Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@smajlik345 píše:
https://www.donio.cz/PomocNesporovym?…ProsímS panem jsem si napsali pár vět a na fc je vidět jak byl nádherný jeho dům, který už není. děkuji
O jejich babičce jsem psala, že jsem ji viděla, jak seděla před domem a dívala se, jak jde dům k zemi.
Jejich dům dostal ortel snad mezi prvníma.
@vokishka píše:
S tou pomocí státu to nebude tak žhavý
https://www.irozhlas.cz/…07140500_vis
Jojo, teď jsem ještě koukala že hotové, ale nezkolaudované z toho vyňali úplně…
@Nimie píše:
Jo a pry jsou jich desitky.
@Nimie píše:
Pak by ti lidé měli využít pojištění stavby. Tedy čerpat vlastní pojistku.
A poradit se s právníky, jestli to je tak správně, že by nedostali nic od státu. Když můžou cpát lidem nepojištěným vůbec a lidem v exekuci, tak by měli dostat i ti, co ještě nekolaudovali.
@LaPaloma píše:
A poradit se s právníky, jestli to je tak správně, že by nedostali nic od státu. Když můžou cpát lidem nepojištěným vůbec a lidem v exekuci, tak by měli dostat i ti, co ještě nekolaudovali.
nevím, jestli můžeš mít pojištěno něco, co není zkolaudované? V každém případě ale hejtman řekl, že to budou řešit přes krajské peníze, že už ty lidi kontaktují a domlouvají se s nimi.
@vokishka píše:
nevím, jestli můžeš mít pojištěno něco, co není zkolaudované? V každém případě ale hejtman řekl, že to budou řešit přes krajské peníze, že už ty lidi kontaktují a domlouvají se s nimi.
My jsme pojištění stavby měli. Lidi na hypotéce jsou také nějak pojištěni.
@LaPaloma píše:
A copak stavbu lze pojistit ve stejném rozsahu? Nejsem odborník, ale když jsem to tak chtěla, tak to fakt nešlo. Navíc v době kdy oficiálně nic jako kolaudace v původním slova smyslu více méně není a je to fakt jen o razítku, na které se v covidu čekalo klidně půl roku.
@LaPaloma píše:
My jsme pojištění stavby měli. Lidi na hypotéce jsou také nějak pojištěni.
Ano, ale stavbu. Má úplně jiné podmínky a je dost omezená oproti tomu jak běžné pojistíš běžný hotový barák.
@vokishka píše:
Jo, mě to spíš připadá fakt komické jaké z toho bylo haló a pomoc sem a pomoc tam a stát pak začne vymýšlet tohle. Tím spíš když všichni moc dobře vědí jak je to s kolaudacema v posledních letech. Jako že se jim nechce přispívat na černé stavby okey, to ještě pochopím, stejně jako lidem kteří 10 - 15 let žijí a na kolaudaci kašlou z principu. Ale jinak…
@Nimie Já nevím, jak moc s tím mával covid, my stavěli před 8 lety naposled. Manžel něco sjednal, aby v tom byla pojistka na krádeže materiálu, úraz na staveništi.
Jestli by to pokrylo zboření baráku v té době, to skoro pochybuji, protože pojistku na slušnou částku máme až teď, po kolaudaci, kdy to asi před 3 měsíci opět výrazně zvýšil, abychom v případě takové pohromy jako oheň, vichřice… dostali tolik peněz, že znovu postavíme.
Jednodušší to určitě měli lidi, co např. přistavovali - ti už nějakou pojistku na původní stavbu měli a pokud upravovali na vyšší hodnoty, tak budou v pohodě.
Stavby na zelené louce jsou něco jiného, ale pořád se mi nechce věřit, že si někdo vyskádá hromady materiálu na staveniště a jde v klidu spát. Nějakou všeobecnou pojistku by lidi mít měli, jenomže to je oblast podpojištěných lidí, co věří, že se jim nic nemůže stát, tak se už ničemu nedivím. Prý je v oblasti 70% nepojištěných staveb.
