Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kamiŠ píše:
Než jsem měla dítě, tak hlavně v úklidu a vzhledu. Teď už jsem pár let ráda že mně to chytne jednou za čas a pak dělám že ten čurbes nevdiím
Ale baterie v koupelně i v kuchyni musí být naleštěné pořádA pár dalších vychytávek mně taky neopustilo
jjo koupelna to je kapitola sama osobě, tu sjíždím před spaním pravidelně, protože ráno se prostě MUSÍM umýt v perfektní koupelně ![]()
rozhodně nejsem, toto slovo je mi na míle vzdálené. My to s přítelem máme naopak, než se stereotypně charakterizuje žena a muž. Perfekcionalista na úklid je v našem páru on, já ho musím krotit ![]()
Tak koukám, že v tom nejedu sama
díky za reakce, někdy si přijdu jako blázen, no bohužel, miluji naleštěný byt a když je vše hotové a na svém místě
![]()
Jsem perfekcionistka doma když se mi chce a v práci vlastně pořád…a občas mě to strašně štve, že neumím přehlížet věci..když se pustím do úklidu, tak to musí být ťip ťop, ale taky na to musím mít náladu, jinak raději neuklízím. Třeba máme doma asi 200 DVD…mám je seřazené podle abecedy…jsem magor no. A když mi je malej vytahá, tak si s tím dám tu práci a znova to seřadím.
V práci jsem úchylná na detaily, dokud jsem dělávala v officu, tak jsem musela mít přesně seřazené šanony, podle barev, nikdy se žádný dokument neválel jenom tak bez povšimnutí, neexistovalo, abych udělala třeba chybu v čísle nebo písmenu, všechno 5× zkontrolované
…tady v Irsku jsem dělala v luxusní restauraci a každý můj zákazník byl vlastně chudák, protože jsem furt musela kontrolovat, jestli mají všechno, dolité víno, vodu, jakmile dojedli, už jsem odnášela talíř…chvíli mi trvalo, než jsem se naučila být méně invazivní a nedýchat jim furt na záda…
. Takže já s tím teda dost bojuju, ale prostě mi to nedá.
Jako já vážně uvažuju, že až budem mít v novém knihovnu, tak s ji seřadím podle MDT ![]()
@beckie píše:
Já jsem líný perfekcionista…tzn. že bych velice ráda vše perfektní, ale jsem líná takto to udělat. Požaduji to tedy po ostatních![]()
![]()
![]()
No a teď vážně… nejsem, ale mám své úchylky, na kterých trvám. Tzn. perfektně uklizeno vždy než jdu spát, dokonalá péče o tělo každý večer apod… takové ty maličkosti, co když nejsou, tak se vztekám, ale to nemá s perfekcionismem nic společného.
to je skor pasivny perfekcionizmus ![]()
a ake je vlastne podla Teba @Shreya definicia perfekcionistu? ja som zan nepovazujem, ale okolie mi hovori, ze som ![]()
myslim, ze som skor systematicka. mam system na vesanie pradla, na upratovanie, varenie, na ucenie, knihy zoradene podla autorov, dvd (okolo 500ks) mam spisane v exceli s radenim podla oblubenosti, hercov, zanru, anglickeho a slovenskeho nazvu ![]()
na druhu stranu nejaky prach ma ci umyvanie vane ma extra netankuje ![]()
Jsem, naprosto ve všem.
. Ale pro mojeho je to prý vada a šílenost. Někdy závidím lidem, co nejsou
. Mají lehčí život v něčem.
@soldi Tak od srovnávání blue ray, knih apod. je tu partner, já jsem blázen na ten ostatní úklid, naleštěná kuchyň, koupelna, no vlastně celý byt, utřený prach musí být absolutně všude, od dveří a obložek začínaje, po vytření celého bytu konče, oficiální definici perfekcionismu nedokážu vysypat z rukávu a opravdu ji teď hledat nebudu se přiznám … ale ne, prostě mám ráda vše poskládané a uklizené na svém místě, nejlépe když jsou věci srovnané do pravých úhlů ![]()
V oblasti úklidu jsem něco jako „bordelář s pedantskými návyky“ -jak se říká v románu pro ženy - ta nejhorší možná kombinace
. Čili - požaduji perfektní úklid ale sama ho nedokážu udržet
. Kariéristka moc nejsem, ale když už něco rozjedu tak to musí stát za to - jinak se do toho nepouštím. To samé se sliby atd. - když něco řeknu tak to tak prostě je. Pokud si nejsem jistá, že jsem toho schopná, neslibuji to. A co se týče vzhledu jsem perfekcionistka v tom, že stále na sobě i jiných vidím stále chyby. Lidé nikdy nebudou dokolalí
(Jen bych ještě řekla, že mám ráda přirozenou krásu - takže pokud má někdo ač pěkně vymalován obličej, není to pro mě „dokonalé“, dokonalé by to bylo bez toho makeupu
![]()
Tak já jsem perfekcionista, když už něco dělám, tzn. pokud vím, že to neudělám perfektně, tak se do toho ani nepouštím
než abych utřela třeba linku jen tak nahrubo, tak ji radši neutřu vůbec. Ve škole jsem x-krát radši nešla na zkoušku, protože jsem měla pocit, že všechno neumím a nikdy bych tam nešla s tím, že „jen“ nepropadnu atd., takže vlastně všechno nebo nic.
Promin, že se ptám, třeba jsem vedle jak ta jedle, ale neměla jsi tu předtím jiný profil? Nechci to psát samozřejmě konkrétně, jen jsem zvědavá, jestli se nepletu ![]()
Někdy jsem. A to na veřejně psaný text…
A tak zde musím říct/napsat: jsem perfekcioNALISTA. ![]()
@barbarbucha píše:
A tak zde musím říct/napsat: jsem perfekcioNALISTA.
Ano … perfekcionismus versus perfekcionalismus …
@barbarbucha píše:
A tak zde musím říct/napsat: jsem perfekcioNALISTA.
Tak já si dovolím nesouhlasit…všechny české výrazy končící na -ismus pocházejí z anglického či německého -ism…a v angličtině se používá výraz Perfectionism, nikoliv PerfectioNALISM jakožto synonymum pro Touha po dokonalosti…Mě v české verzi více vadí, že tam chybí to T ve slově Perfek(T)cionista. Anebo je prostě správně úplně vše. ![]()