Jsem už alkoholik?

Anonymní
10.4.23 21:17

Jsem už alkoholik?

Dobrý večer, poslední dobou mám pocit, že vyhledám „pomoc“ anonymních alkoholiků, ale chtěla bych znát názor někoho z druhé strany.
Zkrátím to co nejvíce. Piju od mládí. Piju, protože jsem stydlivá a hledám uvolnění. Dřív sem byla opilá zábavnější, ani to teď už neplatí. Asi rok před těhotenstvím a v něm byl klid.
Teď jsem na RD + prožívám těžkou osobní situaci. Když je muž na noční, často se opíjím (láhev vína až dvě) sama doma. Píšu zprávy známým, vylévám si srdíčko, komu bych neměla, mám sebevražedné myšlenky. Pak se stydím. Vydržím týden, i když jsem sama doma, a pak mě sejme nějaká věc a zase si večer dám. Je to horší od té doby, co jsem potratila, ale piju dost od začátku mateřské (špatné bydlení, ztráta přátel, strach z budoucnosti…). O dítě je postaráno, domácnost funguje, ale mám dojem, že už si nedokážu nedat, když je mi mizerně (a to je teď skoro furt).
Díky, anonym, osobní

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1415
10.4.23 21:36

Hele, budu upřímná. Tohle vypadá minimálně na rizikové pití, spíš už hraničí se závislostí.
Dělala jsem s lidmi se závislostí roky (terapie, psycholog) a to co popisuješ zní dost typicky. Začne to nevině a najednou (u mamin dost často na mateřské) se to zvrtne. Potřebuješ terapii - ideálně u někoho, kdo s tím má zkušenost. Určitě doporučuji zkusit najít ve svém okolí nějakou organizaci, která ti pomůže situaci zmapovat. Ideálně poskytne terapeutka nebo alespoň doporučí.
Odkud jsi? Mohu nějakou doporučit. Sice už v tomhle oboru nejsem, ale pořád mám celkem přehled.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20874
10.4.23 21:43
@Anonymní píše:
Dobrý večer, poslední dobou mám pocit, že vyhledám „pomoc“ anonymních alkoholiků, ale chtěla bych znát názor někoho z druhé strany.
Zkrátím to co nejvíce. Piju od mládí. Piju, protože jsem stydlivá a hledám uvolnění. Dřív sem byla opilá zábavnější, ani to teď už neplatí. Asi rok před těhotenstvím a v něm byl klid.
Teď jsem na RD + prožívám těžkou osobní situaci. Když je muž na noční, často se opíjím (láhev vína až dvě) sama doma. Píšu zprávy známým, vylévám si srdíčko, komu bych neměla, mám sebevražedné myšlenky. Pak se stydím. Vydržím týden, i když jsem sama doma, a pak mě sejme nějaká věc a zase si večer dám. Je to horší od té doby, co jsem potratila, ale piju dost od začátku mateřské (špatné bydlení, ztráta přátel, strach z budoucnosti…). O dítě je postaráno, domácnost funguje, ale mám dojem, že už si nedokážu nedat, když je mi mizerně (a to je teď skoro furt).
Díky, anonym, osobní

A teďka mi KONKRETNE popis, jak vypadá to starání o dítě, když někde ležíš úplně na šrot? Podle mě je to naprosto ukázkové lhaní alkoholiků sama sobě a bohužel tím trpí bezbranné dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.23 21:44

@tevl děkuju za upřímnost. Je to Vysočina.

Příspěvek upraven 10.04.23 v 21:58

• Citovat
  • Upravit
7228
10.4.23 21:52
@Cenarius píše:
A teďka mi KONKRETNE popis, jak vypadá to starání o dítě, když někde ležíš úplně na šrot? Podle mě je to naprosto ukázkové lhaní alkoholiků sama sobě a bohužel tím trpí bezbranné dítě.

Tak chlastá v noci, to většinou děti spí ;)

Ne, že bych to podporovala, náhoda je blbec a kdyby se fakt něco stalo, tak má velký průšvih… mě by odrovnala i jedna lahev, po dvou bych objímala záchod… ale uvědomění si problému je 1. krok k nápravě ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
235
10.4.23 22:04

Ahoj. Mám za sebou něco podobného. Jediné co poradím je : ÚPLNĚ PŘESTAŇ PÍT A SROVNEJ SI PRIORITY. Nikdo jiný Ti z toho ven nepomůže, to musíš chtít udělat Ty sama. Najdi si aktivity, píšeš, že jsi doma na RD. Jeď s dítětem na výlet, změň zvyky, mě pomohlo pít nealko pivo a večer si uvařit k dobrému filmu dobrý čaj. Jo a PŘESTAŇ SE LITOVAT. Pokud víš, že to nezvládneš, řeš to s praktickým lékařem, minimálně by Ti měl poradit. Ničíš sebe a potažmo i vlastní dítě, záměrně nepíšu rodinu. Nejistoty byly a budou, spokojená nebudeš nikdy, vždycky se něco může pos… a vždycky se na to všechno dá vymlouvat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1415
10.4.23 22:06
@Anonymní píše:
@tevl děkuju za upřímnost. Je to Vysočina. Vím, že potřebuju i psychologickou pomoc obecně, ale nejsme na tom finančně nejlépe a terapeuti s příspěvkem VZP mají plno :( nevím, na koho se obrátit, abych si to mohla dovolit. Ti AA jsou zdarma, není to úplně terapie, ale nevím, zda tam patřím

No… AAčka jsou dost specifický typ pomoci. Přiznám se, že já je nemusím, ale některým klientům to pomáhalo. Je to o sdílení příběhů a skrz to tě to motivuje a posiluje, že také zvládneš abstinovat. Pokud jsi někdy viděla znázornění AAček v amer. seriálu, tak je to celkem přesné.

Jaké město máš blíže? Havl. Brod? Žďár? Na Vysočině dělá závislosti převážně Kolping. Myslím, že je ve všech třech městech.
Obecně je na tohle nejlepší buďto neziskovka co řeší závislosti či nějaké CDZ (centrum duš. zdraví). Obojí poskytuje služby zdarma v rámci sociálních služeb. Pokud si vybereš neziskovku, tak tam je v 90% případů možnost anonymity.

Já dělala v Brně v Renadi, kde se v rámci péče poskytovala terapie klientům zdarma. Nevím, jak jsou na tom holky teď, ale v době covidové jsme poskytovali péči i skrze online služby. Můžeš případně zkusit, pokud bys našla něco, co máš z ruky. Osobní setkání je samozřejmě lepší, ale jako nouzovka, když jsi třeba někde jinde na čekací listině, je to super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14885
10.4.23 22:34
@Anonymní píše:
Díky, anonym, osobní

Jak často je muž na noční? A když je doma, tak nepiješ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15180
10.4.23 22:35

Jsi alkoholik a ještě k tomu nezodpovědna vůči dítěti. Ožírat se když doma není nikdo další kdo by se případně o dítě postaral kdyby něco. Manzel v práci, ty na šrot, to je pěkné. Měla by jsi se jít léčit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.23 22:38

@Kfětoslava to je různé, ale k téhle situaci dojde tak cca 1× týdně. Když je doma, tak jen decentně 1 -2 decky k filmu bez opilosti
@tevl moc děkuji za podrobnou radu :hug:
@Aidara čajem to taky některé večery kompenzuju, ale pak zase ujedu. Ale díky za osobní zkušenost

• Citovat
  • Upravit
917
10.4.23 23:14

No tohle už opravdu je varovné znamení. Ale je dobré, že si to uvědomuješ.
Já na MD taky sem tam v týdnu dala pivko, nebo víno. 2 flašky ne, ale i tak se mi to nelíbilo a přestala jsem.
Udělej si třeba pauzu 1-3 měsíce, pak to omez na třeba posezení s přáteli jednou za čas, nebo nějakou sklenku na oslavě, které nejsou často.
Hlava se ti nepitím vyčistí, budeš mít lepší náladu i ty sklony sebevražda přestanou.
Podle mě máš asi deprese a prostě to jen zapíjíš.
Uvědom si, že jsou lidé, co jsou na tom hůře než ty a nepijou.
Já málem přišla o miminko, bojovalo o život a musím jezdit s malým po doktorech, cvičit s ním několikrát za den už 4 roky a nepiju.
Pro každého je stres někde jinde, neber si ty lidi, co tu píšou (pro ně je třeba hodně alkoholu 2 piva a zelená :lol: ), že se máš jít léčit. Zkus to tak jak ti píšu, když si sama teď uvědomuješ, že to asi není úplně o. k. tak to ještě můžeš zvládnout.
Horší jsou ti, co tvrdí, že oni problém nemají a pijí 5× v týdnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
10.4.23 23:23

Jste jedna z mnoha dalších, nic výjimečného. Všechno je to jen o hlavě a silné vůli (to je největší kámen úrazu). Jedině vy to můžete včas zastavit!

• Citovat
  • Upravit
235
10.4.23 23:38
@Aidara čajem to taky některé večery kompenzuju, ale pak zase ujedu. Ale díky za osobní zkušenost

Vyhráno na 100% nemám, moc dobře vím, že by se stačilo jen decentně někde napít… Jediná rada, kterou pro Tebe i pro sebe mám je : NEPÍT. Zkus se svěřit manželovi nebo jen oznámit, že chceš vypustit alkohol a jestli by Tě mohl podpořit. Pokud máš tendenci opilá volat a psát příbuzným a známým, možná budeš muset čelit konfrontaci a to nebude příjemný. Rozhodně jsi na dobré cestě, jde jen o to už,,neujet,, a fakt chtít přestat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eustress
10.4.23 23:40
@Aidara píše:
Vyhráno na 100% nemám, moc dobře vím, že by se stačilo jen decentně někde napít… Jediná rada, kterou pro Tebe i pro sebe mám je : NEPÍT. Zkus se svěřit manželovi nebo jen oznámit, že chceš vypustit alkohol a jestli by Tě mohl podpořit. Pokud máš tendenci opilá volat a psát příbuzným a známým, možná budeš muset čelit konfrontaci a to nebude příjemný. Rozhodně jsi na dobré cestě, jde jen o to už,,neujet,, a fakt chtít přestat.

Chtít nestačí… spousta alkoholiků chce, ale závislost je mnohem silnější.

• Citovat
  • Upravit
235
10.4.23 23:47

@Eustress Nepíšu, že je to snadný, ale rozhodnutí to změnit a jít s tím něco dělat, je základ. Když to nezvládnu sám, musím někoho poprosit o pomoc, čím dřív tím líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí