Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pěkný den, zajímalo by mě, zda dostávají vaše děti( školáci) kapesné od druhého rodiče s kterým dítě nežije.
Já dávám 50 Kč týdně s tím, že když se doma snaží a má celý týden hezké známky, tak přihodím 20 Kč na víc ![]()
Mrzí mě, že dcera jezdí za svým tátou co 14 dnů a nikdy jí nedal ani korunu ať si něco koupí. Dcera si teď na něco šetří a já ji řekla aby poprosila taťku, jestli by ji byl ochotný taky přispět cca 50 Kč když u něj bude. Co to dneska je že? Dcera se stydí říct o kapesné. Vím, že kdybych já byla na straně druhého rodiče a viděla bych dítě jednou za 14 dnů, tak ráda bych ji dopřála.
Alimenty má nízké a finančně se má dobře, tak mě to trošku mrzí, že ho to samotného nenapedne.
Na starší mám alimenty tři tisíce, ty ex platí jak má. Ale navíc nedal nikdy ani korunu. A to ani na rovnátka, nebo když jsem dceři platila nadstandardní zubní výkon. I s dárkama (vánoce, narozky) to moc nepřehání, občas i „zaponene“. Ke třináctým narozeninám dostala fixy
. Otec má příjem kolem 45 tisíc měsíčně.
Holky dostávají kapesné jen od nás. Mladší dvacku týdně, starší stovku týdně. Mají to jen pro svou potřebu.
A kolik je dceři? Tatínka to samotného holt nenapadne, no. Jestli se dcera stydí, tak to s ním prober ty. Myslím, že s tím fakt problém mít nebude.
Co takhle zvednout telefon a říct mu to? Já nevím, ty tady rozebíráš proč a jak, ale ono ho to prostě možná ani nenapadlo
Třeba si říká, že posílá alimenty, tak jí z toho dáváš kapesné. Dcera se neozve, ty se neozveš, tak proč by to dělal? ![]()
@Tinunka píše:
Pěkný den, zajímalo by mě, zda dostávají vaše děti( školáci) kapesné od druhého rodiče s kterým dítě nežije.
Já dávám 50 Kč týdně s tím, že když se doma snaží a má celý týden hezké známky, tak přihodím 20 Kč na víc
Mrzí mě, že dcera jezdí za svým tátou co 14 dnů a nikdy jí nedal ani korunu ať si něco koupí. Dcera si teď na něco šetří a já ji řekla aby poprosila taťku, jestli by ji byl ochotný taky přispět cca 50 Kč když u něj bude. Co to dneska je že? Dcera se stydí říct o kapesné. Vím, že kdybych já byla na straně druhého rodiče a viděla bych dítě jednou za 14 dnů, tak ráda bych ji dopřála.
Alimenty má nízké a finančně se má dobře, tak mě to trošku mrzí, že ho to samotného nenapedne.
nevzkazuj přes dítě. Bud si požádej o zvýšení alimentů nebo mu to řekni ty.
Víc se starat nechce?
@unuděná píše:
Co takhle zvednout telefon a říct mu to? Já nevím, ty tady rozebíráš proč a jak, ale ono ho to prostě možná ani nenapadloTřeba si říká, že posílá alimenty, tak jí z toho dáváš kapesné. Dcera se neozve, ty se neozveš, tak proč by to dělal?
To jsem chtěla vědět, jestli to mám řešit já s ním a nebo ať si to s ním vyřeší dcera. Bude ji 9 let. Určitě ho to nenapadlo, tak to s ním zkusím probrat já. Jde o to, že to není jeho povinnost, ale když se nezeptám, tak se nic nedozvíme. Děkuji
@Murka píše:
Na starší mám alimenty tři tisíce, ty ex platí jak má. Ale navíc nedal nikdy ani korunu. A to ani na rovnátka, nebo když jsem dceři platila nadstandardní zubní výkon. I s dárkama (vánoce, narozky) to moc nepřehání, občas i „zaponene“. Ke třináctým narozeninám dostala fixy. Otec má příjem kolem 45 tisíc měsíčně.
Holky dostávají kapesné jen od nás. Mladší dvacku týdně, starší stovku týdně. Mají to jen pro svou potřebu.
Mám to stejně. Zkusím to s ním probrat a uvidíme.
@Tinunka píše:
To jsem chtěla vědět, jestli to mám řešit já s ním a nebo ať si to s ním vyřeší dcera. Bude ji 9 let. Určitě ho to nenapadlo, tak to s ním zkusím probrat já. Jde o to, že to není jeho povinnost, ale když se nezeptám, tak se nic nedozvíme. Děkuji
A ona se stydí mu o to říct? To mi přijde zvláštní, že by se styděla vlastního otce.. Já bych mu to klidně navrhla, není na tom nic k rozebírání. Maximálně řekne, že ne ![]()
Napiš ex smsku „dcera si teď šetří na to a to, nemohl bys ji občas nějaký drobák také přidat? Určitě by jí to potěšilo“.
My platím alimenty 4500kč na dvě děti, k tomu jsme domluvení že kupujeme dětem obutí, bundy, veškeré věci do školy (papuče, tenisky, pouzdra, aktovky, sešity, psací potřeby…) kredit mladší, starší paušal, kroužky když byli, do škol v přírodě kapesné. A peníze už jim nedáváme nebo tam by to padlo jen na sladké bohužel a jsou i tak obézní obě bohužel. a myslím že jim dávame i tak dost.
@unuděná píše:Ano je nesmělá. Tak se ho zeptám já a uvidím. Zajímalo mě, jestli vůbec takto dává druhý rodič nějaké kapesné svému dítěti a nebo to tak berou všichni, že zaplatí výživné a toť vše.
A ona se stydí mu o to říct? To mi přijde zvláštní, že by se styděla vlastního otce.. Já bych mu to klidně navrhla, není na tom nic k rozebírání. Maximálně řekne, že ne
@unuděná píše:
A ona se stydí mu o to říct? To mi přijde zvláštní, že by se styděla vlastního otce.. Já bych mu to klidně navrhla, není na tom nic k rozebírání. Maximálně řekne, že ne
Asi devce tusi, jak trapne a bolestne to pro ni nejspis dopadne, jestli je otec lakomec.
@Tinunka píše:
Ano je nesmělá. Tak se ho zeptám já a uvidím. Zajímalo mě, jestli vůbec takto dává druhý rodič nějaké kapesné svému dítěti a nebo to tak berou všichni, že zaplatí výživné a toť vše.
A nechtěl by si jí spíš otec brát častěji? Aby se před ním nestyděla?
@Anonymní píše:
My platím alimenty 4500kč na dvě děti, k tomu jsme domluvení že kupujeme dětem obutí, bundy, veškeré věci do školy (papuče, tenisky, pouzdra, aktovky, sešity, psací potřeby…) kredit mladší, starší paušal, kroužky když byli, do škol v přírodě kapesné. A peníze už jim nedáváme nebo tam by to padlo jen na sladké bohužel a jsou i tak obézní obě bohužel. a myslím že jim dávame i tak dost.
Nás tatínek zaplatí jen výživné 3000 tis a nic víc nepřispěje. Na školu, kroužky, oblečení na nic. Jen na letní tábor občas. Minulý rok ne a letos poslal necelou půlku. Když je u něj dcera, tak ji nedopreje ani výlet. Nic navíc nekoupí.
@unuděná píše:
A nechtěl by si jí spíš otec brát častěji? Aby se před ním nestyděla?
Právě, že nechtěl. Má jen jedno dítě a věčně nemá čas. Tak jak to je mu naprosto vyhovuje.