Moravské nářečí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
28.10.13 20:15

Moravské nářečí

Holky, tuhlenctu jsem byla v Praze a docela jsem se divila, že se mi nezdálo, že by měli nějakej jinej přízvuk, ale pak jsem přišla domů k rodičům a slyšela jsem je mluvit a uvědomila jsem si, že pořád jsou různé rozdíly v češtině? Vy co jste z Čech, to vám fakt tak vadí slovo rožni? Máte nějaké slovo z nějakého nářečí, které nemáte rádi? :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
karfice
28.10.13 20:16

Jo nejlepší je ponašymu - tu na Karvinsku. Sice ponašymu rozumím, ale už nějak extra nemluvím, pokud jsi z Prahy, v Karviné bys nepochodila :-)

• Citovat
  • Upravit
44
28.10.13 20:17

Sem ve skupince s holkama od Plzně a občas si nerozumíme :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30420
28.10.13 20:17

Já jsem od Ostravy a rostu z teho, jak kdosik napíše…přijdu dýl… :lol: :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3307
28.10.13 20:18

Žádné slovo mě asi nevadí-momentálně mě nic nenapadá. Jsem z moravy a fakt je že když někde přijedu tak to každý pozná-jen otevřu h… :mrgreen: :mrgreen: Mě to ale nepřijde-říkám že mluvím normálně. Ale třeba jsem měla možnost mluvit s babinou z Brna v nemocnici ta mluvila starou brněnskou hantýrkou a to jsem nevěděla o čem mluví :think: :oops: Přišlo mě to legrační :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30420
28.10.13 20:19
@karfice píše:
Jo nejlepší je ponašymu - tu na Karvinsku. Sice ponašymu rozumím, ale už nějak extra nemluvím, pokud jsi z Prahy, v Karviné bys nepochodila :-)

tak nějak :-)) mě se dodnes některé odsud ptají, co jsem myslela tím např majtky, štrample, kobzole, kiňol atd no :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3108
28.10.13 20:20

@Januliiik jo z toho taky nemůžu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
makytalicka
28.10.13 20:20

Jsem z Prahy a „příjdu dýl“ nepoužívám, ani moji kamarádi, ale vím, že se říká, že je to pražský výraz. Ale tedy asi používam „příjdu okolo osmé“ a pod. Ale když slyším „zkama, ztama“ (jak se to šmankote může psát?) umírám :lol: :lol: :lol:

• Citovat
  • Upravit
44
28.10.13 20:21
@Januliiik píše:
Já jsem od Ostravy a rostu z teho, jak kdosik napíše…přijdu dýl… :lol: :lol: :lol: :lol:

tak z toho rostu i já z Brna :mrgreen: to píšou od Plzně atd :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
300

Ahoj tak já jsem rodilá pražačka. A opravdu si nemůžu pořád zvyknout :oops: když manžel, který je z moravy, doma říká rožni, nebo klamerky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Absolutně mě vytáčí „tož“ a „šalina“. :D Nemám nic proti Moravě, naopak, moje nejlepší kamarádka je z malé vesnice u Brna. Rozumím si s ní perfektně.
Naopak když jsem byla ve Zlíně na návštěvě u jedné rodiny, tak měli přízvuk tak výrazný, že jsem se každou chvíli musela ptát „Prosím?“, až mi bylo trapně. Přestože mi byli sympatičtí a předsudky nemám, zkrátka jsem rozuměla už poněkud hůře v nějakých chvílích.
Jinak jsem z Prahy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30420
@Venart píše:
tak z toho rostu i já z Brna :mrgreen: to píšou od Plzně atd :mrgreen:

omyl ze z Plzně :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
28.10.13 20:22

Moravských nářečí je okolo šedesáti… :think: Moravský výraz „rožni“ (teda „rozsviť“) má na Moravě (bráno čistě zeměpisně) ještě ekvivalenty „zažni“ a „zapal“.
Jinak pro „mimo-moravské“: jaké významy byste přiřadily nářečným slovům „žgerbovka“, „hrotek“, „kantek“ a „lušňa“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4200

Když jsem šla do Plzně, hrozně mě rozčilovalo tutady a Plzeňáci zas nemohli pochopit moje tudyma. :lol: Jinak nejvíc mi lezla na nervy neskutečná spisovnost jazyka, se kterou jsem se setkala v Olomouci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30420

@MalinkaSykorka to u nás doma nejmíň 100× za den…tož co robíš… :-DDDDD

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie