Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ve 40 letech panelákový byt na sídlišti s ne úplně dobrou pověstí a na hypotéku, ve 47 ojeté auto…
2 děti vlastní, jedno nevlastní, žádné jiné dluhy, občasná dovolená.
Taky nevím, zda jsem socka (do práce jezdím MHD), nebo střední třída…?
Kašlu na to, po zkušenostech s životem na ubytovně (záchod pro 2 byty, 1 sprcha pro 4 byty) si říkám „je to dobrý“ ![]()
Ve 28 jsem mela hypoteku. Ve 38 mam porad jeste tu hypoteku ![]()
Buď na sebe pyšná co jsi vybudovala sama
, stát s nataženou rukou umí každý, ale máknout a něco vybudovat už ne. Jinak jsem stará jak ty, máme nádherný vztah s naší bankou na dalších ještě 29let
, auto s bazaru. Být jsme jakž takž hlavně naší silou dali dohromady, na to jsme s manželem moc pyšní. A taky máme 2(skoro 3) děti, které mají kde co
, obléct si máme co, a jíst taky. Někdy mi přijde že jsme neskutečně rozmazlení ![]()
Je mi 28 let, bydlím v nájmu, mám nové auto a asi bych dala dohromady základ pro hypotéku. Možná jsem pro ostatní socka, ale fakt spokojená. Než do domečků, bytečků a chat totiž peníze investuji radši do cestování, sportu a zážitků, zkrátka do věcí, které pro mě osobně mají větší hodnotu. A upřímně, na smrtelný posteli budu radši vzpomínat, jak jsem v mládí sjížděla na lyžích Elbus, než že jsme měli nový kachle v koupelně a velkoplošnou televizi. Tož tak
Hlavně bych si tipla že dost z nich kecá a další poměrná část má na vše hypotéku tudíž to taky není žádná výhra ![]()
@Anonymní píše:
Holky je mi úplně do pláče. Když čtu tady ty diskuze, jak většina z vás má domeček, do toho 2 byty pro děti. Vsechno jste zvládly poměrně brzo. Mně je 28 a teprve teď nasetrila něco málo, aby mi vůbec dali hypotéku na byt. Nepřijde ze bych vydelavala nějak málo, ale asi bych si měla najít i nějakou brigádu. Vždycky sem si připadala jako typická střední trida, ale teď vím, ze musím asi ještě zabrat.
Běž se projít do lesa a neřeš blbosti. Každý to tady fakt takhle nemá, řada lidí má majetek v poměru aktiva/pasiva nulový.
Socka je clovek, ktery se cilene vyhyba praci, fetuje, chlasta a podobne hruzy, neuvazuje nad svoji budoucnosti, nedela si zadni vratka. Neuvazuje, ze jednou bude stary a ten najem nemusi utahnout. Pripadne parazituje na druhych. Viz. vcerejsi fetak ve vymene manzelek.
To je socka.
To potom by byl socka tady každý druhý
my sice máme rodinný dům, ale na hypotéku, což vlastně není naše, máme děti, našetřené tak jen dvě výplaty, takže jsem socka taky.
@Anonymní píše:
Holky je mi úplně do pláče. Když čtu tady ty diskuze, jak většina z vás má domeček, do toho 2 byty pro děti. Vsechno jste zvládly poměrně brzo. Mně je 28 a teprve teď nasetrila něco málo, aby mi vůbec dali hypotéku na byt. Nepřijde ze bych vydelavala nějak málo, ale asi bych si měla najít i nějakou brigádu. Vždycky sem si připadala jako typická střední trida, ale teď vím, ze musím asi ještě zabrat.
víš on člověk napíše. Máme to a to, ale už nepíše, tvrdě jsme makali, dědili jsme, máme velkou hromadu hypoték. Nikdy nevíš jak člověk k tomu přišel, ale jestli nekradl a přišel k tomu díky sobě příp. tedy podědil tak socka není…Socka je ten kdo má pořád málo, žebrá a i to co má, má získano kdoví jak
Sestřenice se má třeba ve 20 letech líp než já v 28 letech. Ale ona má rodiče, kteří mají platy o dost větší, než měli mojí. Je svým způsobem jedináček, takže jednou dostane rodinný dům, do toho má spoření, kde má spoustu peněz, teď dostala k narozeninám auto, každým rokem nový mobil je samozřejmost. Má vše, ale neví co je to práce a vydělaní vlastních peněz, když má dát polovinu např. na nový mobil, tak nedá a tedy rodiče kupují vše za svoje. To je dle mě hnus…
Ale zase jedna holčina od nás z obce. Má polovinu rodinného domů a své vlastní auto. Je ji teprve jen 19 let. A jestli někdo do budoucna, nějaká hyena řekne ta má vše a je zazobaná. Tak už, ale nebudou vědět, že je to jen díky tomu že holčina přišla v 17 letech o mamku
@Anonymní píše:
A víš, že tímhle můžeš urážet všechny ostatní, kteří mají méně než ty? Píšeš, že je ti do pláče, ale proč? Vážně potřebuješ mít barák, aby sis zvýšila sebevědomí?
Já bych řekla, že je blbost se už takhle ze začátku srovnávat s ostatními. Každý totiž vyrůstáme v jiné rodině, každý jsme z toho rodinného hnízda vyletěli v jiném věku.
Znám lidi, co jim nebylo ani 30 a dostali dům po babičce, jiní dostali jako svatební dar pozemek ke stavbě. Někdo má zase bohaté rodiče, kteří mu za maturity koupili nové auto a po dokončení VŠ mu dali nový byt. Někdo se odstěhuje od rodičů ve 20, takže pak má těch peněz méně, protože se o sebe musí postarat se vším všudy. Někdo zase bydlí u rodičů pomalu až do 30 (někdy i s partnerem), takže si všechny peníze z práce šetří, rodičům platí jen „minimum“ a tadá, pak najednou má mnohem více peněz.
Nesrovnávejte se s nikým. Zamyslete se, jak si teď žijete. Dobře? Jste spokojená? Super, tak buďte šťastná. Máte se špatně? Jste nešťastná? Tak to zkuste zlepšit, ale nekoukejte u toho na vedlejší zahrádku. Bude totiž vždycky zelenější ![]()
@PaníKadrnožková píše:
Ve 28 jsem mela hypoteku. Ve 38 mam porad jeste tu hypoteku
Ja ji mam jeste v 45
ale uz bude koncit, po 18 letech placeni
![]()
@Arboretka píše:
Ja ji mam jeste v 45ale uz bude koncit, po 18 letech placeni
![]()
Ty se mas ![]()
Každý má priority jinde. My máme dům, skoro splacený, ale jsme na to 2 a máme prioritu mít bydlení a zahradu pro děti. Na dovolenou jezdíme po Čechách „dobrodružně“, nebo do Slovenských hor. Ve volném čase běháme po lesích. A bundu z druhé ruky pro dítě považuji za standard (prodává se tolik skoro nových věcí, že by mi ruka upadla za to dát víc
)