Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, prosím o radu. Vybíráme jméno pro kluka a jsme trochu bezradní. Všechna jména, která by se nám líbila, dostali synovci a prckové blízkých přátel, takže smůla…
Manžel se jmenuje Jiří. V rodině už máme Jirků tolik, že když se mluví o „Jirkovi“, zaručeně se někdo zeptá „kterej?“… starej, velkej, malej… takže náš syn by byl „nejmenší“? To mu nechci udělat. Ale kdybych prosadila, aby se mu říkalo Juráš (Jura, Jurášek), ani by mi Jiří nevadil. Teď mě ale napadlo… co ho pojmenovat rovnou Juráš?
K příjmení by to docela sedělo, zní to česky, ale je to netradiční, což se mi líbí. Není to ale kravina? Nebude muset všude vysvětlovat, že se nejmenuje Jiří, ale Juráš? Myslíte, že se to hodí k prckovi i k dospělému chlapovi? Co si o tom myslíte? Děkuji za rady a názory všeho druhu.
Nejsem si jistá. Musíš se kouknout do Knappové, ale pokud to tam není, tak to asi bude na matrice složité.
Podle mě by ses musela kouknout po někom, kdo se tak fakt jmenoval, aby to bylo doložené jméno.
Já osobně bych to nedala. Mně přijde Juráš jako jméno pro koně
, a teda navíc obecně nejsem příznivec toho, když se dávají novotvary a ten člověk celej život vysvětluje „Já jsem Juráš.“ „Aha, jasně, Jiří.“ „Ne, já jsem Juráš.“ Spolužačka takhle dala Johanku, je sotva školková, a co už si s tím užili…
@Lynette No Juraj mně přijde, že se ho všichni budou ptát, jestli není ze Slovenska. (Juráš by zase podle mě dostal nálepku Moraváka, myslím, že v Čechách se to moc neříká. Nebo jo?)
Prvni se mi vybavil ten jogurt.
No ale za me, je to hrozné. Dovedes si predstavit, ze se nekde predstavuje Juráš?
To fakt radeji Juraj.
Ja si predstavim kone, nebo nejakyho slovaka v kroji..za me ne, ale ber to dle toho co chcete vy.ja budu davat holcicce sofie, taky se to kazdymu nelibi
@Slečna Ferka Nedává, to je pravda ale já bych byla radši za Slováka než za exota. ![]()
Nevím, přijde mi to divné, nikdy jsem to neslyšela a nelíbí se mi to…
Juraj nebo Jonáš bude lepší volba ![]()
@lazako to se mi fakt nelíbí. To už bych dala Jonáš. Juráš je zkomolenina Jonáše a Juraje. Pojmenuj ho normálněji a Juráš mu říkejte
Tak vám holky děkuju, že jste mě vrátily zpátky na zem
Ani jediná pozitivní reakce je jasným důkazem, že je to fakt kravina korunovaná. Takže se jdu znovu probírat kalendářem a budiž mi útěchou, že mám prý na pojmenování dítěte až měsíc po porodu ![]()
@Slečna Ferka píše:
Nejsem si jistá. Musíš se kouknout do Knappové, ale pokud to tam není, tak to asi bude na matrice složité.Podle mě by ses musela kouknout po někom, kdo se tak fakt jmenoval, aby to bylo doložené jméno.
Já osobně bych to nedala. Mně přijde Juráš jako jméno pro koně, a teda navíc obecně nejsem příznivec toho, když se dávají novotvary a ten člověk celej život vysvětluje „Já jsem Juráš.“ „Aha, jasně, Jiří.“ „Ne, já jsem Juráš.“ Spolužačka takhle dala Johanku, je sotva školková, a co už si s tím užili…
nechapu jediny problem se jmenem Johanka, nechapu v jakem smyslu si uzila
je to krasne jmeno