Kanadské borůvky - co s nimi?

611
28.3.23 09:16

Kanadské borůvky - co s nimi?

Prosím zkušené zahradnice o radu.
Kanadské borůvky v květináčích mi začaly asi před měsícem, jak se udělalo první hezky pučet. Pak měly přijít mrazy, tak jsem je schovala domů a tam mi pustily listy a začaly i vykvétat - teplo udělalo svoje. Pak mi přišlo, že se jim uvnitř přestalo líbit, a tak jsem je začala minulý týden, jak bylo krásně, vystrkovat ven na slunce - aby si zvykly…a ke konci týdne jsem je nechala venku i přes noc. No, nevypadaly, že by jim to pomohlo. Asi jsem to zvykání příliš urychlila. A pak jsem to zřejmě zabila úplně - odjeli jsme na víkend a vrátili jsme se dneska - do sněhu a -3° a borůvky stále venku…
A můj dotaz zní: Mám alespoň nějakou šanci, že se od nich letos dočkám alespoň pár borůvek? A co mám udělat, abych jim teď nejvíc pomohla a nejmíň ublížila?
Děkuji za všechny rady a prosím, zkuste mě šetřit s hejty, jak jsem hloupá, zbrklá apod. :srdce: To všechno moc dobře vím. Jsem zahradnice začátečnice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12741
28.3.23 09:22

Myslím si, že kanadská borůvka není typ rostliny, která se musí zimovat v interiéru, že snese i nízké teploty a není důvod, proč by nemohla být v zimě venku nebo na balkóně, má-li dostatečně velký květináč nebo pokud se kořeny trochu ochrání (juta, mulčovací kůra). Předpokládám, že do zahrady (do půdy) ji dát asi nemůžeš, to by bylo úplně nejlepší. Každopádně, přesunovat ji z venku dovnitř jí určitě moc nesvědčí, jsou to zbytečné šoky, si myslím.

PS: Ohledně plodů… Tam je to složitější. Jestli ji máš na balkóně, tak je otázka, zda tam přiletí nějaký ten opylovač. Plus také to, jestli je to cizosprašná nebo samosprašná odrůda (to zejména v případě, že máš jen jednu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
28.3.23 10:19

Nedavat domuuuuuuu…!!
To je venkovni rostlina.
Letos uz to asi uplne nezachranis.

Ohledne pestovani holt budes muset stravit chvili nad googlem, kdyz uz nic.
Veda to neni, ale chce to par veci dodrzet a info je vsude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
28.3.23 11:08

Vůbec jsi je neměla strkat domů. Asi to přežijou, ale byla to kardinalni blbost teda. Nasimulovala jsi jim léto a pak je vystrcila zpět. :nevim: Nech je venku, nevsimej si jich, zvladnou to, ale urodu sis pravděpodobně významně snížila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí