Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, prosím o názor, jak byste se zachovaly na mém místě. Už takových 15 let mám kamaráda, ke kterému jsem přišla v pubertě tak, že jsme spolu chodili (ale platonicky) a já se s ním rozešla, protože to prostě nebyl chlap pro mě, byl víc kamarád. Perfektně se s ním povídalo a měli jsme stejné záliby, taky jsme psali oba povídky, básničky, hráli na kytaru a vždycky jsme se jednou za čas (jednou za půl roku- za rok) sešli a pokecali si, ukázali si nový výtvory. No a on si našel slečnu, která se k němu asi hodí typově, je dominantní a to on trochu potřebuje, ale začíná to být hustý. Dokud se mě to netýkalo, bylo mi to jedno a moc jsem nechtěla vědět podrobnosti. Jen se mi svěřil, že mu dala ránu před kámošema, tak jsem odbočila hovor jinam, protože jsem byla trochu v šoku a nevím, čím jí vytočil. Ale pak mi ona začala psát sms a začala si něco dokazovat. Řekla mi, že se rozhodla, že si ho vezme, a že ví, že já ho neberu jako kámoše, protože se mu hrabala ve věcech a našla naše dopisy. Upozorňuju, že jsem mu v nich ani náznakem žádnou lásku nevyznávala. Tak jsem byla vytočená, co si o mně myslí, ale nechtěla jsem kámošovi udělat zle, snažila jsem se jí vysvětlit, že je vedle a že jí to přeju, aby jí to vyšlo. Ona pak jednou ho někde naháněla, ale já vůbec netušila, kde je a ona, že za mnou přijede a vyřídí si to se mnou. ATD. Dopadlo to tak, že jsem se s kámošem přestala stýkat úplně, protože mi to nestojí za problémy s takovou stíhačkou. Jenže jeho kamarádka z práce, co jeho slečnu zná, si myslí, že by měl vědět, co mi psala a říkala apod. Mně to přijde zbytečný. Podle mě je to jeho věc, vybral si jí a rozhodně naše kamarádství není jediná věc, které se musel vzdát. Jinak ona mu kvůli mě udělala peklo, což nevím od něj ale od jeho ségry, on by mi to určitě sám neřekl, styděl by se. Občas ho potkávám díky práci, je vidět, že by se chtěl bavit, ale já už mám svůj život a o problémy nestojím. Jen mě trochu mrzí, že jsem přišla o dobrého kamaráda, třeba moje nej kámoška básničkám vůbec nehoví a manžel taky ne, prostě jsem na ty moje záliby teď „jakoby sama“. Ale myslím, že když má takovouhle slečnu, tak bůhví, čeho je schopná. Má pověst, že si furt na někom léčí své sebevědomí, mají dítě a ona klíďo chodí s kámošema kalit. Prostě divná.
No já bych neřekl, že je divná. Prostě si umí od života „urvat to svoje“ a chce, aby jí všichni šli z cesty. A mám pocit, že se tvého kamaráda snaží izolovat od všech, se kterýma se dřív stýkal. Vsadím se, že nejsi jediná, kdo s ním přerušil kontakty. Proč to dělá, je jasné. Potřebuje doma „levnou pracovní sílu“, aby se mohla chodit bavit - pokud je to tak, jak píšeš… Tohle jsem viděl v pár rodinách obráceném gardu - chlap znechutil kamarádkám své manželky jakékoliv návštěvy u nich v rodině, aby jeho polovička věnovala víc energie péči o domácnost… Na tvém místě bych si uvědomil jedno: tím, že odepíšeš kamaráda, ztrácíš i kus ze sebe… Zvaž si, jestli tito za to stojí. A pokud by po mně někdo vyskakoval, asi bych si jeho chování zdokumentoval, případně si sehnal svědky a předhodil ho příslušným „orgánům“. Ono by se to mohlo tomu druhému člověku taky prodražit, kdyby si na mě otvíral hubu.
Prostě si umí od života „urvat to svoje“ a chce, aby jí všichni šli z cesty.Proč to dělá, je jasné. Potřebuje doma „levnou pracovní sílu“, aby se mohla chodit bavit … Na tvém místě bych si uvědomil jedno: tím, že odepíšeš kamaráda, ztrácíš i kus ze sebe… Zvaž si, jestli tito za to stojí. A pokud by po mně někdo vyskakoval, asi bych si jeho chování zdokumentoval,
Tak nějak podobně to vidí i ta jeho kolegyně z práce. Já mám od té doby klid, co se nekamarádíme, jen jednou ho naháněla a teď on asi trčí doma s malou. Problém je, že on si na mě asi trošku myslel, ta jeho kolegyně to vždycky komentovala, že on na mě může „oči nechat“. Já ale mám moc hezké manželství a fakt nestojím o problémy.
Jen když ho vidím tak váhám, jestli mu nemám říct, jak jeho slečna jedná za jeho zády. Ale bojím se, že by to s ní pak řešil a já vůbec nestojím o to, aby mi zas volala nebo nedej bože osobně přijela.
Tak já si myslím, že tu svou „milou“ partnerku by si měl hlavně srovnat ten Tvůj kamarád. Psala jsi, že on k sobě trochu potřebuje dominantní typ. Takže to asi takový ťunťa taky nebude. A Tobě asi nezbývá nic jiného, než si s kamarádem promluvit, podat mu to tak jak jsi to napsala tady. Jestli je trošku rozumný, pochopí, že s ním nechceš přestat kamarádit. A pokud tu svou „stíhačku“ kapku nesrovná do latě máte holt po kamarádství.
