Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kvaček píše:
@Šáruší u nás nic, prostě si šetří. Už si takto našetřil na koloběžku, měl starou tak na to..
ale jak jsem psala unás, prostě dostane od babiček na narozeniny, a neutratí si.. šetří si i dva roky
u nás taky právě, když dostanou od babičky, tak to stejně šetří. Já jednou za čas zavelím, že si to, co chtějí, koupí za své
teď naposledy třeba deky na koně, tak řeknou a jó, to by šlo
tak každá vyvalila 2000 a koupila si, já ušetřila 4000
ale jinak mě prostě nenapadá, za co by to dítě utrácelo
no kapesný chce, začnu jí to dávat, ale potřebuji k tomu protipól, co jí jako řeknu, že bude v její režii, a nic mě tedy nenapadá.
@Šarlota4 píše:
V cem je problem respektovat muj dotaz? Ktery ani nebyl urcen tobe?
Tvůj dotaz repsektuju, pouze jsem na něj reagovala; ptala ses, zda se za to stydí, což asi byla reakce na to, že napsala anonymně. V pravidlech je, že anonymitu lze použít u informací osobní povahy.
Mě ses samozřejmě neptala, já vyjádřila jen svůj názor na zvolenou anonymitu.
@Petra Z píše:
@Šáruší no minule si kdesi ztratil pravitko a kruzitko…a protože jsem mu to nedávno kupovala, holt musel do svého a mazat do obchodu a koupit si to
Tak snad si to víc pohlida, když je to za jeho peníze. A když ne…holt si to zase koupí za svoje
tak znáš tu mojí, ta jako neztratí ani chlup
fakt hele od ledna nepoužila ani korunu, chci, aby u sebe měla peníze, tak má, ale nepoužívá. Naposledy někdy loni, a to jako do fondu třídního, a za učebnici angliny povinně…ale že by jako něco kupovala bokem
ani mě nenapadá, co by si kupovala ![]()
@Šáruší tak o no i záleží, na dětech, jak bydlí, a kde žijou, u nás třeba ted bude pout a běžně děti jako parta třeba jde.. Tak mu přiložím 200 kč a zbytek si prostě vezme z pokladničky- samozřejmě zkouknu kolik nebude si brát vleké peníze…
A nebo prostě jedou navýlet vezme si, že si tam chce koupit něco víc - větišnou doveze nějakou klíčenku a třebva koupí si nějakou dekoraci pro mě..
@Šáruší nasi kluci porad na neco setri. Mladsi na tablet, protoze ho rozsekal a novy nedostane, pak na modely do krouzku a na tabor, ja mu samozrejme modely koupim ale jeden je vzdycky TOP a na ten si setri sam. Pak na vyletech se skolou kupuje turisticke vizitky, obcas si koupi neco k piti nebo zmrzku. Ale prevazne setri, dostane kapesny, prijde babicka a hura k bankomatu ![]()
@Šáruší píše:
u nás taky právě, když dostanou od babičky, tak to stejně šetří. Já jednou za čas zavelím, že si to, co chtějí, koupí za svéteď naposledy třeba deky na koně, tak řeknou a jó, to by šlo
tak každá vyvalila 2000 a koupila si, já ušetřila 4000
ale jinak mě prostě nenapadá, za co by to dítě utrácelo
no kapesný chce, začnu jí to dávat, ale potřebuji k tomu protipól, co jí jako řeknu, že bude v její režii, a nic mě tedy nenapadá.
u nás tohle nepřipadá v úvahu, žádné peníze k narozeninám apod nedostávají, takže na něco takového by šetřili dlouho. Ale na rozumnou věc peníze dostanou. Za práci ani známky peníze nedostanou - za vysvědčení knížka podle vlastného výběru.
Podle toho jake ma zajmy a jak benevolentni jsou rodice
Zbam pubertaky, co chodi kazdy tyden patek- sobota vecer ven - diskoteky, hospody - a tam ty prachy jenom litaji. ![]()
@Do-not-touch tak u nás babičkám nekecáme do toho, jestli chce dát vnukovi peníze.. a brát mu je to bych neudělala
@Do-not-touch píše:
u nás tohle nepřipadá v úvahu, žádné peníze k narozeninám apod nedostávají, takže na něco takového by šetřili dlouho. Ale na rozumnou věc peníze dostanou. Za práci ani známky peníze nedostanou - za vysvědčení knížka podle vlastného výběru.
u nás dostávají od babiček, k narozkám, za vysvědčení. Teď už tedy mají jen jednu babičku a ta vymyslela, že jim bude dávat 500 měsíčně kapesné. Tak jsem řekla, že jako ani ne, tak se trochu divila a trochu zlobila, ale já fakt nevím, na co by jim ty peníze byly
leda že bych prostě já přestala něco platit ![]()
@Šáruší u nás taky, protože vím že 80 babička nepůjde někde kupovat dárek a má radost, že dá čokoládu a peníze..ani by mě nenapadlo, to řešit sní
@Šarlota4 píše:
Se za to stydis?
Nestydím se za to. Obědy, oblečení, jídlo, apod. jim kupuju mimo to. Nemyslím si, že by potřebovaly víc peněz, ani si nikdy nestěžovaly. Opravdu si myslíte, že 15 leté dítě potřebuje 1000 kč měsíčně? A vzhledem k tomu, že veřejně píšu o příjmech svých dětí, tak si myslím, že je anonym pochopitelný
@PaníBovaryová píše:
Podle toho jake ma zajmy a jak benevolentni jsou rodiceZbam pubertaky, co chodi kazdy tyden patek- sobota vecer ven - diskoteky, hospody - a tam ty prachy jenom litaji.
to asi jo, na to mám ještě to dítě malé
@kvaček píše:
@Do-not-touch tak u nás babičkám nekecáme do toho, jestli chce dát vnukovi peníze.. a brát mu je to bych neudělala
ale to my taky nekecáme, ale babičky jim žádné peníze nikdy nedávají prostě. Samozřejmě bych jim takové peníze nebrala!
@Do-not-touch tak to jo, dkyž nedávaji… u nás v okolí snad neznám, že by právě nedávaly, já pochopila, že to mají zatrlé…
@PaníBovaryová píše:
Podle toho jake ma zajmy a jak benevolentni jsou rodiceZbam pubertaky, co chodi kazdy tyden patek- sobota vecer ven - diskoteky, hospody - a tam ty prachy jenom litaji.
To, ale k ty puberte prece patri ![]()