Jsou finančně negramotné?

Anonymní
15.6.22 12:19

Jsou finančně negramotné?

Ráda bych se zeptala ostatních, jestli mají známé či kamarádky jako ja.
Kdykoliv chci někam jít, divadlo, koncert, vystava…tak se téměř vždy nejaka kamaradka nadchne, že určitě musí jít take. Koupim lístky, ale k placení se pak nemaji.Nebo mi rovnou řeknou, že je to drahe.Ale na různé blbosti typu umělé řasy a tisícate tričko maji. U vetsiny vím, ze mají mnohem větší příjmy než my.Je mi líto, že nemám žádnou „spolehlivou“kamarádku, která by se mnou někam sla. V dnešní době budiž, ještě bych to chápala, ale mám to tak celoživotně. Nektere ani nemají rodinu, tak nerozumím za co tak rozhazují :think:.Když už nekam jdu sama nebo např. vezmu mamku, tak mi pak volají jaká je škoda, že ony nesly. Je to normální, nebo je to ve mně, že jim za to nestojím? Posledne jsem šla s jednou na obed, ale zrovna si prý zapomněla penězenku, tak jsem platila já. Ja z rodičovské se 3 dětmi, ona 1dite.
Nás je tedy celkem 5, nás příjem je kolem 50000,co není nějak moc a přesto dokážeme našetřit třeba na dovolenou v létě a pár koncertů či divadel.

Vím, že mi do ostatních nic není, ale poslední dobou je mi to tak nějak víc a víc líto, že nemám s kým na tyto akce chodit.
Máte někdo taky stejný problémy, nebo jsem divná já?

Anonym nebo smazat. Chodi sem známi a nemusí všichni vědět jaky je náš příjem.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3533
15.6.22 12:25

Je vychcaná až na půdu. Nastav hranice a brzy, jinak ji budeš dotovat věčně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
15.6.22 12:28

S těmi už bych nikam nešla. Jednou já, jednou ty. Pokud ne, máš smůlu. Nebo je vytáhni, někam a pak nahlas prones! DNESKA, KAŽDÁ ZA SEBE! UVIDÍŠ vyděšení v očích. Ty dneska jako neplatíš? 8o 8o :mrgreen:

Příspěvek upraven 15.06.22 v 20:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5006
15.6.22 12:32

Mam kolem sebe ruzne typy lidi, a nevztahuje se to jen na kamaradky, ale obecne. Myslim ze vztah k penezum se muze dedit, nejake povedomi o setreni a utraceni. Samozrejme se taky nekdo muze urvat ze retezu a jit proti proudu, asi hodne zalezi. Ale nebude to Tebou, spis jimi, nekdo je bohuzel nepoucitelny a jiny zas umi usetrit a i z mala udela paradu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TO_IT
15.6.22 12:38

No z části je to prioritizace, taky se snadno nadchnul třeba na divadlo, muzeum. Ale znám se a neslibuju, protože ty boty 8) budou mít větší prioritu.

No a z části vychcanost a to už je na tobě abys to stopla, nechápu, většinou za ostatní platím, zvlášť když mají děti. Nechat si něco platit maminou od rodiny 8o :roll:

• Citovat
  • Upravit
2200
15.6.22 12:42

Tak si taky zapomeň peněženku, nech si od nich něco kupit a nezaplat jim to. A když se ozvou (zajisté že se tenhle druh lidi ozve), tak řekni co řeší. Že jste si kvit. Že tys minule taky platila za ně to a to a že ti to nevrátila. A že to je asi normální, když to tobe mohou dělat. Uvidíš, jak tvůj seznam rádoby kamarádek se vytridi.
Tohle není o finanční či nefinancni gramotnosti. Ale to je o vychcano… :nevim:
Takový lidi taky znám a byla jsem s nima rychle hotová. Nepovažuji je za kamarády a neobklopuji se takovým druhem lidi. Pro mě je to prostě druh lidi.
Ale já vždy těmhle lidem říkám, co se mi nelíbí, proč se mi to nelíbí a proč tím pádem naše přátelství nemůže pokračovat, když nesjednaji nápravu. :nevim: A to jsem hodně benevolentni. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5006
15.6.22 12:42

@TO_IT tyjo mne paradoxne pripada ze nejhur s penezi vychazi single 35-45 ktere se jeste snazi lovit chlapy. A obecne kolem mne dost utraci advokatky, ale ty vetsinou tvrdi ze potrebuji reprezentovat.

Pamatuju si taky, jak me odrovnalo, kdyz v kancelarske ctvrti v Praze byvalo v obcerstveni se sushi jak vymeteno tyden pred vyplatou, zatimco jine dny fronty… to si osobne nedovedu predstavit. A to bylo davno pred krizi a inflaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2200
15.6.22 12:43

@TO_IT Naprostý souhlas. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
15.6.22 12:50
@TO_IT píše:
No z části je to prioritizace, taky se snadno nadchnul třeba na divadlo, muzeum. Ale znám se a neslibuju, protože ty boty 8) budou mít větší prioritu.No a z části vychcanost a to už je na tobě abys to stopla, nechápu, většinou za ostatní platím, zvlášť když mají děti. Nechat si něco platit maminou od rodiny 8o :roll:
@TO_IT píše:
No z části je to prioritizace, taky se snadno nadchnul třeba na divadlo, muzeum. Ale znám se a neslibuju, protože ty boty 8) budou mít větší prioritu.No a z části vychcanost a to už je na tobě abys to stopla, nechápu, většinou za ostatní platím, zvlášť když mají děti. Nechat si něco platit maminou od rodiny 8o :roll:

jo taky, řeším, jestli radši boty nebo koncert, jako když ten koncert stojí třeba jako boty, no tak z těch bot mám prostě větší užitek :-) i dlouhodobější radost, na druhou stranu, pokud bych těch bot měla ve skříni hodně, třeba 20 párů??? no tak než kupovat 21.pár, tak si raději skočím na koncert Alicii Keys :-)

nebo třeba raději vezmu děti na bruslení než do kina, protože mi přijde, že je to zajímavější, než koukat na film, který bude do půl roku v tv…

Ale jako jít na oběd bez peněženky a ještě to neposlat pak kamarádce zpět na účet nebo jí nepozvat příště??? to bych se fakt za sebe styděla :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
15.6.22 12:51

No mám podobnou ségru :D nemá deti, s přítelem mají větší příjmy, než naše 5 člená rodina, bydlí ve vlastnim bytě a stejně věčně na něco nemá :D nechápu kam ty lidi ty peníze cpou, jenže to je pořád něco, támhle hadry tudle boty, byt už praská ve švech protože má tuny hadru a bot, támhle jedou do Prahy (z Plzně) na Starbucks, takže to padne nějaká tisícovka za benzín plus předražený kafe, jen když mají zrovna chuť na kafe :roll: vařit jsou líní, takže samé polotovary nebo jídlo venku a pak to lítá no. Já mám třeba radši ty zážitky, než mít dokonalý šatník a jezdíme jako rodina, občas vezmeme třeba kamarády. Manželovo bratr to je to samé co moje ségra, všechno utratí za blbosti a pak vymyslí výlet a je to ve smyslu „já to vymyslel, tak vy platíte“ :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1266
15.6.22 12:54

Nechápu, proč myslíš, že jejich chování je finanční negramotnost. Buď tě zneužívají (pokud za sebe nechají platit), nebo o tebe opravdu nestojí (když s tebou nechtějí nikam jít). To, že řeknou, že by se jim něco třeba líbilo, neznamená potvrzení účasti. Jestli neřekly, že určitě půjdou, a přesto jsi koupila lístky… :nevim: V nich problém nebude, utrácet si můžou za cokoli, co jim dělá radost. Jestli jim takto nastavuješ vlastní pravidla a chceš po nich, aby dodržovaly to, co ty osobně považuješ za správné (správná zábava, správné utrácení peněz, šetření, i když třeba nemusí), tak se nelze divit, že nemáš tzv. „spolehlivé“ kamarádky. Mně osobně bys spolehlivě štvala, a to jsem fakt hodně tolerantní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41149
15.6.22 12:59
@Anonymní píše:
Kdykoliv chci někam jít, divadlo, koncert, vystava…tak se téměř vždy nejaka kamaradka nadchne, že určitě musí jít take. Koupim lístky, ale k placení se pak nemaji.Nebo mi rovnou řeknou, že je to drahe.Ale na různé blbosti typu umělé řasy a tisícate tričko maji. U vetsiny vím, ze mají mnohem větší příjmy než my.Je mi líto, že nemám žádnou „spolehlivou“kamarádku, která by se mnou někam sla. V dnešní době budiž, ještě bych to chápala, ale mám to tak celoživotně. Nektere ani nemají rodinu, tak nerozumím za co tak rozhazují :think:.Když už nekam jdu sama nebo např. vezmu mamku, tak mi pak volají jaká je škoda, že ony nesly. Je to normální, nebo je to ve mně, že jim za to nestojím? Posledne jsem šla s jednou na obed, ale zrovna si prý zapomněla penězenku, tak jsem platila já. Ja z rodičovské se 3 dětmi, ona 1dite.
Nás je tedy celkem 5, nás příjem je kolem 50000,co není nějak moc a přesto dokážeme našetřit třeba na dovolenou v létě a pár koncertů či divadel.

Vím, že mi do ostatních nic není, ale poslední dobou je mi to tak nějak víc a víc líto, že nemám s kým na tyto akce chodit.

tak asi na ty akce s tebou až tak nechtějí, ne? To nemusí být o finanční negramotnosti, jako spíš o tom, že mají jiné priority a nechce se jim na tyto akce chodit a utrácet za ně :think:
A ty jsi nikdy nic nezapomněla? Jako kvůli tomu, že zapomněla peněženku je kamarádka finančně negramotná? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41149
15.6.22 13:03
@welovefashion píše:
jo taky, řeším, jestli radši boty nebo koncert, jako když ten koncert stojí třeba jako boty, no tak z těch bot mám prostě větší užitek :-) i dlouhodobější radost, na druhou stranu, pokud bych těch bot měla ve skříni hodně, třeba 20 párů??? no tak než kupovat 21.pár, tak si raději skočím na koncert Alicii Keys :-)

nebo třeba raději vezmu děti na bruslení než do kina, protože mi přijde, že je to zajímavější, než koukat na film, který bude do půl roku v tv…

Ale jako jít na oběd bez peněženky a ještě to neposlat pak kamarádce zpět na účet nebo jí nepozvat příště???to bych se fakt za sebe styděla :mavam:

a to tam někde čteš? :think: já jen četla, že „prý“ zapomněla peněženku, ale o tom, že by jí to pak nezaplatila… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2389
15.6.22 13:06

Jestli není spíš problém v tom, že a tam prostě nechtějí. Sice znějí nadšeně, ale jen to předstírají a pak zase „pro formu“ říkají, že je jim to líto, a přitom je to pro ně opruz. :think: Kolik dneska stojí v ČR muzeum, tak kolem 200-500? Galerie míň, navíc se dá několikrát do roka jít zadarmo, takže v tom asi problém nebude.

Já třeba koncerty taky moc nemusím, ruší mě tam další diváci - u pop koncertu je horor představa, když vedle vás z plna hrdla falešně zpívá nějaká fanynka, u klasiky to nemá moc přidanou hodnotu (profi nahrávka zní líp než koncertní).

Ale taky jsem měla jednu kamarádku, co dala klidně v 18 asi 3000 (tehdy celkem pálka) za skejťácké boty, ale třeba 20 Kč za jízdenku a 5 Kč za záchod byl problém. :mrgreen: Lidi jsou různí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3121
15.6.22 13:09
@Anonymní píše:

Zakladatelko,

poslala ti pak svoji útratu z restaurace na účet? Dala ti potom ty peníze?
Pozvala tě někam na oplátku?

Zaplatily ti někdy ty svoje lístky, nebo tě někam pozvaly?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí