Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Gina108 Jo Květoslava málem taky znám
U kamarádky muže je to rodový jméno. Naštěstí mají holčičku. Ale samozřejmě na druhej pokus už to může vyjít…
A teda Platón Vopička nebo Jasoň Novák, potěš koště
Jasně, člověk si zvykne na všechno, ale někdy se mu to dá ztížit
Ale zase je fakt, že třeba životopis se žádostí o práci s tímhle jménem člověk jen tak nepřehlídne…
@Slečna Ferka píše:
@Gina108 Někde jsem četla, jak ta Petruška vznikla. Že prý rodiče chtěli normální Petru, ale tehdy - krátce po válce - matrikářka řekla, že to je buržoazní jméno, a že když, tak leda Petruška (aby to znělo rusky, že). A teď to chudák paní má, kvůli bábě z matriky…
Ježiš, no to je fakt chudák, bych šla bábu na matrice fakt umlátit
![]()
@Slečna Ferka píše:
@AliceP Můžu se připojit k fanynkám Viviany?Nevím, jestli to je ofiko forma, ale na poslech mi to zní líp než Vivien
Hii dekuji:)) tak uz nas je 6:))
Hlavne ikdyz mam rada zvlastni jmena tak Vivien mi zni moc cize k nasemu prijmeni
U Květoslava mě hned napadne slon Květoslav z večerníčku, myslím, že to bylo o opici Žofce… Asi se dávaj do pohádek jména, co se minimálně vyskytují, i když přece. A ono na normální jméno děti vymyslí tisíc podob na popěvky, natož na sloní nebo koňský
A nemyslím si, že jsem stádní typ.
Nebo i zde se lze inspirovat http://odhaleni.info/…vykla-jmena/
K Petrusce, Johance atd…ja bych umlatila i toho chytraka, co „uzakonil“ jmeno Lenka
Ja mela byt Lena, ale neproslo to tehdy pres matriku
A sestrenka takhle dala jmeno Katka a taky musi furt vysvetlovat.
Ted k tematu…Juras je fakt Popelcin kun…ale tak jako Rozarka je taky sova a stejne se to jmeno dava…mne se nelibi spousta jmen, co lide davaji, ale snazim se to respektovat. A jestli je to slovenska podoba to nevim, mozna nekde, ale co znam tak je Juraj Juro, ne Juras ![]()
@katkak9 píše:
Jurášek je kůň od Popelkyto bych nedala
Presne to me napadlo jako prvni ![]()
Téda a já mám Johanku vybranou (ještě tedy váháme nad Josefínou), právě její „zdrobnělinu“. Teď jste mě nahlodali.
A k Jurášovi…to si vybavím bohužel toho čtyřnohého. Ale líbí se mi Jonáš, kdybych čekala syna, asi bych ho tak pojmenovala. ![]()
Hm, fakt raději ten Juraj
Lepší být Slovák, než bílá herka ![]()
A jinak ke zdrobnělinám, kamarádka se oficiálně jmenuje Vendulka, je jí přes 30 a moc jí to jméno sluší.
@lazako tak jestli se vám líbí oběma, tak proč ho nedat? Mně osobně taky asociuje Popelčina koně, ale co člověk, to názor. Např. já bych si - když bych chtěla zachovat tradici Jiřích, ale přesto být neotřelá - mrkla do Knappový a zvolila ekvivalent Joris nebo Yorick (a pochybuji, že to tu většina s nadšením odsouhlasí
).
@smejdka píše:
Hm, fakt raději ten JurajLepší být Slovák, než bílá herka
@beckie píše:
Téda a já mám Johanku vybranou (ještě tedy váháme nad Josefínou), právě její „zdrobnělinu“. Teď jste mě nahlodali.
A k Jurášovi…to si vybavím bohužel toho čtyřnohého. Ale líbí se mi Jonáš, kdybych čekala syna, asi bych ho tak pojmenovala.
při výběru jména jsem hodně řešila, jak mu budu říkat jako miminku… jako školákovi…jak se bude představovat jako puberťák, v mírné dospělosti…
jako dospělák, stárnoucí dospělák, jako dědeček…
pozn: Jonáš bych byla v jakékoliv věku…Johanka bych nechtěla být ani jako puberťák ani jako dospělák..
No tak jsem si při rozkliknutí diskuze taky myslela že se jedná o něco z Popelky, taky mi to evokuje jejího bílého koníka.
Zkuste si ještě sednout, je tolik krásných a ne tolik používaných českých jmen, taky by se mi líbil již zmiňovaný Jonáš, no je pravda že já tedy v klučičích jménech nemám moc inspiraci, ale strašně se mi líbí jméno Matěj
@Slečna Ferka píše:
@KackaDoup @katkak9 Nejmenuje se JOHANA ta holčička, ale JOHANKA. Takže u doktora, na úřadech, všude se ptají: „Jméno dcery?“ „Johanka.“ „Jasně, Johana…“ „Ne, ona není Johana, ona je Johanka.“ Nemluvě o tom, že pokud bude mít devadesát a více kilo, tak to s tím jménem bude mít ještě zábavnější.Jinak Johanka jako oslovení se mi taky líbí, ale tohle mi přijde jako vopruz pro všechny zúčastněné strany.
Já se zrovna minulý měsíc setkala s pětapadesátiletou, korpulentní Vendulkou. Když se mi představila „Já jsem Vendulka…“, tak jsem si říkala, jak o sobě může dospělá ženská mluvit takhle ve zdrobnělině, pak, když jsem jí vypisovala doklad se jmínem, tak jsem automaticky napsala Vendula a ona mě opravila, že se skutečně jmenuje Vendulka. Určitě tím musí celý svůj dospělý život trpět, když to musí pokaždé takhle vysvětlovat.
Osobně jsem asi konzervativní a myslím, že rodiče by měli při výběru jména pro své dítě přemýšlet, aby se jednou nedostalo do sistuace, kdy bude při každém představování, vypisování papírů, přijímání do práce atd. nemuselo vysvětlovat, že to jeho jméno zní skutečně takhle.
Ke jménu Juráš - to bych nedala, první mě napadl kůň od Popelky a pak že je to spíš domácká forma Jiřího. Ale mít to jako oficiální jméno, tak chudák kluk, potažmo později dospělý muž.
@Saricat Taky máme Jiřího. U nás v rodině už je to sice 6., ale neměla jsem nejmenší šanci protlačit svůj návrh Jonáše.
Jiří je ale pekné jméno, být zakladatelkou, tak ho dám a můžete mu Juráši říkat.