Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Základem je nekupovat kraviny. Jinak vosk lze nahřát a čisté sklo lze recyklovat do nekonečna.
Já jsem také pro dát svíčky vedle popelnic
Budeš to mít bez práce a uděláš někomu radost. Já to tak dělám už roky. Dětské hračky, boty, jakékoliv vybavení domácnosti, oblečení,… samozřejmě vše nezničené, čisté, plně funkční. Nedávno jsem tam nesla kluků auta na dálkové ovládání a ještě jsem nebyla ani dva metry od popelnic a už to táhlo nějaké dítě
Ale dala jsem tak i dětský koberec, lampu, větrák,…vždy k večeru se jdu podívat, jestli to nebude potřeba odklidit/vyhodit/odnést do sběrného dvora a ještě se mi nestalo, že by tam něco zůstalo. ![]()
@Terezxx píše:
Já jsem také pro dát svíčky vedle popelnicBudeš to mít bez práce a uděláš někomu radost. Já to tak dělám už roky. Dětské hračky, boty, jakékoliv vybavení domácnosti, oblečení,… samozřejmě vše nezničené, čisté, plně funkční. Nedávno jsem tam nesla kluků auta na dálkové ovládání a ještě jsem nebyla ani dva metry od popelnic a už to táhlo nějaké dítě
Ale dala jsem tak i dětský koberec, lampu, větrák,…vždy k večeru se jdu podívat, jestli to nebude potřeba odklidit/vyhodit/odnést do sběrného dvora a ještě se mi nestalo, že by tam něco zůstalo.
jo to určitě funguje, ale ve městě - nejlépe na sídlišti,
my bydlíme na vesnici, tady bych mohla vedle popelnice dát, co chci a pravděpodobně by to tu trčelo pořád
Zbytek vosku ze skla dostávám vařící vodou z konvice - prostě naliju dovnitř, na zbytek vosku. Rozpustí se, vypluje nahoru a pak nahoře ztvrdne a jde ho hezky vyloupnout. Postav to do hrnce s uvařenou vodou, kraje by mohly povolit a vosk vyklouznout.
Případně bych to řešila schovat jako dárek pro někoho, nebo prostě odnést za nějakou sousedkou, kamarádkou či už k té popelnici…
@Ema_Emi píše:
Zdravím vás, nevíte prosím někdo, kam se vyhazuje svíčka ve skle, např. taková ta z ikei, když je celá?Třídím a tohle mě trochu zaskočilo, nevím, jestli vyškrábat ten vosk nebo co
Buď ji někomu daruj, nebo využij a pak prázdnou do skla. Není škoda novou vyhodit? Případně dej ke košům, třeba na zídku, někdo si ju rád vezme ![]()
Jenže z hlediska ekologie jsou ty „pokusy“ o co nejlepší vyčistění skla zbytečné až chybné. Ideálně tedy cirkulárně poslat dál, sběrné dvory už mají místa i na věci, které jdou hned dál. Pokud už dolovat vosk z plné svíčky- pokud se to zchladí (opak zahřátí
), tak to může jít ven ve větších kusech. Dokonce bych se nebál to sklo ťuknout, střepy do skla (budou dost čisté). Vosk… buď do sběrného dvora asi k barvám- oni řeknou, nebo ideálně do směsného- kdyby to šlo do spalovny. Ale- na druhou stranu- když vidím, co lidi z paneláku hodí do směsného, aniž by se snažili třeba ty kartony dát do modrého, který je o 15 m vedle… ![]()
Mam mraky svicek ve skle, vzdy vypalime, zbytky v pevne forme vydloubu, skleneny obal si berou kolegyne ve skole na vanocni svicny na vytvarku.