Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@TerezkaSt původně jsem to vše myslela a psala kvůli tomu, že nemám kámošky na chození na nějaké akce…protože slíbí, ale pak nakonec nejdou, protože něco…především kvůli penězům. Tu gramotnost jsem asi napsala blbě, ale přišlo mi že to s tím docela i souvisí, nevím, ale možná se pletu.
Zrovna včera večer mi kámoška poslala odkaz na lístky do divadla. Vystoupeni v září. Listek za 600 ale prý to mám koupit, že teď nemá. tak jsem napsala, že já to sama platit nemůžu a tím to zhaslo.Bohuzel.Mrzi mě to. Jinak bych ráda šla.
Protoze ne kazdy ty akce potrebuje. Hele ja bych za 600,– asi divadlo mit taky nemusela, sla bych za 350,– na koncert a pak na pivo a zelnak… Uplne jsem tu diskuzi neprocitala, ale zjevne to zapominani penezenky tedy bude holt u kamosky, ktera by rada chodila, ale nema na to nebo ej vycurana… tak to je jiny pribeh… ![]()
A jinak lidi co chodi s hlaskou „ted nemam“ misto „to je drahe, zbytecnost“ to je asi pro nejake planovani konecna. Kdo si neumi delat rozpocet, aby mel nejaky financni polstar by asi na kulturu mel uplne zapomenout… bohuzel pro nej…
@Anonymní píše:
@TerezkaSt původně jsem to vše myslela a psala kvůli tomu, že nemám kámošky na chození na nějaké akce…protože slíbí, ale pak nakonec nejdou, protože něco…především kvůli penězům. Tu gramotnost jsem asi napsala blbě, ale přišlo mi že to s tím docela i souvisí, nevím, ale možná se pletu.
Zrovna včera večer mi kámoška poslala odkaz na lístky do divadla. Vystoupeni v září. Listek za 600 ale prý to mám koupit, že teď nemá. tak jsem napsala, že já to sama platit nemůžu a tím to zhaslo.Bohuzel.Mrzi mě to. Jinak bych ráda šla.
To je ta, co ti dluzi za jine listky?
@TerezkaSt Děvčata, já sice také nejsem z Prahy, ale to divadelní představení je až v září. Co kdybychom udělaly takový menší emimi sraz?
Jaké přesně představení to bude? ![]()
@TerezkaSt Jsi z levného kraje, koncerty teď stojí minimálně 500.
@divine woman to mas asi recht
ja naposledy byla pred coronou a pak jen takove dvorni veci a materska… v tomhle asi zacinam byt financne negramotna ja. Hlavne ziju furt v dobe kde jsem sla parit za 3kila a byl v tom i kebab a taxik. To vsude predhazuji a je mi lito, ze dnesni mladez toto nezazije…
@TerezkaSt Já chodila pařit za 25 korun
vstup na zábavu a 2 piva. Domů pěšky nebo na kole.
@Helca83 píše:
No ale nemusi bezne chodit v hadrech haute couture… kdyz to reknu obrazne… mam podobne povolani (finance) a davat okazale na odiv znacky neni zrovna to, co by u dobrych klientu bodovalo, staci se inspirovat u top manazeru. Primerenost je klicem k uspechu, prijit se ke mne uchazet o zakazku advokatka s chanel kabelkou, tak ji to nedam uz jen proto, ze bude mit strasne vysokou rezii, tak nejak to je mysleno.Příspěvek upraven 15.06.22 v 13:23
Souhlas. Já jsem tedy advokátka, ale kolegyně s kabelkami chanel nebo podobnými za 200k úplně neznám, možná naštěstí. U advokáta s běžným příjmem 200k je to neadekvátní, nevím kde se na to chodí. Znám teda ale pár manažerek, které to takhle mají nastavené a funguje to nejspíš tak, že celou svou výplatu utratí za spotřební statky a netvoří žádné úspory. Potřeba reprezentovat je jedna věc, ale tvrdit, že musím mít šatník za 100 000 euro kvůli klientům spíše svědci o nedostatku sebevědomí, finanční gramotnosti a i sociální inteligence ve vztahu k těm klientům, kteří to ne všichni dobře snáší. Je nutné rozlišovat kdy si co mohu dovolit a vůči komu. V životě bych si nekoupila luxusní kabelku jen proto, abych udělala dojem na klienta, to bych sama sebe degradovala někam tak nízko, že neumím tu práci získat díky tomu že jsem dobrá. Ale koupila bych si ji, protože ji chci nebo že je to dobrá investice.
@Tomie píše:
Jestli není spíš problém v tom, že a tam prostě nechtějí. Sice znějí nadšeně, ale jen to předstírají a pak zase „pro formu“ říkají, že je jim to líto, a přitom je to pro ně opruz.Kolik dneska stojí v ČR muzeum, tak kolem 200-500? Galerie míň, navíc se dá několikrát do roka jít zadarmo, takže v tom asi problém nebude.
Já třeba koncerty taky moc nemusím, ruší mě tam další diváci - u pop koncertu je horor představa, když vedle vás z plna hrdla falešně zpívá nějaká fanynka, u klasiky to nemá moc přidanou hodnotu (profi nahrávka zní líp než koncertní).
Ale taky jsem měla jednu kamarádku, co dala klidně v 18 asi 3000 (tehdy celkem pálka) za skejťácké boty, ale třeba 20 Kč za jízdenku a 5 Kč za záchod byl problém.Lidi jsou různí.
Ja zrovna kupovala listky na 3 sestry za petikilo jeden…na místě pak stoji o stovku vic, muz me zas k narozeninam pozval do maleho komorního divadla v Pze za 450/lístek. Ja s detma se chystam na Lovce bobrů - nova komedie od Patrika Hartla ve Studio Dva divadlo a tam je to osm stovek za lupen a to je venku na Výstavišti v Holešovicích na plastových zidlich…proste kultura se prodraží… ![]()
@Anonymní píše:
@TerezkaSt původně jsem to vše myslela a psala kvůli tomu, že nemám kámošky na chození na nějaké akce…protože slíbí, ale pak nakonec nejdou, protože něco…především kvůli penězům. Tu gramotnost jsem asi napsala blbě, ale přišlo mi že to s tím docela i souvisí, nevím, ale možná se pletu.Zrovna včera večer mi kámoška poslala odkaz na lístky do divadla. Vystoupeni v září. Listek za 600 ale prý to mám koupit, že teď nemá. tak jsem napsala, že já to sama platit nemůžu a tím to zhaslo.Bohuzel.Mrzi mě to. Jinak bych ráda šla.
Příště bych jí napsala nebo řekla, ať se ti ozve hned, jakmile bude mít pro sebe volné peníze na kulturu, že spolu něco vyberete a půjdeš s ní moc ráda.
Řekni jí, že tento mimořádný výdaj si můžeš dovolit v této době zaplatit pouze za sebe.
Jít sama do divadla není vůbec divné. Spousta lidí chodí samo, ale chápu tě, že bys chtěla tento zážitek potom s někým sdílet. Mít možnost popovídat si o tom s někým a mít společné vzpomínky.
@Pajka2020 píše:Špatně. Příště ji má kopnout do zadele s rozběhem.
Příště bych jí napsala nebo řekla, ať se ti ozve hned, jakmile bude mít pro sebe volné peníze na kulturu, že spolu něco vyberete a půjdeš s ní moc ráda.Řekni jí, že tento mimořádný výdaj si můžeš dovolit v této době zaplatit pouze za sebe.
Jít sama do divadla není vůbec divné. Spousta lidí chodí samo, ale chápu tě, že bys chtěla tento zážitek potom s někým sdílet. Mít možnost popovídat si o tom s někým a mít společné vzpomínky.
@domt píše:
Souhlas. Já jsem tedy advokátka, ale kolegyně s kabelkami chanel nebo podobnými za 200k úplně neznám, možná naštěstí. U advokáta s běžným příjmem 200k je to neadekvátní, nevím kde se na to chodí. Znám teda ale pár manažerek, které to takhle mají nastavené a funguje to nejspíš tak, že celou svou výplatu utratí za spotřební statky a netvoří žádné úspory. Potřeba reprezentovat je jedna věc, ale tvrdit, že musím mít šatník za 100 000 euro kvůli klientům spíše svědci o nedostatku sebevědomí, finanční gramotnosti a i sociální inteligence ve vztahu k těm klientům, kteří to ne všichni dobře snáší. Je nutné rozlišovat kdy si co mohu dovolit a vůči komu. V životě bych si nekoupila luxusní kabelku jen proto, abych udělala dojem na klienta, to bych sama sebe degradovala někam tak nízko, že neumím tu práci získat díky tomu že jsem dobrá. Ale koupila bych si ji, protože ji chci nebo že je to dobrá investice.
Jsem advokátka a potvrzuji. Oblečení nosím úplně normální, Pietro Filippi, sem tam Zara, objednávám od britských e-shopů apod. Dokonce, považte, sem tam nějaký Bonprix 😂 Boty taky normální, Clarks, Hispanitas, Ecco, nevím, dál… Kabelky mám od LV a nebo Furla (tu mám upřímně radši),dokonce i Guess, vše decentní, bez log, za vcelku „normální” ceny (až teda na tu jednu LV, ta byla opravdu drahá).
Jako je fakt, že na jednání chodím s MacBookem, to by někdo mohl brát jako “reprezentaci”, pro mne je to pracovní nástroj, co neváží dvě kila.
Všechny advokátky, co znám, to mají podobně. Značky „vyšší střední třídy,” poctivá kvalita, ano, dražší, co my máme za standard, to si dost lidí dovolit nemůže, ale okazalé předvádění peněz, Breitling, Chanel, Dior… to neznám ani u kolegyň. Jednotlivě asi jo (tzn. znám advokatku s Breitlingama, i advokatku s Chanelkou, proč ne?), ale od hlavy až k patě? To ne… i my máme rodiny, plus já dělám rodinné právo, polovina mý práce je pro bono, o čtvrt mega měsíčně si momentálně mohu nechat zdát… ![]()