Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Boriska píše:
tak za mě vyrůstala jsem v RD, teď bydlím v paneláku - soukromí máme dost, neslyším nic, o sousedech vůbec nic nevím, navíc je máme naprosto super, krásná domluva kdykoliv, důvěra. Ale zahrada mi teď s dvojkama prostě chybí - člověk je nemůže vypustit kdekoliv jako jedno dítko či dítka po sobě, kde jedno již rozum má.
Tak to jsme na tom stejně. Taky tu máme klid a nový sousedé jsou moc fajn. Jen mi tu chybí zahrada pro malou, ale naštěstí rodiče bydlí 12km od nás, tak je to OK. Taky jsme chtěli do domečku, ale ze situace co nastala nám nic jiného nezbylo
![]()
Příspěvek upraven 03.11.11 v 23:07
Já po baráčku toužila snad vždycky.Ale vždycky jsem žila v paneláku. Je pravda, že jsem vyrůstala v zeleném Zlíně, kde jsem z domu vyběhla rovnou do lesa.Pak jsem se přivdala do Prahy, kde fungují chalupy.Musím říct, že to mi naprosto vyhovuje. Vědomí,že když mám velkoměsta dost,tak mám kam odjet je k nezaplacení.Ale ten životní rytmus bych nevyměnila. Dojíždění za prací a v podstatě za čímkoli by mě nebavilo a domeček v Praze fakt nehrozí. Když si to vezmu teď s dětma, doktoři,plavání,kroužky,sportovní vyžití,…
jo a k sousedům, my jsme na patře jen dvě rodiny a od bytů nás k hlavní chodbě dělí ještě další dveře, takže v podstatě neslyšíme vůbec nic. Teda když pominu nějakou rekonstrukci
![]()
hezký večer ![]()
makakaelaa v paneláku nejsi sama? ![]()
já vyrůstala v RD, manžel v činžáku, spolu jsem se nastěhovali do 3+1 v pražském paneláku, malé sídliště, byt jsem kompletně zrekonstruovali. Dokud jsem oba trávili celé dny v práci nemohla jsem si tento bezstarostný způsob bydlení vynachválit, no spíše neviděla jsem žádné chyby a upřímně mě dění v domě moc nezajímalo.
Vše nastalo až jsme zůstala s prckem doma. Trable s uskladněním, kočárku, odrážedel.věčně nejedoucí výtah. Každá cesta ven byla jako expedice na severní pol-sebou jídlo pití hračky oblečení…pro nic se nevracet i když jsem šli jen kousek na hřiště není to jako zaskočit si domů. Tím jak jsem trávila v bytě víc času a nechodili jsme tam jen přespat, tak mi/nám začaly vadit i další věci..neustálé mlácení, vrtání, všechno je strašně slyšet a dle zákonu schválnosti vždy se vrtalo když chtěl malej spát. To že bylo slyšet jako soused chrápe nebo je na toaletě asi nemusím zdůrazňovat. Nad námi majitel byt pronajímal blíže neurčenému počtu dělníků cizinců, takže noční výstupy a jejich hádky po návratu z hospody, jedno léto nás asi 4krát vytopili neboť jádro měli v havarijním stavu a s majitelem bytu žádná dohoda. vadilo mi ale i to že zase sousedi věděli o nás, když jsem zvýšila na prcka hlas, neustále jsme ho museli okřikovat aby něčím nemlátil, večer nedupal…věřím že ti co bydleli pod náma měli přehled úplně o všem.
U nás to bylo hodně i o soužití, hlavně mezi staro usedlíky a novými majiteli co si byty chtěli upravit a dům víc udržovat celý dům …Původní osadníci stále nechápali že dům je nás všech a že to jejich nezačíná dveřmi jejich bytu ale už chodníkem před domem. To že psi čůrali a občas i káleli v domě nebylo výjimkou, nikdo to nikdy neuklidil, v zimě se do sněhu kolem domu nedalo šlápnout vše podělané od psů. To že je nějaký domovní řád/kteří jsme si jako noví prosadili)nikoho nezajímalo, kouřili ve výtahu a na chodbách, nedopalků jsme měli stále plnou lodžii, museli jsem si ji nechat zasklít nebo by tam ani nešlo dát spát dítě v kočárky ještě by uhořelo…a tak bych mohla napsat román o kultuře toho domu.
