Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, prosím o názor.
S mým ex máme dvě školní děti a jsou mezi námi dobré vztahy, ale s ohledem na svého nového partnera (se kterým už skoro 2 roky žijeme ve společné domácnosti) netrávím s ex žádný volný čas.
Přítel má z předchozího vztahu 4letou dceru a vyženěného syna, s ex nejprve hodně bojovali, ale teď asi půl roku jsou najednou velký kámoši. Údajně kvůli dětem si téměř každý večer videotelefonují (u hovoru jsou i děti), pomáhá jí zařídit určité opravy např. auta, telefonu, on s nimi byl asi 5× na výletě (v kině, na dětském divadle, na procházce…), ona k nám domů jezdí, když nejsem doma (je s dětmi třeba 3 hodiny na zahradě, kde se chová jako doma, ostatně tu dřív bydlela). Vadilo by vám to? Přítel tvrdí, že jí určitě zpátky nechce. Mně se to ale nezdá a mám jakýsi alarm v hlavě. Osobně si nemyslím, že by ji snad chtěl zpátky, ale že jí tímhle drží v naději, aby si nikoho nenašla, aby měl zadní vrátka. Mluvit se s ním nedá, zkoušela jsem to v klidu si promluvit, ale odmítá se o tom bavit. Ale mně je nepříjemné, když je třeba celé odpoledne s ní. Přitom děti máme ve střídavce, takže různé aktivity můžeme dělat společně v naší nové rodině.
Jen abyste pochopili, mně nevadí, že jí pomůže s autem apod., to já bych pro svého ex také udělala, ale nevím, proč spolu musí trávit čas, údajně kvůli dětem. Děti pak chodí, že oni jsou rodina a tatínek má rád maminku.
@Fally123 píše:
Ahoj, prosím o názor.
S mým ex máme dvě školní děti a jsou mezi námi dobré vztahy, ale s ohledem na svého nového partnera (se kterým už skoro 2 roky žijeme ve společné domácnosti) netrávím s ex žádný volný čas.
Přítel má z předchozího vztahu 4letou dceru a vyženěného syna, s ex nejprve hodně bojovali, ale teď asi půl roku jsou najednou velký kámoši. Údajně kvůli dětem si téměř každý večer videotelefonují (u hovoru jsou i děti), pomáhá jí zařídit určité opravy např. auta, telefonu, on s nimi byl asi 5× na výletě (v kině, na dětském divadle, na procházce…), ona k nám domů jezdí, když nejsem doma (je s dětmi třeba 3 hodiny na zahradě, kde se chová jako doma, ostatně tu dřív bydlela). Vadilo by vám to? Přítel tvrdí, že jí určitě zpátky nechce. Mně se to ale nezdá a mám jakýsi alarm v hlavě. Osobně si nemyslím, že by ji snad chtěl zpátky, ale že jí tímhle drží v naději, aby si nikoho nenašla, aby měl zadní vrátka. Mluvit se s ním nedá, zkoušela jsem to v klidu si promluvit, ale odmítá se o tom bavit. Ale mně je nepříjemné, když je třeba celé odpoledne s ní. Přitom děti máme ve střídavce, takže různé aktivity můžeme dělat společně v naší nové rodině.
Jen abyste pochopili, mně nevadí, že jí pomůže s autem apod., to já bych pro svého ex také udělala, ale nevím, proč spolu musí trávit čas, údajně kvůli dětem. Děti pak chodí, že oni jsou rodina a tatínek má rád maminku.
A ona nikoho neměla a nemá?
Byli už od sebe, když jste spolu začínali, případně jak dlouho a na čí popud?
@Bereta ona nikoho na stálo nemá, občas asi randí, ale s nikým nežije
Já byla fakt ráda, když se konečně byli schopni na něčem kolem dětí domluvit a nedělali si naschvály. Od koho je ten popud to nevím. On nosí dětem nákupy (rozumějte například dražší ovoce, dává jim, když od nás odjíždějí, sebou výslužku, koupí jim například gely na koupání k mámě apod.). Ona údajně jeho pozvala s dětmi do kina nebo divadla, to si prý přály děti.
Na argument, že do kina přeci můžeme jít s dětmi my, i s mými dětmi třeba, to ne. Nechci být za žárlivou hysterku, ale nezdá se mi vhodné, aby on trávil s ex „rodinné“ akce, nebo aby ona jezdila k nám v době, kdy já jsem odjetá.
@Bereta píše:
A ona nikoho neměla a nemá?
Byli už od sebe, když jste spolu začínali, případně jak dlouho a na čí popud?
ještě upřesním, že když jsme spolu začínali, oni spolu ještě byli. On odešel a skoro rok bydlel se mnou u mě (ona bydlela v jeho domě s dětmi, než si něco najde). Z domu se odstěhovala před 1,5 rokem a cca rok žiju já u něj v domě.
No mě by to vadilo, určitě není standartní, aby se rozvedení lidé takhle často stýkali a trávili spolu volný čas (i kdyby kvůli dětem). A navíc nebere ohledy na tvé pocity, to by mi vadilo ještě mnohem víc. Je mu fuk, že tě to trápí a shazuje tě tím, že to odmítá řešit. Však by bohatě stačilo najít nějaký kompromis (zrovna třeba videohovory mohou děti vést s mámou samy). Plus by mi vadilo, že to motá hlavu dětem - hrajou si před nimi na kompletní rodinku na společných výletech? ![]()
A to, že chodí k vám domů, když tam nejsi, to je hodně těžký přešlap. Ale dům je asi přítele, žejo?
@Fally123 píše:
@Bereta ona nikoho na stálo nemá, občas asi randí, ale s nikým nežije
Já byla fakt ráda, když se konečně byli schopni na něčem kolem dětí domluvit a nedělali si naschvály. Od koho je ten popud to nevím. On nosí dětem nákupy (rozumějte například dražší ovoce, dává jim, když od nás odjíždějí, sebou výslužku, koupí jim například gely na koupání k mámě apod.). Ona údajně jeho pozvala s dětmi do kina nebo divadla, to si prý přály děti.
Na argument, že do kina přeci můžeme jít s dětmi my, i s mými dětmi třeba, to ne. Nechci být za žárlivou hysterku, ale nezdá se mi vhodné, aby on trávil s ex „rodinné“ akce, nebo aby ona jezdila k nám v době, kdy já jsem odjetá.
Ahoj, je divný, aby jezdili do kina všichni. Oni už nejsou rodina a měli by brát ohledy na tebe. Jako trávit více času s bývalou nevěstí nic dobrého. Myslím, že tvůj radar funguje dobře. Děti je ale budou spojovat vždy, takže to chce nastavit nějaké hranice.
Tohle by mi vadilo. Jedna věc jsou dobré vztahy kvůli dětem, to je samozřejmě výhoda, ale druhá věc je to trávení společného času. Ex má děti přivézt, můžou spolu prohodit pár vět a pak odjet a nechat mu děti. Společné akce a výlety s dětmi máš s nimi podnikat ty a ne jeho ex ![]()
Já se společnému trávení času s ex, pokud jde o rodiče nijak nebráním. Tohle je i na mě moc. Jako je fajn pozvat ex já nevím na společnou oslavu narozenin dětí, oslavit vysvědčení nebo tak něco. Ale běžně do kina? Možná je partner rád, že spolu teď nebojují, že se i bojí to nějak zkrouhnout aspoň časově. Videohovory by mi nevadily vůbec, společné provozní kafe, aby děti viděly, že se rodiče umí domlouvat by mě nevadilo taky, ale tři hodiny na zahradě a naschvál, když já tam nejsem, tak co toje? To už pak znám rodiny, kde je to taková tlupa a podnikají dost věcí společně třeba grilovačky atd. ale to včetně všech dětí a partnerů, to je taky jiná.
@Fally123 píše:
Ahoj, prosím o názor.
Že spolu dobře vycházej je fajn, ale trávit spolu tolik času? A aby ona jezdila k vámdomů, když tam nejsi a byla tam celé odpoledne? Copak ona nemá svůj život, svoje aktivity?
Přítel by měl brát ohledy i na tebe, ne že se o tom nebude bavit. Tohle by asi nebylo příjemné nikomu. Ty s ohledem na partnera s ex netrávíš žádný čas, vadilo by mu, kdyby ano? ![]()
@Fally123 Máš pocit, že ten kontakt víc vyhledává on nebo ona? Protože jestli byl třeba odejit po odhalení nevěry a teď je celej řícnej dělat rodinné aktivity, tak chápu, že tě to znervózňuje.
Asi bych mu uvolnila barák ať nepřekážim, přeci jen bych se cítila a zřejmě i byla dost na víc. Jsi v jeho domě cizincem. Nemůžeš nic. Výmluva typu "dělám to kvůli dětem " je taky jen výmluva. Takže i kdyby si tam sní trávil celé dny. Nemůžeš nic. Tak bych žít nechtela. Zažila jsem něco podobného, odešla jsem. Teď už tam ona bydlí a dokonce se sní i oženil. Jsou opět rodinka.
@Fally123 píše:
ještě upřesním, že když jsme spolu začínali, oni spolu ještě byli. On odešel a skoro rok bydlel se mnou u mě (ona bydlela v jeho domě s dětmi, než si něco najde). Z domu se odstěhovala před 1,5 rokem a cca rok žiju já u něj v domě.
Ma ten dům jak pruchodak, jedná baba za druhou…
Fakt se tam cítíš jako doma? Sbalila bych věci a děcka a šla, nesnesla bych, aby se mi v me domácnosti a po zahradě promenovala cizí baba v me nepřítomnosti.
Tak odtahla jsi ho od rodiny, teď ho nejspíš ona odtahne zpátky.
@Ahep píše:
Ma ten dům jak pruchodak, jedná baba za druhou…Fakt se tam cítíš jako doma? Sbalila bych věci a děcka a šla, nesnesla bych, aby se mi v me domácnosti a po zahradě promenovala cizí baba v me nepřítomnosti.
To jo, a mám pocit, že exka otočila právě pro to aby se dostala zpět. Normální myslící baba jen tak nechodí k cizí paní domů když tam není přítomna, jen tak. Prostě ti chce vrátit i to co si ji udělala ty.