Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Před deseti lety jsem v 15 dostavala myslim 500
uz si to ani presne nepamatuju…měla jsem krasny znamky, doma automaticky pomahala a vubec jsem byla hodny dite…nez jsem ve 20 z domu odesla dostavala jsem něco kolem 800? ![]()
@_.Emilyyy píše:
@ivašot.
Taky dceři dáváme za mesic 1000 Kč.Ale kdyz chce neco drahyho, tal to ji zaplatime
Buď v klidu, to my taky ![]()
@Šarlota4 píše:
Se za to stydis?
proč by se za to měla stydět? Anonym kvůli informaci o financích a výše kapesného je snad věc rodičů.
@Anonymní píše:
Já dávám svým dcerám kapesné od 12 -50kč, 14 - 100kč, 16- 150 kč, 17 - 200 kč, 18 - 300 kč jednou měsíčně
tak to ta 16ti letá musí na kino šetřit 2 měsíce…
@Do-not-touch píše:
proč by se za to měla stydět? Anonym kvůli informaci o financích a výše kapesného je snad věc rodičů.
Informace o 800 korunach, aha tak to pak jo. Beru zpet.
My máme kluka ve 4 třídě, kapesné má 50 kč na 14 dní- tak mu to vyjde, ale 200 kč mu platíme na měsíc mobil.. To mu taky zbyde..
Jinak mě tak přijde potom třeba v 5 třídě a výš tak 50 kč na týden akorát.. Hlavně, když čtu diskuse o tlačítkovém mobilu a jak si ho holka přeje a, rodiče mají názor šetřit, takže pokud je někdo na šetření, tak by se mělo i z čeho ne z 5 kč na měsíc..
Bud si něco koupí a nebo prostě ušetří.. jako vyložene nechodím a neslídím, jelsti si kluk ted koupí nějakou sladkost. Samozřejmě, že si koupí, a nebo nějakou maličkost typu- přívěšek na klíček atd.. ale od toho má kapesné..
Mladsimu bude 13, davam mu 100,– tydne. Ma svuj ucet a kartu, kdyz ma vic penez pohromade vklada si je na ucet. Za praci doma, uklid nebo vareni mu penize nedavam, mne tez nikdo za to neplati.
Za znamky odmenu davam, ale az za vysvedceni, nebo kdyz se mu neco mimoradne povede. Ne za kazdou znamku v zakovske. Starsi syn dostava vic, ale je uz dospely a navic chodi na brigady k tatovi do prace.
Jo a teda neplatíme za známky a práci. To raději třeba, dkyž vidím, že kluk je hodný a něco si mlaého přeje- občas ne pořád, tak koupíme..
Náš kluk neni právě rozhazovačný, pomalu všechny peníze si odkládá i narozeniny a svátky, ted má našetřeno 8 tis.
@nozu píše:
@Šáruší dcera si kupuje občas svačinu, mlsoty cestou ze školy, sem tam dárky pro kamarádky k narozeninám, občas i drobný rodinný nákup nebo kino s kamarádkou.
já právě přemýšlím, moje dítě prvně přišlo včera s požadavkem na kapesné, že prý to říkali v televizi. Tak zapřemýšlela a řekla, že asi 200. A já přemýšlím, co s tím bude dělat
tak leda šetřit na dárky
jsem triktně proti mlsotám, to ví, takže to ne. Svačiny jim děláme, když potřebuje peníze na cokoliv, tak jí dávám, v peněžence má stále 500, aby u sebe měla peníze, a když na něco použije, tak jí to doplním, od ledna nepoužila
jsem jí říkala, co bude s tím kapesným dělat, tak zase přemýšlela a řekla šetřit
tak mě zajímá, co dělají s kapesným jiné děti
@ivašot. píše:
tak to ta 16ti letá musí na kino šetřit 2 měsíce…
a na tom je něco zlého? kromě toho v 16 už může nabrigádu.
@Šarlota4 píše:
Informace o 800 korunach, aha tak to pak jo. Beru zpet.
ale to je přece jejich věc, pro někoho je to prostě informace o finanční situaci, v čem je problém to respektovat?
@Šáruší u nás nic, prostě si šetří. Už si takto našetřil na koloběžku, měl starou tak na to..
ale jak jsem psala unás, prostě dostane od babiček na narozeniny, a neutratí si.. šetří si i dva roky
@Šáruší píše:
já právě přemýšlím, moje dítě prvně přišlo včera s požadavkem na kapesné, že prý to říkali v televizi. Tak zapřemýšlela a řekla, že asi 200. A já přemýšlím, co s tím bude dělattak leda šetřit na dárky
jsem triktně proti mlsotám, to ví, takže to ne. Svačiny jim děláme, když potřebuje peníze na cokoliv, tak jí dávám, v peněžence má stále 500, aby u sebe měla peníze, a když na něco použije, tak jí to doplním, od ledna nepoužila
jsem jí říkala, co bude s tím kapesným dělat, tak zase přemýšlela a řekla šetřit
tak mě zajímá, co dělají s kapesným jiné děti
u nás na dárky pro ostatní. Sobě kupují málokdy něco.
@Do-not-touch píše:
ale to je přece jejich věc, pro někoho je to prostě informace o finanční situaci, v čem je problém to respektovat?
V cem je problem respektovat muj dotaz? Ktery ani nebyl urcen tobe?
@Do-not-touch i u nás právě, už jsem mu sama říkala, at si něco koupí pro sebe. Jinak už kupuje dárky na V8noce a nebo narozeniny, svátky naše- maličkosti..
@Šáruší no minule si kdesi ztratil pravitko a kruzitko…a protože jsem mu to nedávno kupovala, holt musel do svého a mazat do obchodu a koupit si to
Tak snad si to víc pohlida, když je to za jeho peníze. A když ne…holt si to zase koupí za svoje