Od ledna bydlíme v domku na vesnici a i když je to na konci světa a všude musíme autem neměnila bych ani za nic!Když je člověk aktivní a neizoluje se tak místo bydliště nehraje roli. Teď si můžeme dělat co chceme, od jara do podzimu je zahrada další místností domu kde se snídá i večeří, malej je spokojenej, nemusím ohledávat hřiště po každém příchodu jako tomu bylo na sídlišti. Pískoviště má doma a ještě spousta věcí na zahradě, v létě vybíhal ven už v pyžamu, nemusím řešit že běhá bosý a je venku sám když ho vidím z okna. V okolí máme domácí zvířata a nemusíme se na ně jezdit koukat do zoo
a zase by to bylo an román o výhodách ![]()
Ale musím přiznat že barák je taky nekonečný žrout peněz a to jsme koupili dům již po rekonstrukci, zahrada taky něco stojí. člověk před zimou řeší topení a zeteplění,máme víc " starostí" protože máme svou popelnici a ne konťák u baráku, musíme občas vyvážet jímku, pořídili jsme si alarm…a hypotéku
ale stále platí že bych se už nikdy nevrátila do paneláku.
Ale osobně bych zvládla tak 120m byt v novostavbě nejlíp úplně nahoře s velkou terasou…ty by mi dům vynahradilo ![]()
Když jsme tehdy ještě s přítelem(ted s manželem)řešili naše bydlení,tak moje podmínka byla byt v Praze a s dobrou dostupností do centra.Manžel vyrostl v domku se zahradou a tak se mu to moc nelíbilo,ale tak nějak si zvyknul…Výhody to má,že se tady nemusí nic dělat,přijdu domů a hodím nohy na křeslo,kdežto u domku je práce pořád,vidím to u mých rodičů…ti se chudáci nezastaví.Jen tedy musím říct,že postupem času jsem změnila názor a chtěla bych domečk se zahrádkou,aby nebyla moc velká.Dřív bych do domku nešla a ted bych ho chtěla..bohužel ted nám to finance nedovolují a na bytu máme hypošku
Takže je pozdě.
V tomhle paneláku celkem spokojenost. Je jenom čtyřpatrovej, tři vchody. Takový jsou tu tři za sebou plus jeden napříč. Prostě minisídliště. Hned vedle parku, který je zrekonstruovaný, s fajn dětským hřištěm. Z okna koukám na Brdy a zámek. V okolí příroda, pořád je kam chodit. Až proběhne rekonstrukce paneláku, výměna oken, zateplení, bude to bydlení ještě hezčí. Časem bych ale stejně chtěla do domečku se zahrádkou.
kecačka píše:
Když jsme tehdy ještě s přítelem(ted s manželem)řešili naše bydlení,tak moje podmínka byla byt v Praze a s dobrou dostupností do centra.Manžel vyrostl v domku se zahradou a tak se mu to moc nelíbilo,ale tak nějak si zvyknul…Výhody to má,že se tady nemusí nic dělat,přijdu domů a hodím nohy na křeslo,kdežto u domku je práce pořád,vidím to u mých rodičů…ti se chudáci nezastaví.Jen tedy musím říct,že postupem času jsem změnila názor a chtěla bych domečk se zahrádkou,aby nebyla moc velká.Dřív bych do domku nešla a ted bych ho chtěla..bohužel ted nám to finance nedovolují a na bytu máme hypoškuTakže je pozdě.
