Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Malý děti jsou jak houby…ještě i v tomhle věku. Jseš nervní, on to cejtí, taky ho to rozhodí, cyklí se to…Zkus pro začátek odbourat u sebe očekávání katastrof. Pak se pokus o důslednost, nastav tresty a v naprostým klidu to dodrž. Neřvi, nevyváděj, když sebou dítě někde řízne, stoicky ho odnes. A dovol mu zlobit se, když věci nejdou. Stavebnice spadne, naházejte ji spolu zpět do krabice a zanadávejte si u toho. Zlobivá stavebnice nedrží a padá.
To chce klíííd
Jde už do školky nebo až za rok? Mám doma taky divočáka (4,5) a prostě co ho nezajímá, to se nechce učit. Vztekloun snad od narození. Co minulý rok nastoupil do školky, dost se vše zlepšilo, i když učitelka měla taky řeči, že není moc samostatný. Ale vzteklou scénu jim tam neudělal nikdy. To se zlepší a všechno se naučí, neboj. Chce to být vytrvalá a důsledná.
Budte hodně venku, na návštěvách, kde jsou cizí hračky a prostě to musíš vydržet, přejde to. I když ja občas bouchnu a na zadek jsem dala uz x krat a prostě, každý ma svoji výchovu, ale přejde to
Ty ho ještě prebalujes?
Mám dvojčata 2 a 3/4 roku. A tohle zazivame uplne presne, akorat double. To je teprve na masli ![]()
Kluci se neumi take oblekat, pleny teda nemaji, najedi a napijou se sami, ale hysteraky a vozembouchy maji taktez
Jenze ze me nervozitu a vztek neciti, ja jsem takovej salamista, ze me to nechava absolutne v klidu. Kde neni publika, neni divadla ![]()
Za par minut je po predstaveni. Nemaji po ruce nic, co by me trapilo, kdyz vzteky rozbiji. Nastesti jeden druheho nemlati, takze se nerozbijou navzajem. Vzali mi je nastesti do skolky, od prosince, ale bude to parada, protoze dneska na cumende z nich ucitelky byly nadsene
Asi je to prejde, ale u toho ja nebudu ![]()
Ber to jako obdobi. Driv nebo pozdeji to prejde. Mozna uber. Neni potreba se diteti porad venovat a hrat si s nim. A deleguj peci na nekoho jineho. Nejlepe na ty, co maji nevyzadane rady, pokud jsou to pribuzni. A jdi relaxovat. Pece o divoke dite je narocna. Jestli se nechce myt, tak zvaz, jestli je to tak nutne. Celkove si rozmysli na cem chces trvat a na tom trvej. Ale nema cenu trvat na podruznostech. At se vali po zemi a proste pockej az to prejde, kdyz je to nekde, kde se to nehodi, tak dite sbalim a odejdu.
@Anonymní píše:
Zdravím. Potřebuji se vypsat. Jsem psychicky už v koncích. Syn má 2 a třičtvrtě roku a vždy jsem si s ním hodně hrála a věnovala se mu.
Poslední týdny ale to, co předvádí je neskutečně. Každý mne teď poučuje, že by už od nich dostal na zadek a že moc mu vše vysvětluju atd.
Kvůli všemu má amok a řve a válí se po zemi. Všeho se najednou boji. Takže ho kolikrát nejde umýt, prebalit, vykoupat. Protože se začne třeba bát vany.
Mám v rodině učitelku ve školce. A dostala jsem vyčteno, že na téměř 3 roky malý nic neumí. Umí hodně věcí, ale co se týče samoobsluhy, tak je to děs.
Umi se vysvleknout, obout a vyzout. V rámci možností najíst a napít z hrníčku. Ale neumí sám jít do koupelny a umýt si ruce a nebo zuby. Pořád se poslední dobou rozčiluje a navíc je od malička velmi divoký a nepozorný. Každý den je minimálně jeden úraz.Nevím co dělat. Připadám si hrozně. Ale prostě kdo neměl divoké dítě, tak nepochopí. Ono není lehké ho naučit na kolo odrážedle když je schopný se na něm prizabit.
Jak naučit takové divoké a poslední dobou vzteklé dítě něco nového? Když on sám nechce.
@Anonymní píše:
Zdravím. Potřebuji se vypsat. Jsem psychicky už v koncích. Syn má 2 a třičtvrtě roku a vždy jsem si s ním hodně hrála a věnovala se mu.
Poslední týdny ale to, co předvádí je neskutečně. Každý mne teď poučuje, že by už od nich dostal na zadek a že moc mu vše vysvětluju atd.
Kvůli všemu má amok a řve a válí se po zemi. Všeho se najednou boji. Takže ho kolikrát nejde umýt, prebalit, vykoupat. Protože se začne třeba bát vany.
Mám v rodině učitelku ve školce. A dostala jsem vyčteno, že na téměř 3 roky malý nic neumí. Umí hodně věcí, ale co se týče samoobsluhy, tak je to děs.
Umi se vysvleknout, obout a vyzout. V rámci možností najíst a napít z hrníčku. Ale neumí sám jít do koupelny a umýt si ruce a nebo zuby. Pořád se poslední dobou rozčiluje a navíc je od malička velmi divoký a nepozorný. Každý den je minimálně jeden úraz.Nevím co dělat. Připadám si hrozně. Ale prostě kdo neměl divoké dítě, tak nepochopí. Ono není lehké ho naučit na kolo odrážedle když je schopný se na něm prizabit.
Jak naučit takové divoké a poslední dobou vzteklé dítě něco nového? Když on sám nechce.
Ahoj, tak co přešlo to? Řešíme teď to stejný, mala má 2 roky a ctvrt teda ale vscehno sedí, jakmile není něco podle ni tak si lehne na zem kope a silene rve.
Přijde mi, že u nás v ĆR jsme na sebe i děti hrozně přísní. Takoví Němci, Italové, Španělé, ale třeba i Američané tohle vůbec neřeší. Naopak vyzdvihnou to, v čem je dítě dobré. Každý nemůže umět všechno hned. Dej tomu čas, hoď se do klidu, všechno postupně. Každé dítě je jiné a má své tempo.
Umi se vysvleknout, obout a vyzout. V rámci možností najíst a napít z hrníčku. Ale neumí sám jít do koupelny a umýt si ruce a nebo zuby. Pořád se poslední dobou rozčiluje a navíc je od malička velmi divoký a nepozorný. Každý den je minimálně jeden úraz.
Nevím co dělat. Připadám si hrozně. Ale prostě kdo neměl divoké dítě, tak nepochopí. Ono není lehké ho naučit na kolo odrážedle když je schopný se na něm prizabit.