Zvláštní myšlení, ale pro mně to znamená, že to pro ně žádnou cenu nemělo.
@LaPaloma píše:
@Nimie Já nevím, jak moc s tím mával covid, my stavěli před 8 lety naposled. Manžel něco sjednal, aby v tom byla pojistka na krádeže materiálu, úraz na staveništi.
Jestli by to pokrylo zboření baráku v té době, to skoro pochybuji, protože pojistku na slušnou částku máme až teď, po kolaudaci, kdy to asi před 3 měsíci opět výrazně zvýšil, abychom v případě takové pohromy jako oheň, vichřice… dostali tolik peněz, že znovu postavíme.
Jednodušší to určitě měli lidi, co např. přistavovali - ti už nějakou pojistku na původní stavbu měli a pokud upravovali na vyšší hodnoty, tak budou v pohodě.
Stavby na zelené louce jsou něco jiného, ale pořád se mi nechce věřit, že si někdo vyskádá hromady materiálu na staveniště a jde v klidu spát. Nějakou všeobecnou pojistku by lidi mít měli, jenomže to je oblast podpojištěných lidí, co věří, že se jim nic nemůže stát, tak se už ničemu nedivím. Prý je v oblasti 70% nepojištěných staveb.![]()
Zvláštní myšlení, ale pro mně to znamená, že to pro ně žádnou cenu nemělo.
Já ti rozumím, a obecně souhlasím s tím, že pojištěno by mít měli. Jen říkám, že stavbu nejde pojistit (nezávisle na Covidu) dle mých informací jako klasickou stavbu, takže i pojištěný může přijít o miliony třeba i jen kvůli tomu že stát to teď takhle řekl a přitom za to může třeba SU že ještě nemají razítko. To faktické plnění, i kdybys tam nadhodila vyšší částku, je mnohem omezenější, protože není určeno pro bydlení, ale pro stavby.
@LaPaloma když to řeknu hodně blbě, dát do kupy 4 zdi a střechu je (nebo aspoň ještě nedávno byla) klidně i jen půlka celé sumy kterou bys potřebovala na obnovení do původního stavu. Z pojištění na stavbu takové peníze nikdy nedostaneš.
@Nimie píše:
Ano, ale stavbu. Má úplně jiné podmínky a je dost omezená oproti tomu jak běžné pojistíš běžný hotový barák.
Ano, stavbu. Pokud je dům k bydlení, není důvod odkládat kolaudaci. Nezkolaudovaný dům by neměl být obýván. Prostě ty důvody něco dodržet se vážou na další věci, jako je možnost pojištění nebo v současné době zřejmě i ta pomoc od státu.
Já teda nevidím důvod nedat lidem dotaci stejnou jako ostatním i když neměli zkolaudováno a proto si myslím, že to je na dobrého právníka. Důkazní materiál, že dům už stál, by mohly být třeba fotky a faktury za nákupy materiálu. Způsob, jak prokázat hodnotu se najde.
@LaPaloma píše:
Ano, stavbu. Pokud je dům k bydlení, není důvod odkládat kolaudaci. Nezkolaudovaný dům by neměl být obýván. Prostě ty důvody něco dodržet se vážou na další věci, jako je možnost pojištění nebo v současné době zřejmě i ta pomoc od státu.
Kolaudace už ale není a obývat ho můžeš. A to že ty jsi svou povinnost splnila ještě nic neznamená, v covidu se doba od podání žádosti o čp po úspěšnou „kolaudaci“ prodlužovala o x měsíců, 4 - 6 měsíců nebylo nic neobvyklého. Ale ty s tím nemáš co udělat, zkolaudováno nemáš kvůli chybě SÚ, tak leda zkusit žalovat
s tím zbytkem naprostý souhlas.
https://www.donio.cz/PomocNesporovym?…
Prosím
S panem jsem si napsali pár vět a na fc je vidět jak byl nádherný jeho dům, který už není. děkuji