já nikdy nechápala jak se někdo může dobrovolně vrtat v hlíně…teď mám z vlastních výpěstků největší radost
asi stárnu no ![]()
a co se týká práce…pokud se něco nebuduje (jako nás čeká třeba ještě venkovní posezení gril, dělal se izolace…) tak pak je to jen o posekání trávníku a vevnitř v domě je vše hotové, tak jako v bytě ![]()
Topí nám tepelné čerpadlo, voda teče teplá z kohoutku jako v paneláku
navíc si můžeme udělat teplíčko v kamnech, pro atmosféru. takže práce venku musí člověk brát spíše jako koníčka, který se mu odmění tím že může chodit bosý po trávníku,, koupat se ve vlastním čistém bazenu, sedět večer venku aniž by rušil sousedy svým halekáním na lodžii, nechat tam lozit děti a dát jim pak rajčata ze zahrádky…
Ankili píše:
Topí nám tepelné čerpadlo, voda teče teplá z kohoutku jako v panelákunavíc si můžeme udělat teplíčko v kamnech, pro atmosféru. takže práce venku musí člověk brát spíše jako koníčka, který se mu odmění tím že může chodit bosý po trávníku,, koupat se ve vlastním čistém bazenu, sedět večer venku aniž by rušil sousedy svým halekáním na lodžii, nechat tam lozit děti a dát jim pak rajčata ze zahrádky…
A o čerpadlo se stará kdo? Nejspíš vy, my teď bojujeme s kvalitou vody a na zimu zazimováváme, takže vytáhnout čerpadlo, vypustit vodu a spousta blbostí (když vypadnu z bytu, tak otočím dvěma kohouty a je vše v pořádku). Topení v kamnech mě nebaví, pořád tahat dřevo nebo jiný otop, strašně špatně se místnost temperuje na správnou teplotu pokud nemáš kotel, který to vše obstarává sám. O teplé vodě bych taky moc nehovořila v bytě jsem zvyklá na nějakou maximální teplotu a na baráku, jak topí bojler, tak se vždy opařím. Bazén čistý sám od sebe taky není, opět se o něj musíš starat.
Na baráku nic není zadarmo, vše musíš vydřít ![]()
LindaKa píše:
Víte nad čím tak v téhle souvislosti přemýšlím? Proč spousta lidí používá termín „byt“ versus „domek, domeček, baráček“? O „bytečku“ jsem nikoho mluvit neslyšela…![]()
K tématu: zaplaťpánbůh za panelák. Mám tu teplo, světlo a vyhovuje mi, že všude okolo bydlí lidi - tak nějak mě to uklidňuje a nemám strach. Vyrůstala jsem v tmavém, studeném RD, kde mám dodnes, když jsem tam sama, divný pocit. O sousedech, pokud si náhodou nedělají mejdan, ani nevím, navíc v paneláku je v přízemí restaurace a fitko - stačí tam jen sjet v bačkorách.
taky se v baraku bojim ![]()
mame barak, jsem fakt spokojena se soukromim, zahradou a podobne, ale na druhou stranu nekdy zavidim segre panelakovej byt, lehci uklizeni, min prace a pokojicek malyho ma hezky na ocich a my tu mame spatne reseny pokoje atd…kolikrat je msi rikala ze bych to nejradsi prodala a sla do bytu ale asi uz to neni nic pro me jak sjem si zvykla…
az deti vyrostou tak je to zas lepsi na soukrom ze budou mit pokoj az nahore v baraku a nebudeme si tolik na ocich ![]()
myslim ze oboji ma svy vyhody a nevyhody…
JanaK88 píše:Ankili píše:A o čerpadlo se stará kdo? Nejspíš vy, my teď bojujeme s kvalitou vody a na zimu zazimováváme, takže vytáhnout čerpadlo, vypustit vodu a spousta blbostí (když vypadnu z bytu, tak otočím dvěma kohouty a je vše v pořádku). Topení v kamnech mě nebaví, pořád tahat dřevo nebo jiný otop, strašně špatně se místnost temperuje na správnou teplotu pokud nemáš kotel, který to vše obstarává sám. O teplé vodě bych taky moc nehovořila v bytě jsem zvyklá na nějakou maximální teplotu a na baráku, jak topí bojler, tak se vždy opařím. Bazén čistý sám od sebe taky není, opět se o něj musíš starat.
Topí nám tepelné čerpadlo, voda teče teplá z kohoutku jako v panelákunavíc si můžeme udělat teplíčko v kamnech, pro atmosféru. takže práce venku musí člověk brát spíše jako koníčka, který se mu odmění tím že může chodit bosý po trávníku,, koupat se ve vlastním čistém bazenu, sedět večer venku aniž by rušil sousedy svým halekáním na lodžii, nechat tam lozit děti a dát jim pak rajčata ze zahrádky…
Na baráku nic není zadarmo, vše musíš vydřít
Já teda pořád nevím co si musím na baráku vydřít - viz můj předchozí příspěvěk
Topí plynový kotel, teplotu hlídá programovatelný termostat. Voda teče z obecního vodovodu teplá i studená. Krb nemáme. Ano o bazén se starat musíš pokud ho máš (v paneláku ho nemáš tak se nestaráš, já ho nemám zatím ani v baráku tak se nestarám). Jen toho úklidu je pravda víc - máme kravskej barák - ale za to máme i víc prostoru ![]()
JanaK88: tepelné čerpadlo je zařízení, které stojí u domu a ohřívá ním teplou vodu na předem určenou teplotu a dům vytápí na teplotu nastavenou na termostatu, jednou za rok ho přijede zkontrolovat firma na servis. Teplá voda neteče z kohoutku hned ..protože jaksi schládne v trubkách, neboť není neustálý odběr jako v paneláku ale to je fyzikálně neřešitelné.
