Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Též jsem pro dávání základního tvaru jména a jak mu pak budete říkat je už vaše věc. Spíš bych se zamyslela jestli opravdu chci, aby byl v rodině x-tý Jiří v pořádí - osobně se mi tohle nelíbí. Stejně tak se mi ale nelíbí, když se třeba Martinům říká Mates (dle mého jsou to dvě odlišná jména). Co se týče Venduly, tak některé Venduly jsou oficiálně Václavy. Kp a Květoslava znám osobně
. A jako úlet mezi jmény u mě vede Pětiletka Koniprdová ![]()
Mame Jirku v rodine a taky mu nekdo (cast moravske rodiny) vetsinou rika Jurasku, takhle na kluka je to hezke, ale mit jako oficialni jmeno Juras, mi prijde jako blbost - ikdyz jak to pisu takhle bez diakritiky, tak Juras sam o sobe vypada hezky, jako nejake recke jmeno. Ale to se zase nehodi k ceskemu prijmeni ![]()
Diskuzi jsem nečetla, nicméně máme Juráše v rodině. Takže ano, jde to. Jestli budeš muset vysvětlovat ostatním, že to není Jiří, to nevím, v rodině mu nikdo jinak než Juráš nebo Jurka neřekne. Jak ale s cizími, to netuším.
Příspěvek upraven 01.06.16 v 17:24
@lazako Jurášky znám akorát koně
ale jako je to vaše věc, že ![]()
@beckie píše:
Téda a já mám Johanku vybranou (ještě tedy váháme nad Josefínou), právě její „zdrobnělinu“. Teď jste mě nahlodali.
A k Jurášovi…to si vybavím bohužel toho čtyřnohého. Ale líbí se mi Jonáš, kdybych čekala syna, asi bych ho tak pojmenovala.
hehe, my mame Johanku a Jonase
(v rl je teda Johana)
Jinak dala bych bud Juraj nebo jine jmeno…
Mně se náhodou Juráš líbí
Pro mě je to přijatelnější než třeba nějaký Nicolas Novák ![]()
Mě se to teda nelíbí, mám celkově averzi ke jménu Jiří. Ale já si teda na Popelku nevzpomněla ani náhodou a klidně bych do toho šla.
Jména se komolí, zkracují, prostě furt pracují, obměňují se základní podoby. U mnoha jmen už to lidem přijde normální ale určitě se, když to mělo přijít poprvé, taky divili.
Juráše by jsem klidně dala. Taky máme děti s málo častými jmény. Jak tady někdo psal-chudák dítě, takový jméno. Tak z mýho pohledu chudáci všichni co se jmenují jako půl města-Honzík, Eliška apod.
Každý jméno je hezký, když se hezky řekne. ![]()
Ale furt, chudáci jsou děti co nemají co jíst, co nemají rodiče, co jsou nemocné…apod…ne protože se jmenují, tak jak se jmenují probůh ![]()
@lazako Proč ho rovnou nepojmenujete Juraj? Doma mu pak můžeš říkat Jurášku.
@sven píše:
Též jsem pro dávání základního tvaru jménaa jak mu pak budete říkat je už vaše věc. Spíš bych se zamyslela jestli opravdu chci, aby byl v rodině x-tý Jiří v pořádí - osobně se mi tohle nelíbí. Stejně tak se mi ale nelíbí, když se třeba Martinům říká Mates (dle mého jsou to dvě odlišná jména). Co se týče Venduly, tak některé Venduly jsou oficiálně Václavy. Kp a Květoslava znám osobně. A jako úlet mezi jmény u mě vede Pětiletka Koniprdová
souhlasím
jinak moje tchýně je Václava a taky spolužačka ze SŠ - oběma se říká Vendulko, Vendy. A obě byly pojmenované po nějakém blízkém rodinném příslušníkovi Václavovi, jen se narodily jako holky a ne kluci
Přijde mi to divné a nelíbí se mi to jméno, ale je to můj názor a rozhodnutí je na vás ![]()
A ještě dodám - manžel pořád prosazoval, aby se případný kluk jmenoval stejně jako on a jako jeho otec… nemohli jsme přesto nějak přejít dál, takže jsem šťastná, že máme dvě holky, jinak by jim jméno musel asi určit soud
Nemám ráda tyhle tradice, jméno svým způsobem utváří osobnost a nechci, aby moje dítě mělo pocit, že a) musí se někomu podobat, jít v jeho stopách, a za b) že není jedinečný (myšleno jménem - „jo, to jste asi chtěl mluvit s dědou/tatínkem, já jsem XY nej/mladší“), protože jsme neměli dost fantazie vybrat jiné
tak to na mě prostě působí (znám pár takových, co jsou v řadě 3. nebo 4. a nesou to blbě), ale jsou lidi, který jsou na to pyšný, takže je to samozřejmě individuální a je to každýho věc, jak se rozhodně ![]()
Však teprve s těhotenstvím mi ale taky došlo, jak je to těžký vybrat jméno, který se vám líbí a nemá ho zrovna někdo z velmi početné rodiny ![]()
takže pokud se ti nelíbí Jiří, volila bych Juraj, nebo Jonáš, případně do RL Jiří a říkat mu Jurášku, ono se to ujme. Kdo je Magdalena, tak se jim tak taky nemusí říkat a jsou to Magdy, Majdy, Madlenky, podle toho, co se používá v rodině ![]()