Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
První dítě má 8 let, teď čekáme 3. Shodou okolností jsem poslední rok pracovala jen na půl úvazku, takže celý rok plat nic moc, mateřskou budu mít minimální, a tak jsem velmi ráda, že mám po starších dětech vše schované a to včetně autosedačky vajíčka. Před 8 lety jsem kupovala základní verzi od MaxiCosi, protože mi jde nacvaknout na adaptéry kočárku místo hluboké korbičky, což se občas hodí. Autosedačka není bouraná, v době, kdy jsme ji nepotřebovali ji příležitostně jako druhou pro převoz dítka babičkou používala sestřenka. A na jednom diskuzním fóru jsem se dočetla, že by dítko do sedačky staré 8 let nedali, prý je to nebezpečné, kvůli únavě materiálu atd. Přemýšlím, jestli jsem „nezodpovědná“, protože něco takového mě ani nenapadlo, myslela jsem, že když se o věc slušně starám (nikde s ní netřískám, potah pravidelně peru atd.), může mi sloužit opravdu dlouho. Nebo jen patřím k těm, kteří nepotřebují mít vše extra… Jezdíme zhruba jednou za 3 týdny 40 km k babičce, 2× do roka dovolená v tuzemsku a občasné popojíždění po městě, auto rozhodně nepoužíváme denně. Co si o tom myslíte?
A ještě jedna věc, to osmileté dítě mi už zhruba rok jezdí na podsedáku, který nám zbyl odmotnováním v tu dobu už nízkého opěradla u jeho sedačky, prý je to taky brzy, nebezpečné a měla bych raději koupit sedačku se zády. V době, kdy jsme tu naši kupovali, to byla běžná varianta, od té doby jsem se o další sedačky nezajímala, protože jsme ty naše měli vyřešené. Je divné vozit osmileté dítě na podsedáku?
Nejspíš Tě tady ukamenují
![]()
Ale také si ráda počkám na odpověď, zrovna nedávno jsme tohle řešily s kamarádkou ![]()
Co jsem četla recenze na podsedáky jako takové tak tedy žádná sláva… co se týká bezpoečnosti..
S tou autosedačkou si nejsem vůbec jistá, věřím, že se tady najde spousta řečí o tom, že NIKDY apod… ale pokud je v pořádku, není a nebyla bouraná, byla dobře uskladněná, tak bych jí akorát pořádně zkontrolovala a neměla s ní problém. A teď mě tady asi taky sežerou
tak zas mizím ![]()
@zuzkasim
podsedak muze mit od 22kg, takze asi spis podle toho nez podle veku.
jinak ja bych se strasi asi nevidela problem
pokud vis, ze je tvoje a jak byla pouzivana a ze nebyla bourana.
Já osobně bych klidně dala starou autosedačku. Náš malej jezdí v autosedačce po naší neteři (je jí sedm), a to i ona ji měla jako použitou, takže je stará cca 10 let. Já na to cimprlich prostě nejsem, peněz není nazbyt, abych si mohla lit koupit novou romerku za sedmičku.
S podsedákem neporadim, se v tom nevyznám.
Ale asi tě tu fakt některé budou chtít ukamenovat ![]()
Příspěvek upraven 04.07.13 v 13:21
@zuzkasim
Já teda nevím, ale po 8 letech, že by byla taková únava materiálu, že by sedačka nebyla použitelná?? Přeci to není z papíru… Když bych viděla, že je pevná a v pohodě, asi bych jí taky použila, obzvlášť když jezdíte jen pár kilometrů… No a podsedák v 8 letech, moje neteře na něm jezdí už teď v 5 letech, takže za mě určitě ano…
U něho jde jen o to, aby bylo dítě výš.
No, přijde mi mnohem větší nezodpovědnost než staré vajíčko, ten podsedák… ![]()
V každém případě jsem na tuhle diskusi zvědavá… říká se, že plasty na autosedačce vydrží v pohodě těch cca 5 let. S tím, že pak už to není tak bezpečné, jak udává výrobce. My jezdíme opravdu hodně, můj syn má v necelých 6 měsících najeto přes 4,5 tis. km… takže pro mě je tohle hodně zásadní. A teda, bylo by, i kdybychom nejezdili tolik. Vybourat se stačí jednou…
Ukamenuji te.
Osobne myslim, ze je rozdil mezi vajickem, ktere nenechavas v aute a sadackou pro vetsi deti, ktera v aute zustava ci je parkovano auto v garazi. Pokud v aute na to prazi slunicko ci se strida teplo/mraz, tak palsty krehnou. Vajicko, co mas vetsinu casu v dome se bude chovat jinak. Vyrobci a prodejsi ti reknou, ze musi byt nova vzdy, ale kde je pravda clovek nevi.
Tak na zahranicni strance ohledne bezpecnosti sedacek jsem se docetla, ze by mela byt idealne stara do 5 let a nikdy nepouzivat starsi 10let. prave kvuli starnuti plastu.
takze tech 8let je asi dost na hrane ![]()
jinak udajne by mela kazda sedacka mit nekde vyrazene „datum spoteby“ po kterem se uz pouzivat nema. ale neni to ceska stranka, tak nevim, jestli to je u nas povinny udaj.
Autosedačku bych klidně používala tu starou, když víš že nebyla bouraná, tak bych to neřešila. Stejně nikdy nemáš jistotu, že ani nová sedačka za x tisíc je úplně košer a opravdu ochrání
Osmileté dítě by mělo jezdit ještě v autosedačce, aby bylo chráněné při nárazu z boku, ale co vím, tak takových dětí je minimum. Většina už ve školce jezdí s podsedákem. Tady je rozhodnutí na tobě.
Já se vyjádřím jen k tomu podsedáku. Tam je fakt velké nebezpečí zranění a vážného dítěte při bočním nárazu. A to bych neriskovala, vzhledem k tomu, že sedačky pro tyhle velké děti stojej fakt málo ![]()
Ach jo…souhlas s @anairda
mám dva kluky od sebe 7 let, mladší jezdí v autosedačce po starším a starší jezdí normálně na podsedáku…obojí splňuje nejnovější předpisy…u podsedáku jde o to, že dítě musí mít takovou výšku, aby mu pás u auta šel přes rameno, jak má jít normálně, když sedí dospělý a nikoli třeba přes krk..o nic jinýho tam nejde…vajíčko sme měli taky po prvnim… jako vážně nekradu, abych kupovala nový, když mám sice starší, ale funkční ![]()
jo a ještě takovej detail, osmiletý dítě se Vám jaksi do tý klasický autosedačky už nevejde - tak a ted´do mě ![]()
Příspěvek upraven 04.07.13 v 13:31
Máme jedno dítě a tři zděděné autosedačky od 9 kil. Ta nejstarší je jistě 12 let stará (Chicco). Druhé dvě manžel rozmontoval, pak smontoval, údajně jinak bych potah kvůli vyprání nesundala. 9 měsíců byly rozmontované, pak je smontoval a vůbec ale nevěděl, jak na to. Taky do nich upoutat dítě je totální umění. Jsou to Maxi-cosi a nemyslím si, že by se do nich mělo dítě poutat a oddělávat nějak složitě. Takže radši používám tu „starou“, kde se dá dítě aspoň připoutat a ne novější, kde vlaje.
@zuzkasim víc než starší sedačka by mi vadil podsedák. Znám holčičku, která v 11 letech byla účastníkem nehody. Ona měla podsedák a velikostně se už pomalu blížila výšce, kdy by mohla jezdit bez ničeho. Všichni v autě byli bez jediného škrábnutí, ona skončila potlučená, protože ten podsedák podjel a ona vypadla z pásů.
K vajíčku. Ano neměla by se používat, protože můžou být už zteřelé materiály, ale když není peněz nazbyt a museli byste kupovat nějakou horší nebo použitou tak si myslím, že zlatá starší maxi cosi. Určitě lepší, než kdybys kupovala z druhé ruky, která mohla být nabořená a nebo ty skořepiny co se prodávají ke kočárkům (těm já osobně nevěřím vůbec).
U nás druhé mimčo nejspíš taky bude v jedné sedačce přes 5 let, protože mu nebudu na půl roku nebo podobnou dobu kupovat novou, když vím, že pak budu kupovat další kategorii.