Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@iTýnka ono to totiž vyznělo hrozně ošklivě
Hele mě cizí děti taky připadají jako nevychovaní smradi a většinou mi vadí. Ale když je u kamarádek znám od miminek, tak pro ně mám pak slabost a taky je beru jinak. Ale když má pak člověk svoje, tak to bere samozřejmě už úplně jinak ![]()
Já pracuji s dětmi z dětských domovů nebo pěstounských rodin už od malinkých miminek. Rozhodně to nemělo vyznít tak ošklivě. Nějak jsem nenašla lepší slova, jak to popsat. Dítka prostě v určitém věku mají potřebu lhát, být nevrlí, být panovační, závistiví a lakomí. Ale není to myšleno zle.
Rozhodně je neberu jako nějaké malé smrady. Krom toho, že nemají rodinu, jsou také chudí. Takže jsou vděční, jak jen mohou. Ale prostě sem tam to nevychytají, no ![]()
@Sibyla0 píše:
@iTýnka uf, můžu se zeptat? Ty máš děti? Nechápu, jak můžeš tohle napsat, pokud vlastní děti máš. To přeci není závist a lakomost, to je prostě přirozený vývoj, hlavně v tom mladším batolecím věkuTo samé, že si ničeho neváží, to přeci není pravda, oni jsou tak trochu na úrovni zvířátek, musíš tak na ně pohlížet. A směrovat je správně.
Taky se mi to nelíbí a to, že iTýnka má na děti takový názor a přitom s nimi pracuje, mě docela děsí. ![]()
@kolozubka Víš, ono docela záleží na tom, jak se k nim chováš, ne jaký máš názor. A že jednou to nenapíšeš tak, že to lidi hned pochopěj… -.- To se taky svět nezboří
Všichni jsou se mnou spokojený, já mám deti ráda a tím je pro mě všechno uzavřeno
Myslím, že myslet si může člověk co chce, ve finále je důležité, jaký postoj k těm dětem nasadíš. Pokud si myslíš, že to jsou spratkové a nevychovaní hajzlíci a taky se tak budeš chovat, je to tvůj boj a je to samozřejmě špatně. Pokud si ale budeš myslet, že jsou hajzlíci, ale stejně se k nim budeš chovat jako vychovatelka, tak, jak musíš nebo bys měla, je vše v pořádku a dítě di to časem také uvědomí, že dělá chyby. Ve dvou letech jitě ne, ale u dětí ve školce se toho dá všimnout. Jednou řekneš dítěti, že se má omluvit, když někomu něco vytrhlo z ruky. Podruhé mu to připomeneš a pak se stačí jen zatvářit nazlobeně a dítě už ví. Je to o přístupu, ne o tom, co si myslíš… -.-
@iTýnka píše:
@kolozubka Víš, ono docela záleží na tom, jak se k nim chováš, ne jaký máš názor. A že jednou to nenapíšeš tak, že to lidi hned pochopěj… -.- To se taky svět nezboříVšichni jsou se mnou spokojený, já mám deti ráda a tím je pro mě všechno uzavřeno
Myslím, že myslet si může člověk co chce, ve finále je důležité, jaký postoj k těm dětem nasadíš. Pokud si myslíš, že to jsou spratkové a nevychovaní hajzlíci a taky se tak budeš chovat, je to tvůj boj a je to samozřejmě špatně. Pokud si ale budeš myslet, že jsou hajzlíci, ale stejně se k nim budeš chovat jako vychovatelka, tak, jak musíš nebo bys měla, je vše v pořádku a dítě di to časem také uvědomí, že dělá chyby. Ve dvou letech jitě ne, ale u dětí ve školce se toho dá všimnout. Jednou řekneš dítěti, že se má omluvit, když někomu něco vytrhlo z ruky. Podruhé mu to připomeneš a pak se stačí jen zatvářit nazlobeně a dítě už ví. Je to o přístupu, ne o tom, co si myslíš… -.-
Tak v tom asi bude ten zádrhel. Já se chovám podle toho, jaký mám názor. To, jak to děláš ty mi přijde prostě neupřímné. A já si o dětech rozhodně nemyslím, to co ty, takže já bych se rozhodně přetvařovat nemusela.
Děti jsou citlivé a rozpor mezi tím, co si myslíš a jak jednáš rozhodně vycítí, nejsou hloupé… Děti se jen prostě chtějí prosadit a je na dospělých, jak jim stanoví hranice.
Mi některé děti vadí, některé ne. Ty slušné, nerozežrané mám ráda, můj prcek je taky takový klíďas. Zas znám moc dalších dětí, které jsou divoké a rodiče je neumí ukočírovat, ty v oblibě logicky nemám a vadí mi - vyhýbám se jim.
Stačilo mi, jak mě v obchodě zdrbala matka asi 3-4leté rozežrané holčičky (teda oslovit mě neměla odvahu, ale tu svou rýpavou poznámku řekla cíleně nahlas), která poletovala sem a tam, házela tam zeleninu a vytahala dvoje sáčkové pytlíky po zemi a matka, aniž by to po ní aspoň urovnala, ji beze slov tahal pryč. Viděla jsem to přes sklo, který dělí přímo prodejnu od příchozí chodby. Vcházela jsem do prodejny, kde jsou ty kovové samootevírací patenty, viděla jsem, jak proti mě najednou vystartovala ta malá holka, za ní matka ječela „okamžitě pojď sem! Vrať se!“ holka do mě vyloženě strčila, abych ji uhnula a proletěla ven z „prodejny“ na chodbu velkoobchodu. Matka do mě strčila, aby se prodrala mezi tou otevírací kovovou konstrukcí, ani se neomluvila a ještě nahlas řekla něco ve smyslu „kráva ji mohla aspoň zadržet, aby mi holka neutekla, místo toho čumí jak pí**“. Já s otevřenou pusou kouknu na přítele, který to taky slyšel a ani jeden jsme nepochopili, proč bych měla zadržet nějaké nevychované dítě, co mi je po něm?
Jak jsem mohla vědět, že ta hektická matka po mě hystericky nevyjede, kdybych její dceru přidržela, aby neproběhla?
@kolozubka Jenomže je rozdíl mezi dětmi kdysi a dětmi dnes. je to 100 a 1. To je potřeba si uvědomit. Kdysi přišli do školky děti, měly v ruce omalovánky a pastelky. Dnes přijdou, mají telefon, PS3 a nedělají nic jiného, než do nich čumí a nemají ani tu snahu se něčemu naučit. Proto k nim chovám to, co k nim chovám. Samozřejmě děti z pěstounských rodin nebo bez domova jsou něco jiného. Ty mám mnohem raději a k těm chovám upřímné city. Opravdu, pokud nevíš o čem mluvím nemůžeš se ohrazovat ![]()
@iTýnka píše:
@kolozubka Jenomže je rozdíl mezi dětmi kdysi a dětmi dnes. je to 100 a 1. To je potřeba si uvědomit. Kdysi přišli do školky děti, měly v ruce omalovánky a pastelky. Dnes přijdou, mají telefon, PS3 a nedělají nic jiného, než do nich čumí a nemají ani tu snahu se něčemu naučit. Proto k nim chovám to, co k nim chovám. Samozřejmě děti z pěstounských rodin nebo bez domova jsou něco jiného. Ty mám mnohem raději a k těm chovám upřímné city. Opravdu, pokud nevíš o čem mluvím nemůžeš se ohrazovat
Svůj názor můžu napsat tak jako tak, ale žádné praktické zkušenosti ze školství nebo s dětmi z dětských domovů a pěstounských rodin opravdu nemám, jen to tak prostě cítím. ![]()
@kolozubka Opravdu je to 100 a 1. Můžeš si to vyzkoušet. V každém městě by měla být možnost být dobrovolníkem. Zaškolí Tě, naučí všemu a pak si to vem kolem a kolem, co uvidíš ve školce, kde dáváš synka nebo dcerku, a prostředí, kde vyrůstají děti bez rodičů a domova…
Každopádně ti děkuji za názor
![]()
@iTýnka píše:
@kolozubka Opravdu je to 100 a 1. Můžeš si to vyzkoušet. V každém městě by měla být možnost být dobrovolníkem. Zaškolí Tě, naučí všemu a pak si to vem kolem a kolem, co uvidíš ve školce, kde dáváš synka nebo dcerku, a prostředí, kde vyrůstají děti bez rodičů a domova…Každopádně ti děkuji za názor
![]()
Už jsem to tu psala v jiné diskusi. Necítím se na to vychovávat cizí děti. Dává mi zabrat ta jedna moje potvůrka, ale to bude asi právě tím mým přesvědčením, že všechny děti jsou vlastně jen zvědavé - zvídavé, chtějí se prosadit a najít si to své místečno na výsluní, proto mám strach, abych jim neublížila. Ty to máš jednodušší se svými názory
To se to pak pracuje jedna báseň. Vlastně „zkažené“ děti už nemůžeš zkazit že jo. ![]()
@kolozubka Jednou chci být taky máma, ale dost se toho bojím. Když si představím, do jakého světa to bobátko přivedu, chce se mi zvracet.
Pevně doufám, že výchova na něj zapůsobí, bude dobrá a ono si z toho něco vezme do života ![]()
Já cizí děti bohužel vychovávat musím, nic jiného mi nezbývá
Nicméně mám za to, že nikdy není pozdě začít s tím doma něco dělat ![]()