přinejhorším přestěhovat.
@badaboom píše:
Ano, nadšených afričanů, arabů, číňanů. Česi se už odstěhovali. Novinka je, že tam i výrazně méně chodí.To je těžké, diskutovat s někým, kdo nedokončil ani základní školu a nezná svoji vlastní historii. Pomůžu si citátem George Santayana: Kdo zapomíná na své dějiny, je odsouzen je opakovat.
Brutální expanze Slovanů do jejich dnešního prostoru, likvidace Baltyů, řežba s Avary, vytlačování germánů a franků…
A nějaká **** tady napíše něco o tom, jak sem mírumilovně přišla fiktivní postava praotec Čech. To je teda fakt strašný to naše školství. Hnus.
Slušnej člověk se za to, že je Slovan stydí…
@Anonymní píše:
Strach určitě ne, jen vidím někoho ‚jineho‘ a ve mě se to hrozně pere, nevim co to je za celý život jsem se a tím nesetkala, já vím že spousta romů žije normální slušnej život, to samí vietnamci, atd.,ale trvá to asi měsíc kdy nemůžu na procházky nic, jen abych byla vnitřně v klidu.
To vypada na uzkostnou poruchu, kdybys byla rasista, tak by ti to prislo normalni a nevadilo by ti to. Bud rada, s tim se da pracovat, s rasismem moc ne, bohuzzel
@Anonymní píše:To vypada na uzkostnou poruchu, kdybys byla rasista,tak by ti to prislo normalni a nevadilo by ti to. Bud rada, s tim se da pracovat, s rasismem moc ne, bohuzzel
Strach určitě ne, jen vidím někoho ‚jineho‘ a ve mě se to hrozně pere, nevim co to je za celý život jsem se a tím nesetkala, já vím že spousta romů žije normální slušnej život, to samí vietnamci, atd.,ale trvá to asi měsíc kdy nemůžu na procházky nic, jen abych byla vnitřně v klidu.
@badaboom píše: Říká se tomu prozření.
Teď vážně - rasismus je zcela přirozený biologický mechanismus, který zajišťuje ochranu a prosazení vlastní genetické linie před konkurenty. Není na něm nic špatného. Jen zdegenerovaná západní kultura ve vleku vlastních zločinů rezignovala na označování věcí pravými jmény.
No. hlavne ze si ten rasismus umis oduvodnit ![]()
@My Melody píše:
Mam stejnou zkusenost, taky ziji dvacet let v cizine, za pratele mam sice nejvice lidi, kde ziji ale I spoustu jinych narodnosti. Jsne vsichni stejni a nikdo nema pravo se povysovat na ostatni, to delahi jen lide, kteri maji male sebevedoni, problemy sami se sebou
@badaboom píše:alespoň víme, kam se přinejhorším přestěhovat.
Pokud nekto schvaluje vrazdeni a napadani nevinnych lidi a uvaluje na ne kolektivni vinu, konec debaty.
@Cizinka 999 píše:
Mam stejnou zkusenost, taky ziji dvacet let v cizine, za pratele mam sice nejvice lidi, kde ziji ale I spoustu jinych narodnosti. Jsne vsichni stejni a nikdo nema pravo se povysovat na ostatni, to delahi jen lide, kteri maji male sebevedoni, problemy sami se sebou
Presne tak, jsou v tom mindraky. Clovek, kterej vi, ze nema byt na co hrdej, citi se jak nikto, protoze je vyprazdnenej, zacne byt hrdej alepson na to, o co se nicim nezasluzil, na svou rasu… proto jine ponizuje, aby na pomyslnem podiu sebe povysil.
Příspěvek upraven 22.10.19 v 23:53
@ontar píše:
Slušnej člověk se za to, že je Slovan stydí…
V podstate delas to same, co rasisti, jenom v opacnem smeru, proc bychom se meli stydet? Ze jsme se narodili zrovna nekte ve stredu Europy bilym rodicum neni zadna zasluha, ale ani provineni. Nikto nenese vinu za historii svych predku, kterou tvorili jednotlivci, kazdej se zodpovida sam za sebe a za to, co v zivote dela. Princip kolektivni viny je nejnusnejsi zhovadilost, jakou kdy lidi vymysleli.