No a jestli si na Tebe opravdu trošku myslí, jak jsi se zmínila v dalším příspěvku, tak máte po kamarádství určitě. Tam to je jasné. Teda pokud chceš mít nadále hezké manželství.
Držím palce, aby jsi to rozlouskla „bez úrazu.“
Nevím, ale já bych si dovolila trošku oponovat. Asi bych se jim do toho nepletla. Ono se říká „za dobrotu na žebrotu“. Je fakt, že si člověk nesmí nechat „kadit“ na hlavu, ale tady si moc nepolepšíš. V lepším případě se budete kamarádit dál (přítelkyně bude vyšilovat stejným způsobem) v dalším případě se na ni vykašle (ona se bude chovat ještě hůř).
Asi bych to hodila za hlavu a šla od toho. Vím, je to těžké, ale takovým lidem nevysvětlíš nic. Nakonec by se to mohlo ještě obrátit i proti Tobě.
Anonymní, já ale neradím, aby se jim pletla do vztahu. To je jejich problém. Já jen poradila, aby si s kamarádem promluvila o jejich kamarádství.
Protože mi příjde, že ti dva se nebudou moct kamarádit, pokud ta stíhací přítelkyně bude pořád taková jaká je.
Zakladatelka se asi s tím kamarádem chce i pořád kamarádit. (já vím, že se furt s tím slovem opakuju
.)
Jak jsem psala, že potřebuje dominantní typ, tak to proto, že je takový moc váhavý a nevěří si, takže kdyby měl upejpavej protějšek, tak se k ničemu nedostane. Potřebuje „postrkovat“.
Myslím, že kamarádství už prostě skončilo, s tím jsem smířená. Jen nevím, jestli by to mělo smysl mu říct co udělala, kdybych ho jednou za čas nepotkala, tak mi to asi ani na mysl nepřijde. Mám trochu výčitky, že on se mi vždycky snažil pomoct a poradit, a já jsem jen brala a tohle mu MOŽNÁ dlužím. Na druhou stranu si myslím, že on ví nebo aspoň tuší, co „si pořídil“ a je v tom dobrovolně.
Tak v tom případě nemá smysl cokoliv řešit. Jestli už to vaše kamarádství skončilo, tak se už v tom nebabrej a hlavně se nesnaž mu „otevřít oči“. Tupec to zřejmě nebude, promiň mi ten výraz, tak bych už další plynutí života nechala na něm a jeho partnerce. Pokud mu to tak vyhovuje.....
Jen jsem měla dojem, že se chcete kamarádit dál.
Presne jak pise Raduna, uz se v tom dal nepitvej. Pokud uz s nim nechces kamaradit, nema smysl to resit. On moc dobre vi, co si vybral. Je to jeho volba.
Ja kdysi davno resila podobny problem, jeho slecne se nelibilo taky nase kamaradstvi, tak jsem po nejake dobe rekla, at si to vyresi a pokud to takhle bude pokracovat, tak spolu kamaradit nebudeme. No a on si vybral slecnu ![]()
Vzhledem k tomu, že to dříve byla platonická láska a vzhledem k tomu, že kopačky jsi mu dala ty, lze z toho vyvozovat, že ačkoli ty ho bereš jako kamaráda on by byl schopen cítit i mnohem více..
málokterý muž se kamarádí se ženou jen kvůli zájmům ( ale to samozřejmě nevylučuji) ale i z důvodů právě té platonické nenaplněné lásky - i když nic dalšího nehrozí udržuje to sladké přátelství dál.
Připadá mi, že je to i váš případ a že nová partnerka toto vycítila ( tyto náklonosti vycítí každá trochu inteligentní žena) a jelikož se mohla ocitnout díky tomu v ohrožení rozhodla se k radikálnímu řešení..
pokud žije v tomto domění, není se co divit, že vyšiluje..Pokud si to jen namlouvá, vyjde to nastejno.
zkus se nad tím trochu zamyslet a připustit si, že i tento dobrý kamarád by tě klidánko bral, kdybys mu dala šanci..a v tom to právě vězí.
Pokud se pletu, tak se jedná jen o stíhačku, která likviduje preventivně z jeho blízkosti veškeré něžné pohlaví,
pokud se nepletu - tak jí tak trochu pochopíš.. ![]()
Ono nie je tak zvlaste ze sa baba rozhodne zlikvidovat vsetko naokolo zenskeho pohlavia. Tiez som tak prisla o kamarata. Spolu so sestrou sme mali kamarata, sestra a on boli do seba striedavo zamilovani od 14 rokov. Chvilu ona donho, potom on do nej. Potom ho klofla moja znama zo spolocnej party. Nebola to stihacka v pravom slova zmysle, ale kamarat sa mi priznal ze vzdy ked si so mnou vyrazi von, tak jeho slecna place a fnuka. Ked sme sa stretli cela parta, tak ta slecna nedovolila ani sestre, ani mne prehodit viac ako jednu vetu s kamosom.
Priznam sa, ja som potom zacala strasne vystrajat, mne sa ta znama pre toho kamosa nevidela dost dobra, radsej by som ho videla so sestrou. A viete co som sa dozvedela? Ze ona na mna strasne ziarli a boji sa ze jej ho preberiem!
Dopadlo to tak, ze oni su uz 8 rokov manzelia a my sa tych 8 rokov stretneme len nahodou na ulici. Prve 3 roky bolo vidiet ze kamaratovi chybame, ale vsetci si uz zvykli.
A tiez som vtedy spolu s tym kamosom pisala basnicky a sestra nam ich kritizovala … no, basnicky uz nepiseme ani jeden, pokial viem … asi sme prestali byt romanticki ![]()