Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Petra Z píše:
@Do-not-touch máme co dohánět
hlavne si uzij let, kdy jeste je maminka bohyne
To jsem chodila z prace a.do 5 minut jsem mela na stole kafe. Ted je sobestacnej, ale taky o dost nezavislejsi
Puberta, no.
@kvaček píše:
@Do-not-touch Já chodila na discotéku s 60 kč a stačilo. Vstup a jedna Cola. a ted jsem to řešila se známoua říkala, že ted tak docela dost mladí chodí. Že jdou do baru- ne klasický chlastací, ale prostě hudba, posezení, skupinka, vstup zdarma a 2 colu a nebo pivo ti odvážnější a je, nějaké brambůrky a je vystarané
jasne, jak rozhazovacne to pojmou uz je na nich, podstatny je, aby znali hodnotu penez.
Vest kluky k praci v domacnosti povazuju za normalni. Musi se o sebe umet postarat. Starsi byl rok ve skole v zahranici a jak byl rad, ze si umi uvarit. Ma uz 18, na brigady normalne chodi, o prazdninach i behem skolniho roku obcas vikendy. A mladsiho na ne poslu, jen co to bude mozne. Ja jim na jednu stranu rada koupim co jim na ocich vidim, ale musi poznat co to je si penize vydelat. Jinak telefonni pausaly platim mladsimu ja a starsimu manzel.
@Anna766 píše:
Dcera chodila na brigády. A na diskotéky a něco hezčiho na sebe si vydělala i sama. Takže dnes, když je dospělá pro ni není práce sprosté slovo a já jsem za to ráda.
Ale nic proti tobě, holt to každý má jinak.
Já v mládí chodila na VŠ jen na kratší prázdninové brigády, táta razil teorii, že si mám užít mládí a na živení je on. Od ukončení školy, krom rodičovských dovolených, pořád pracuji. Takže si nemyslím, že ditě které nechodí od 15 let na brigády nepopochopí, že peníze se musí vydělat.
@kvaček píše:
NO a ještě dotaz to kapesné berete s kreditem a nebo bez, ono taky dát 500kč a z toho 300 na kredit, tak ajako dítěti zbyde 200 na měsíc a to je fakt skoro nic..
já si absolutně neumím představit, za co by dítě utratilo 300 měsíčně za kredit
mojim dětem dobíjím jednou za rok 200 a to jen proto, že se musí kvůli kartě, a stále tam mají peníze ještě. Je pravda, že my máme neomezené tarify a využíváme akce sponzor, že nám volají v podstatě na náš účet a my to máme zadarmo. Ale jinak mezi spolužáky a kamarády používají whatsapp
doma a okolo domu jsou na wifině, ve školách mají wifinu. V MHD je wifina. Takže prostě chvíle, kdy by nemůžou být online jsou minimální. Takže datové karty nepotřebují. ![]()
@ivašot. píše:
tak to ta 16ti letá musí na kino šetřit 2 měsíce…
Má chodit na brigádu a ne se povalovat doma.
Naše dcery nedostávaly kapesné nikdy. Akorát když něco chtěly, zeptaly se mě nebo manžela, ale většinou to nedostaly
Jsou to puberťačky s hloupými nápady, které financovat nehodláme. Ať si to zaplatí samý.
@me57h píše:
Má chodit na brigádu a ne se povalovat doma.
a jak víš, že se povaluje doma?
Naše 15ti letá dojíždí na 8letý gympl, závodně tancuje - 3× týdně trénink, víkendy soutěže, 1× týdně má jazykovku… Nevím, kdy by měla chodit na brigádu, možná místo školy ![]()
@_.Emilyyy píše:Že máte línou dceru, je váš problém. Moje si nedovede představit, že by na brigádu nešla.
Tak to moje dcera by na brigadu nikdy nesla. A my ji s pritelem ty penize dame..Vzdyt 15-let to je cas na ty prvni lasky, proste 15 je ten nejlepsi věk..
@ivašot. píše:
a jak víš, že se povaluje doma?
Naše 15ti letá dojíždí na 8letý gympl, závodně tancuje - 3× týdně trénink, víkendy soutěže, 1× týdně má jazykovku… Nevím, kdy by měla chodit na brigádu, možná místo školy
Buď si má najít čas, nebo se smířit s tím, že peníze prostě nejsou.
@me57h píše: Že máte línou dceru, je váš problém. Moje si nedovede představit, že by na brigádu nešla.
Nemam línou dceru
![]()
A ze ty si nikdy nedavala kapesne, je podle me fakt chyba..
@ivašot. prosím tě, nereaguj na ní, to nejsou rodiče, ale teroristi, ideální je na ni vůbec nereagovat, to je totiž kravka, nic jiného. I když i to ubohé zvíře se příkladně stará, na rozdíl od téhle, ta má děti doma jen jako služky a ještě zadarmo.
@_.Emilyyy píše:
Nemam línou dceru![]()
nereagovat.
@_.Emilyyy píše:
Nemam línou dceru![]()
Ani já ho nikdy nedostávala.