Ale vždyť já to psala je to něco za něco..chceš bazén musíš se o něj start ale můžeš ho využívat.
Topení dřevem je jen tak pro pohodu a praskání ohně, řeší si manžel který se v zimě i tak bude nudit.
Máš naprostou pravdu, nic není zadarmo ale o dřině bych tedy rozhodně nemluvila, tedy alespoň ne v opraveném domě vybaveném běžnými spotřebiči se zahradou které není několika akrový prales nebo sad. Ono taky jaký si to člověk udělá takový to má ![]()
Ankili píše:
JanaK88: tepelné čerpadlo je zařízení, které stojí u domu a ohřívá ním teplou vodu na předem určenou teplotu a dům vytápí na teplotu nastavenou na termostatu, jednou za rok ho přijede zkontrolovat firma na servis. Teplá voda neteče z kohoutku hned ..protože jaksi schládne v trubkách, neboť není neustálý odběr jako v paneláku ale to je fyzikálně neřešitelné.
Ale vždyť já to psala je to něco za něco..chceš bazén musíš se o něj start ale můžeš ho využívat.
Topení dřevem je jen tak pro pohodu a praskání ohně, řeší si manžel který se v zimě i tak bude nudit.
Máš naprostou pravdu, nic není zadarmo ale o dřině bych tedy rozhodně nemluvila, tedy alespoň ne v opraveném domě vybaveném běžnými spotřebiči se zahradou které není několika akrový prales nebo sad. Ono taky jaký si to člověk udělá takový to má
Já říkám své zkušenosti!!! Tepelné čerpadlo nemáme a ne všichni ho vlastní, zatím nejsou na takové věci peníze a ani chuť. Panelák nehodlám opustit. Barák akceptuji jen na léto jako přechodné bydliště. Jo a bazén ani moc nechci, ráda si zajdu do veřejného bazénu, kde je hlídaná hladina chloru a dalších čistidel a je to místo, kde potkám spoustu zajímavých lidí.
janak88: pak jsi ideální obyvatel paneláku a jsi tam šťastná
a nevadí ti to co nám tam vadilo (topit může i kotel na plyn…ale tady nemáme přivedený)
O nízké hladině chloru ve veřejných koupalištích bych tedy nemluvila a potkáš tam víc než zajímavé lidi…taky různé plísně, kvasinky… já taky zajdu s kamarádkama na bazen, spíš jako společenská akce ale doma vím že mám čistou vodu kde si změřím ph a chlor a kde se koupou jen zdraví domácí a které když se napije děcko nebude mít týden průjem ![]()
Ale o bazenech to není. myslím že zakladatelka psala kdo je v paneláku spokojený, my nebyli a tak jsem to změnili a vidíme více výhod v tom jak bydlíme teď ale třeba nám zase nevadí to co by jinému vadilo tady.
Příspěvek upraven 03.11.11 v 23:42
Já žila celý život v paneláku a teď, "na stará kolena
"poslední rok a půl v domku. Oboje má své pro a proti.
Na paneláku mě sralo:
sousedi, furt prudili, že děláme rámus
málo prostoru
věčný dojíždění na chatu, na zahradu, furt stěhování krámů
Na domečku mě sere: že je to ve vsi, na dům v Praze s tak velkou zahradou fakt nemáme
sousedi, páč to jsou fakt debilové ![]()
věčný dojíždění do města, časem asi i do práce, ale určo půjde zařídit home office
více prostoru = víc úklidu ![]()
Zas pro děti je asi lepší domeček - víc prostoru, zahrada, mně baví makat na zahrádce, chlapa baví makat na baráku, furt je co dodělávat a vzhledem k tomu, že kojím, což u mne vede k neutěšenému sex. životu
se aspoň nemá čas někde kurwit
Úplně největší zoufalost je dle mého bydlet v malé zastrčené prdeli v bytovce a za sousedku mít tchýni ![]()