Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Peggy,pokud je ta stovka i na cestu,která je třeba 70,– Kč,tak to je potom jiný,ale to už není kapesný.Tdy byla otázka kapesného.
Když děti byly na druhém stupni,tak jsme se doma bavili-a syn v 7.třídě říká-my jsme ve třídě 4,co nekouříme.A dcera v 5 třídě říkala-to u nás je to super,kouří jen 3 děti,my jsme lepší třída.No s manželem jsme měli pusu dokořán a nechápali,kde na to ty děti berou peníze.A v práci v alergo poradně jsme s lékařkou řešili,že kluk z 8. třídy vykouří krabičku denně / solidní rodina/,tatínek říkal,že se syn snaží přestat kouřit,ale že to nejde.Přitom měl astma a zhoršovalo se mu.Tak to jsou věci,nad kterými jako naivka zírám.
tak popravdě my nedostávaly kapesné žádné a na jednu stránku to bylo lepší neměly sme pokušení si za to z nudy kupovat cigarety a všelijaké blbosti,at řekne co potřebuje a já mu to koupím ![]()
pred 8 lety jsem dostavala 1500 ale kupovala jsem si z toho svaciny byla jsem na intru.Na vikend jsem dostala neco malo navic.Ale chodila jsem na brigady .Nevim ja bych dala vic.
To vite no dneska je jina doba, my nemeli taky zadne kapesne, ale i tak si myslim ze pokud dite nema byt outsider, 150kc tydne mi prijde malo. Bude chtit jit nekam s deckama ven, nebo kino a nemuze pac nebude mit penize a uz bude pred ostatnima socka. Nerikam ze je to spravne, ale proste dneska je to tak. Mam jeste maly dite na kapesne, ale vidim jak to chodi jinde. Za me bych urcite davala penize jen jednou mesicne, at se taky trochu nauci hospodarit, nekde jsem cetla ze tydenni kapesne je vhodne pro mladsi deti, pro stredoskolaky rozhodne mesicni.
lasička1 píše:
Peggy,pokud je ta stovka i na cestu,která je třeba 70,– Kč,tak to je potom jiný,ale to už není kapesný.Tdy byla otázka kapesného.
Když děti byly na druhém stupni,tak jsme se doma bavili-a syn v 7.třídě říká-my jsme ve třídě 4,co nekouříme.A dcera v 5 třídě říkala-to u nás je to super,kouří jen 3 děti,my jsme lepší třída.No s manželem jsme měli pusu dokořán a nechápali,kde na to ty děti berou peníze.A v práci v alergo poradně jsme s lékařkou řešili,že kluk z 8. třídy vykouří krabičku denně / solidní rodina/,tatínek říkal,že se syn snaží přestat kouřit,ale že to nejde.Přitom měl astma a zhoršovalo se mu.Tak to jsou věci,nad kterými jako naivka zírám.
Já to beru jako kapesné, jinak když něco chce tak dostane peníze ještě bokem (časopisy, kosmetika, oblečení a takový ty holčičí nezbytnosti…)
Jinak u nich v devítce nekouří pouze dva „šprti“ ![]()
peggy.sl píše:
Jinak u nich v devítce nekouří pouze dva „šprti“
No tak to je teda síla.
Síla,ale bohužel realita.U nás doma a v širokém okolí nekouří nikdo,jediný je můj bratr.A naše děti měly už odmala ke kouření odpor a říkaly,že nechtějí dopadnout,jako strejda,hnusilo se jim to.A přitom jsme doma žádnou osvětu nemuseli dávat,nechováme se jako šílený odpůrci kouření.A jsem ráda,že si tento názor udržely a nekouří.
lasička1 píše:
Síla,ale bohužel realita.U nás doma a v širokém okolí nekouří nikdo,jediný je můj bratr.A naše děti měly už odmala ke kouření odpor a říkaly,že nechtějí dopadnout,jako strejda,hnusilo se jim to.A přitom jsme doma žádnou osvětu nemuseli dávat,nechováme se jako šílený odpůrci kouření.A jsem ráda,že si tento názor udržely a nekouří.
No tak to doufám, že to u nás dopadne stejně, nemáme v rodině ani jednoho kuřáka, který by smrděl, takže žádný negativní příklad, což je možná škoda. ![]()
Nelisa píše:lasička1 píše:No tak to doufám, že to u nás dopadne stejně, nemáme v rodině ani jednoho kuřáka, který by smrděl, takže žádný negativní příklad, což je možná škoda.
Ono je to většinou stejně jedno, protože když se chytne party, tak jde smrad stranou. ![]()
peggy.sl píše:lasička1 píše:Já to beru jako kapesné, jinak když něco chce tak dostane peníze ještě bokem (časopisy, kosmetika, oblečení a takový ty holčičí nezbytnosti…)
Jinak u nich v devítce nekouří pouze dva „šprti“
taky souhlasím se stovkou denně......tak jsem to měla i já na střední…Já jsem si z toho kupovala i svačiny…Rozhodně 15letý kluk sní mnohem víc než 3 jídla denně a já v tu dobu byla rozežraná taky a jídlo je drahý ![]()
peggy.sl píše:Nelisa píše:Ono je to většinou stejně jedno, protože když se chytne party, tak jde smrad stranou.lasička1 píše:No tak to doufám, že to u nás dopadne stejně, nemáme v rodině ani jednoho kuřáka, který by smrděl, takže žádný negativní příklad, což je možná škoda.
No tak já měla kouřící babičku, smrdělo jí to i z vlasů, z kůže, byla prokouřená skrz naskrz, takže mě to odpuzovalo už od děcka, v partě bylo dost kuřáků a já v ní fungovala v pohodě bez cigaret. Jó nezbývá než doufat. ![]()
Kam? mi řekněte všude není práce, dítě studuje do 3-4 na střední škole a má jít na brigádu?
Dávam 100 EUR mesačne, obedy, cestovné a veci týkajúce sa školy platím zvlášť. Nesúhlasím s názorom, že ak má dieťa väčšie vreckové, tak si bude zaň automaticky kupovať cigarety. Samozrejme, všetko závisí od finančnej situácie v rodine. Ak chce ísť občas do kina, niekam si sadnúť, je to asi tak akurát. A taktiež ešte nesúhlasím s názorom, že ak dieťa dostáva väčšie vreckové, tak si to nebude vedieť vážiť, je to otázka výchovy.