Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj, nosila jsem rovnátka před 15ti lety. měla jsem fixní 3 roky. a pak sundávací. vyrvali mi čtverky nahoře, aby bylo místo. zuby mi zůstaly tak, jak mi je narovnali. Ale nechala jsem si pak ještě vytrhnout osmičky, jak vylezly, aby zbytečně netlačily a zuby se zas nekřivily. doporučuju, stejně jsou tam k ničemu.
Fixní jsem nosila rok a půl, pak asi rok ty vyndavací - udržovací léčba, hlavně na noc, bez nich jsem cca dva roky a zuby pořád stejné. Dostaneš na zuby zezadu takové drátky, nejsou vidět ani cítit, ty tam jsou napořád, ale zajišťují, aby se zuby nevrátily zpět - u dospělých. U dětí se to myslím nedává.
@Liz Taky jsem měla fixy a letos v červenci mi je konečně po dvou a půl letech sundali
Pak mi ale dozadu zavedli takový 3 drátky, aby se mi to hned nevrátilo zpátky ![]()
Mě se nevrátily a mám je pořád pěkné. Před 19ti lety jsem měla fixní a pak 3 roky vyndávací (právě kvůli rostoucím osmičkám). Ortodontiska vyhrožovala, že mi možná ty osmy budou muset vytrhnout. Teda jen ty dolní, nahoře se mi to díky vytrženým čtyřkám krásně vešlo, ale nakonec na to nedošlo. Žádný udržovací drát jsem nedostala, ale mě bylo v té době patnáct a taky už se to dneska může dělat jinak. Úplně jsem se vyděsila když jsem počítala jak je to douho ![]()
Ahoj, budeš nosit ještě retenci - sundavací rovnátka. Dáva se na dvakrát tak dlouho než fixy. Takže já měla fixy rok a dva roky jsem denně nosila retenci. Po dalších třech letech se mi dva zuby trochu vrátily, ale není to jako předtím, jen už nejsou úplně v řadě. Pokud retence nefunguje, taky dávají na některé zuby zaezadu drátek na trvalo, ale to až u dospělých.
Měla jsem fixy 2,5 roku, pak zezadu ty retenční drátky, vydržely zhruba 10 let, pak to upadlo a už jsem neřešila nalepení nových… horní čelist drží v pohodě, tam jsem měla místa dost, spodní mám bohužel moc velké zuby, ale nechtěli mi je trhat, že to by bylo místa zase moc a jak se tlačily osmičky, znovu se to hnulo
není to teda jako předtím, ale je to vidět a myslím, že se to postupně i zhoršuje (pomalinku samozřejmě, mám fixy dole 20 let
). řešila jsem hruba před 4 lety znovu na ortodoncii a doktorka se tvářila kysele, že to není nic moc posun, že bych musela znovu do fixů a že tam stejně není místo a asi by se to zase hnulo… výsledek, vykašlala jsem se na to
horní mám ukázkové a ty spodní zase nejsou tolik vidět ![]()
@Pavca tak to je paráda. Být tebou, tak bych to taky nechala být. Kdyby to tak dopadlo u mě, tak bych byla spokojená ![]()
@Liz také jsem měla fixní - asi rok… Dr. nejdřív chtěla trhat zuby ale nakonec zhodnotila že místo na zuby udělá broušením těch čtyř předních… takže nejen že tím nezískala dostatek místa ale navíc mi zničila sklovinu na předních spodních čtyřech zubech mezi které vždy strčila jakýsi smirkový papír a protahovala aby se to tam vešlo.. prý tím získáme až 0,5cm… další asi rok jsem měla nosit sundavací… no a pak už řekla že je to v pořádku… trvalo to asi pět let a byly zase zpátky… Naštěstí jsou to spodní a nejsou moc vidět.. a jiné než estetické hledisko se u mě rovnátkama neřešilo..
@Liz po sundani fixnich rovnatek se pak nosi jeste sundavaci, postupne se to omezuje az je pak budes mit jen na noc, pak jen par noci v tydnu a pod.Trva to asi 2 roky.Me se zuby zacly vracet do puvodni polohy docela brzo ![]()
Já se svojí svědomitostí pořádně nenosila ty nasazovací, které jsem dostala po sundání fixních, tedy nosila - asi 14 dní a pak se nějak ztratily.
A i tak mi rovné zuby zůstaly. Jako jo, trochu se to rozjelo, ale ne tak, aby to bylo vidět, bylo to jen poznat na těch nasazovacích, že mi už pak nešly nandat.
@sweet78 mě taky brousil spodní zuby. říkal, že tím, že je ubrousí se zuby nezničí a nezačnou se chovat jinak, třeba se víc kazit a tak. Doufám, že má pravdu ![]()
@K.a.c.i.k93 jo jo, drátky mi prý zavedou taky, tak snad pomůžou