Jsou staré autosedačky bezpečné?

2242
4.7.13 13:10

Jsou staré autosedačky bezpečné?

První dítě má 8 let, teď čekáme 3. Shodou okolností jsem poslední rok pracovala jen na půl úvazku, takže celý rok plat nic moc, mateřskou budu mít minimální, a tak jsem velmi ráda, že mám po starších dětech vše schované a to včetně autosedačky vajíčka. Před 8 lety jsem kupovala základní verzi od MaxiCosi, protože mi jde nacvaknout na adaptéry kočárku místo hluboké korbičky, což se občas hodí. Autosedačka není bouraná, v době, kdy jsme ji nepotřebovali ji příležitostně jako druhou pro převoz dítka babičkou používala sestřenka. A na jednom diskuzním fóru jsem se dočetla, že by dítko do sedačky staré 8 let nedali, prý je to nebezpečné, kvůli únavě materiálu atd. Přemýšlím, jestli jsem „nezodpovědná“, protože něco takového mě ani nenapadlo, myslela jsem, že když se o věc slušně starám (nikde s ní netřískám, potah pravidelně peru atd.), může mi sloužit opravdu dlouho. Nebo jen patřím k těm, kteří nepotřebují mít vše extra… Jezdíme zhruba jednou za 3 týdny 40 km k babičce, 2× do roka dovolená v tuzemsku a občasné popojíždění po městě, auto rozhodně nepoužíváme denně. Co si o tom myslíte?
A ještě jedna věc, to osmileté dítě mi už zhruba rok jezdí na podsedáku, který nám zbyl odmotnováním v tu dobu už nízkého opěradla u jeho sedačky, prý je to taky brzy, nebezpečné a měla bych raději koupit sedačku se zády. V době, kdy jsme tu naši kupovali, to byla běžná varianta, od té doby jsem se o další sedačky nezajímala, protože jsme ty naše měli vyřešené. Je divné vozit osmileté dítě na podsedáku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6594
4.7.13 13:14

Nejspíš Tě tady ukamenují :oops: :oops:

Ale také si ráda počkám na odpověď, zrovna nedávno jsme tohle řešily s kamarádkou :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14090
4.7.13 13:17

Co jsem četla recenze na podsedáky jako takové tak tedy žádná sláva… co se týká bezpoečnosti..

S tou autosedačkou si nejsem vůbec jistá, věřím, že se tady najde spousta řečí o tom, že NIKDY apod… ale pokud je v pořádku, není a nebyla bouraná, byla dobře uskladněná, tak bych jí akorát pořádně zkontrolovala a neměla s ní problém. A teď mě tady asi taky sežerou :mrgreen: tak zas mizím :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
4.7.13 13:17

@zuzkasim
podsedak muze mit od 22kg, takze asi spis podle toho nez podle veku.

jinak ja bych se strasi asi nevidela problem :nevim: pokud vis, ze je tvoje a jak byla pouzivana a ze nebyla bourana.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31286
4.7.13 13:18

Já osobně bych klidně dala starou autosedačku. Náš malej jezdí v autosedačce po naší neteři (je jí sedm), a to i ona ji měla jako použitou, takže je stará cca 10 let. Já na to cimprlich prostě nejsem, peněz není nazbyt, abych si mohla lit koupit novou romerku za sedmičku.
S podsedákem neporadim, se v tom nevyznám.

Ale asi tě tu fakt některé budou chtít ukamenovat  :mrgreen:

Příspěvek upraven 04.07.13 v 13:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6594
4.7.13 13:19
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11700
4.7.13 13:19

@zuzkasim
Já teda nevím, ale po 8 letech, že by byla taková únava materiálu, že by sedačka nebyla použitelná?? Přeci to není z papíru… Když bych viděla, že je pevná a v pohodě, asi bych jí taky použila, obzvlášť když jezdíte jen pár kilometrů… No a podsedák v 8 letech, moje neteře na něm jezdí už teď v 5 letech, takže za mě určitě ano… ;) U něho jde jen o to, aby bylo dítě výš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1332
4.7.13 13:20

No, přijde mi mnohem větší nezodpovědnost než staré vajíčko, ten podsedák… :nevim:

V každém případě jsem na tuhle diskusi zvědavá… říká se, že plasty na autosedačce vydrží v pohodě těch cca 5 let. S tím, že pak už to není tak bezpečné, jak udává výrobce. My jezdíme opravdu hodně, můj syn má v necelých 6 měsících najeto přes 4,5 tis. km… takže pro mě je tohle hodně zásadní. A teda, bylo by, i kdybychom nejezdili tolik. Vybourat se stačí jednou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30966
4.7.13 13:21

Ukamenuji te.

Osobne myslim, ze je rozdil mezi vajickem, ktere nenechavas v aute a sadackou pro vetsi deti, ktera v aute zustava ci je parkovano auto v garazi. Pokud v aute na to prazi slunicko ci se strida teplo/mraz, tak palsty krehnou. Vajicko, co mas vetsinu casu v dome se bude chovat jinak. Vyrobci a prodejsi ti reknou, ze musi byt nova vzdy, ale kde je pravda clovek nevi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
4.7.13 13:22

Tak na zahranicni strance ohledne bezpecnosti sedacek jsem se docetla, ze by mela byt idealne stara do 5 let a nikdy nepouzivat starsi 10let. prave kvuli starnuti plastu.
takze tech 8let je asi dost na hrane :nevim:
jinak udajne by mela kazda sedacka mit nekde vyrazene „datum spoteby“ po kterem se uz pouzivat nema. ale neni to ceska stranka, tak nevim, jestli to je u nas povinny udaj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1520
4.7.13 13:22

Autosedačku bych klidně používala tu starou, když víš že nebyla bouraná, tak bych to neřešila. Stejně nikdy nemáš jistotu, že ani nová sedačka za x tisíc je úplně košer a opravdu ochrání :nevim: Osmileté dítě by mělo jezdit ještě v autosedačce, aby bylo chráněné při nárazu z boku, ale co vím, tak takových dětí je minimum. Většina už ve školce jezdí s podsedákem. Tady je rozhodnutí na tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17014
4.7.13 13:24

Já se vyjádřím jen k tomu podsedáku. Tam je fakt velké nebezpečí zranění a vážného dítěte při bočním nárazu. A to bych neriskovala, vzhledem k tomu, že sedačky pro tyhle velké děti stojej fakt málo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
4.7.13 13:24

Ach jo…souhlas s @anairda

mám dva kluky od sebe 7 let, mladší jezdí v autosedačce po starším a starší jezdí normálně na podsedáku…obojí splňuje nejnovější předpisy…u podsedáku jde o to, že dítě musí mít takovou výšku, aby mu pás u auta šel přes rameno, jak má jít normálně, když sedí dospělý a nikoli třeba přes krk..o nic jinýho tam nejde…vajíčko sme měli taky po prvnim… jako vážně nekradu, abych kupovala nový, když mám sice starší, ale funkční :roll:

jo a ještě takovej detail, osmiletý dítě se Vám jaksi do tý klasický autosedačky už nevejde - tak a ted´do mě :mrgreen:

Příspěvek upraven 04.07.13 v 13:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
4.7.13 13:27

Máme jedno dítě a tři zděděné autosedačky od 9 kil. Ta nejstarší je jistě 12 let stará (Chicco). Druhé dvě manžel rozmontoval, pak smontoval, údajně jinak bych potah kvůli vyprání nesundala. 9 měsíců byly rozmontované, pak je smontoval a vůbec ale nevěděl, jak na to. Taky do nich upoutat dítě je totální umění. Jsou to Maxi-cosi a nemyslím si, že by se do nich mělo dítě poutat a oddělávat nějak složitě. Takže radši používám tu „starou“, kde se dá dítě aspoň připoutat a ne novější, kde vlaje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30315
4.7.13 13:28

@zuzkasim víc než starší sedačka by mi vadil podsedák. Znám holčičku, která v 11 letech byla účastníkem nehody. Ona měla podsedák a velikostně se už pomalu blížila výšce, kdy by mohla jezdit bez ničeho. Všichni v autě byli bez jediného škrábnutí, ona skončila potlučená, protože ten podsedák podjel a ona vypadla z pásů.

K vajíčku. Ano neměla by se používat, protože můžou být už zteřelé materiály, ale když není peněz nazbyt a museli byste kupovat nějakou horší nebo použitou tak si myslím, že zlatá starší maxi cosi. Určitě lepší, než kdybys kupovala z druhé ruky, která mohla být nabořená a nebo ty skořepiny co se prodávají ke kočárkům (těm já osobně nevěřím vůbec).
U nás druhé mimčo nejspíš taky bude v jedné sedačce přes 5 let, protože mu nebudu na půl roku nebo podobnou dobu kupovat novou, když vím, že pak budu kupovat další kategorii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí