K čemu používáte datovou schránku?

18
13.5.18 22:49

K čemu používáte datovou schránku?

Ahoj, tak nějak od všech slyším že datová schránka je hrozně super, že člověk nemusí vystávat fronty na úřadech apod.
Tak mě teda napadá co vše se s ní dá zařídit? Moc nechápu tu komunikace s úřady?
Jediné co mě napadá je třeba daňové přiznání, že jej pošlu FÚ elektronicky, ale na co dál?
Těžko si elektronicky zařídím novou občanku ne? Nebo cestovní pas?
Tak budu ráda za konktrétní příklady :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
45716
13.5.18 22:55

Je to na korespondenci s úřady. Ne na vyřizování občanky atd. Takže běžný občan ji asi moc nevyužije. Já ji mám kvůli praci.
Jinak je to dobre když má člověk třeba někde jinde trvale bydliště než kde bydlí ve skutečnosti, tak pokud má DS, úřad mu musí poslat do DS jinak se to nepovažuje za doručené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.5.18 22:55

Pokuty od dopravní policie :oops:

• Citovat
  • Upravit
Janli
13.5.18 23:16

Já jsem se hodně stěhovala a vyřešilo to můj problém s úřední poštou. Nemusela jsem řešit jestli mi dojde všechno. Dneska mám stabilní bydlení a nemusím se bát, že se mi nějaká pošta ztratí, veškerou úřední komunikaci mám uloženou, když potřebuju nějaké potvrzení z úřadu, mám ho hned. Zavolám, nadiktuju ID schránky a za 5 minut mám potřebné potvrzení k vytisknutí. Posílají mi na schránku veškeré avíza, co se kolem mě v úředních kuloárech šustne. Já tedy přes schránku zatím posílám jen daňovko.

• Citovat
  • Upravit
3265
13.5.18 23:46

Bydlíme v Německu a tak mám jistotu, že nepříjdu o důležitou poštu. Kdo má datovou schránku, tak má povinnost podávat daňové přiznání elektronicky.

Výhoda je, že jsem třeba přes datovou schránku poslala dceři příhlášku na základní školu a pokud potřebuji něco na úřadě, tak nemusím řešit plnou moc, ale pošlu to přes datovou schránku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
14.5.18 00:03

@anetis danove priznani, komunikace s urady jako jsou mestske urady, veterinarni sprava, soudy, apod… pokud s temito urady bezne nekomunikujes, je to asi zbytecne…
vyhoda je, ze pokud ma clovek datovou schranku, policie mu tam automaticky posila pokuty, takze nehrozi, ze zanedba zaplaceni za pokutu z parkovani, apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
luccifera
14.5.18 00:24

Ja si vyridila rodicak a ted zadala MZP o informace:)

• Citovat
  • Upravit
Victoria1988
14.5.18 01:50

Veškerá komunikace s úřady. Když si člověk uvědomí kolik již stojí doporučený dopis. Divím se, ze někdo žije ještě bez ni. Samozřejmě pro nás co zijem na druhé straně světa o to víc k nezaplacení. Člověk má jistotu, ze ho nemůže překvapit nejaky omyl z dřívějška, třeba když někdo vymáhá něco na co nemá nárok a rostly by mu dluhy. Me schránka zachránila, když po me neoprávněně vymáhali 200 tisíc, kdybych se někdy vrátila do ceska tak to bych asi valila oči. Navíc tyto věci mají většinou 15 dnů na podání odvolání atd, jinak ztraceno. Takže za me schranka je jeden z nejlepších vynálezu

• Citovat
  • Upravit
26872
14.5.18 05:08

Ano, toto vse jsou pozitiva. Ma to i malou negativni stranku. Vse, co do DS dojde se po urcite dobe jen archivuje. Je tedy dobre si zasilky stahovat doma do PC. V pripade, ze je potreba nekde neco predlozit elektronicky, staci to preposlat s puvodnim el. podpisem vystavitele pisemnosti. Pokud by ale bylo potreba predlozit pisemnost v listinne podobe, je nejprve nutne ji autorizovanou koncerzi (napr. na miste Czech Point nebo u notare, nekterych advokatu) prevest. Kazda stranka stoji 30,–Kc. To je asi jedine negativum co me napada. A plati to i opacne pri prevodu z listinne podoby do podoby elektronicke.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
14.5.18 07:00

@Victoria1988 Jak žijí lidi bez ní? Představ si, že jsou lidé, kteří úřady navštěvují jen kvůli propadlé občance nebo řidičáku, víc řešit nemusí. :mrgreen:
Já jí využila při stěhování, měnila jsem víckrát bydliště ve větších vzdálenostech, žila jsem chvíli v zahraničí a chtěla jsem mít pod kontrolou poštu. Dnes už jí v podstatě nepotřebuji, protože nemám co s úřady řešit. Manžel jako podnikatel ji využívá hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12868
14.5.18 07:09

Nemusím si chodit pro postu. Teď třeba sousedi staví a my jsme účastníci řízení, vše mi chodí do DS, to samé katastr nemovitosti, FU mu tam posila složenky, ja si přes ni vyřadila volební průkaz k volbám atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák