Káva do kávovaru

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Taffey
25.11.09 21:22

káva

To je blbé, když to umí jen z nepomleté kávy. Zabudované mlýnky totiž neumějí pořádně kávu pomlít a káva je pak jako rybniční voda, byť si všichni myslí, že ne. Chce to externí mlýnek a pomlít v něm těsně před přípravou.

• Citovat
  • Upravit
3138
26.11.09 13:56

nechápu jak to myslíš..automaty vždy umelou dávku těsně před přípravou. A hrubost mletí si taky nastavuješ..
I starý ariete má 7 hrubostí.. :nevim: to je přece ten zvuk – vžžžžžžžž - stejně jak v kavárnách, ne?

http://www.dno.cz/…uxe-stribrne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taffey
10.12.09 00:12

No, to jo, to máš recht, ale ty zabudované mlýnky to zkrátka tak dobře neumějí. Nemůžu si pomoct. Už jsem připravoval espresso na různých automatech, Jurou počínaje, Saecem konče, a nikdy to nebylo úplně ono. Ne, že by se ty kávy nedaly vypít, ale víš, jakmile jednou zjistíš, že i Tvoje mašinka doma dokáže udělat espresso s mnoha vůněmi a chutěmi jen díky tomu, že si pomeleš kafe v externím mlýnku, jsi naprosto ztracen(a), protože tato espressa pak jsou lepší, než ve většině našich kaváren. Schválně si změř, kolik vteřin probíhá ve Tvé mašince extrakce kávy. Pokud je to v rozmezí 20-30 vteřin, pak by to mělo být výtečné kafe. Jakmile méně, stojí to za prd, stejně, jako když to dělá déle. Pod 20 vteřin je to rybniční voda, nad 30 je to většinou přepálené dlouhou extrakcím je to zbytečně hořké bez jiných chutí. To, že je tato doba uvedena i v italském zákoně o espressu, není náhoda. Tady se můžete mrknout, jak má vypadat správná příprava espressa. Je to moje do krajnosti vytuněná mašinka. http://www.youtube.com/watch?…

• Citovat
  • Upravit
Taffey
10.12.09 00:27

Ještě jsem zapomněl napsat jednu věc. Každá káva se dá optimalizovat. Myslím její hustota a tím i její ostatní parametry. Buď je optimální, nebo je horší. Tedy řídší. Je to podobné, jakobych si koupil kvalitní víno a dělal bych si z něj střik. Čím víc vody dám, tím míň to bude připomínat víno. A s kávou je to totéž. Jen na to ještě lidé u nás nejsou zvyklí, že by to tak mohlo opravdu fungovat. My doma pijeme každý 3 espressa denně. Tedy, já piju espresso odjakživa, manželka měla nejradši lungo. Tedy espresso s dvojnásobnou vodou. Jednou jsem jí omylem připravil espresso a nadala mi, proč jsem jí už dávno neřekl, že je v tom takový rozdíl. Od té doby pije zásadně espresso. U nás espresso znamená to, co znamenat má, žádná piccola, nebo malá espressa či jakékoli patvary v názvosloví. Správné espresso je ze 7g kávy, 25-30ml vody, extrahované 20-30 vteřin při trvalém tlaku 8barů (15 barů uvedených u toho Singeru z odkazu, to je jen reklamní trik) vodou horkou cca 92 stupňů. Tohle jediné je nápoj, který se může honosit názvem espresso. Ale protože pro nás je těch 30ml málo, tak si nápoj připravujeme z 10g kávy a 45ml vody. Ostatní, včetně délky extrakce, zůstává stejné. Bohužel, díky dosahované kvalitě kávy doma, si už nikde jinde espresso nedávám.

• Citovat
  • Upravit
chaoos
14.1.10 12:27

VIBIEMME

A co VIBIEMME? mam R-Evolution

http://vibiemme.lamercantile.sk

• Citovat
  • Upravit
Taffey
14.1.10 12:57

Jo, proč ne,

to je taková typická mašinka do domácnosti. Co už, že to má tři výstupy, bojler na 80 litránků vody, takže nikd :pocitac: y nebudeš mít, doma, čerstvé kafe ale z týden nebo dva staré vody? Ty jsi fakt šprýmař.

• Citovat
  • Upravit
Taffey
19.1.10 13:34

Proč ne, že ?

Jenže si musíte, milý Pavle, dáváat majzla na to, jak starou kávu Vám z takového obchodu pošlou. Teď nemyslím konkrétně kavovnik.cz, taky se mi, chalani, líbí, nicméně jsem nedávno koupi pět kilo jisté mé oblíbené kávy, v jiném obchodě, aby bylo jasno, za krásnou cenu cca mínus 40% oproti normálu a jak jsem se divil, když jsem první pytel otevřel a málem jsem se poblil? Bylo to v listopadu 09 a káva měla datum spotřeby březen 10. Tak to si mohou strčit za klobouk, že ano, vrátil jsem jim to, omluvili se mi a poslali mi za to prvotřídní Vergnano ve stejném množství, s datem spotřeby 2/2011. Paráda. Mimochodem, zkuste se poohlédnout po firemních obchodech, protože tam koupíte totéž kafe, krásně čerstvé za cenu nižší o marži e-obchodů. Přímý dovozce nebo firemní web. To hledejte. Mimochodem, znáte kávu Hornig? Tak pokud máte espresso mašinku, zkuset si koupit stříbrné espresso.

• Citovat
  • Upravit
Taffey
19.1.10 13:35

Ještě se vrátím...

Stejně je nejlepší značky neměnit ale zvyknout si na tu svou. Jak říká klasik - je jednodušší změnit víru, než značku kávy, kterou pijeme.

• Citovat
  • Upravit
Taffey
18.2.10 08:43

No to bude tím mlýnkem

Ano, to je přesně to, co jsem napsal výše. Člověk jednou ochutná SKUTEČNÉ espresso, ne nějaký lektvar, který dělají v našich kavárnách, a je ztracen. To, co tu píšete, je přesně můj případ. Ale vězte, že pokud máte dobrou mašinku, tak Vám to kafe udělá tak dobré, jako na té italské pláži. Nejde o nic jiného, než o jemnost mletí a čerstvost kávy. Třeba dnes je 18/2/10 a já si objednávám kávu u svého pravidelného dodavatele. Do poznámky mu napíšu, že pokud je káva starší než tři měsíce, nemá se ani obtěžovat mi ji posílat, neb mu ji otluču o hlavu. Datum na pytli by tak měl být cca 5/2011. O roce 2010 nemůže být vůbec řeči. No a pak kávu pomlít na tak jemno, aby káva tekla z mašinky 20-30 vteřin. Fakt stačí o pár vteřin méně, a je to patok. Tento patok, sice, většina Čechů považuje za brilantní espresso, ale jen z neznalosti. Investujte do mlýnku aspoň 15 stovek a uvidíte ten rozdíl. Pokud tedy můžete mletou kávu do mlýnku vsypat. Děkuji prozřetelnosti, že jsem na to při koupi kávovaru, myslel.

• Citovat
  • Upravit
360
29.3.12 13:11

ahoj,
prosím zkušené o radu :)
dostala jsem kávovar - presny nazev: automat. kavovar se zabud. mlynkem Siemens 52001.
Kávě moc nerozumím, ale když už je kávovar doma, ráda si dobré kafíčko udělám.
Jenom vůbec netuším co koupit - písí v návodu, že nesmí být ty zrnka s polevou,karamelizov. nebo jinak upravené s cukrem. Předpokládám,že to najdu na obalu kávy.Ale nevím, zda musím kupovat jen zrnka -nebo muzu i mlete? Ale zrnka jsou asi lepsí? a taky píší že mám kkupovat kávu urcenou pro kávovary. Je to tak, že kdyz koupim „obyčejnou“ zrnkovou kávu, tak to nebude dobrý?
Omlouvám se za „blbý“ dotaz, ale opravdu tomu vubec nerozumim :nevim: .
Kávovar by měl udělt normální kafe a espresso (na to se opravdu těším).
Prosím poradte a napiště pár typu.

předem vam vsem moc děkuji :!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
29.3.12 13:13

a jestě jeden asi hloupy dotaz: koupim kavu zrnkovou, nasypu ji do mlynku a podle toho, jaký čudlík zmáčknu - tak mi kávovar uděla bud kávu nebo espresso? Ze stejných zrníček?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
836
29.3.12 13:31

Ahoj, kava pro kavovary ma jinou hrubost mleti, pokud budes kupovat nemletou, tak je to jedno, kavovar by si mel byt schopen sam kavu umlet na pozadovanou hrubost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2109
29.3.12 14:05

Ahojky, můžeš koupit jakoukoli zrnkovou kávu, časem zjistíš, že každá má trošku jinou chuť, já nakupuji tady mají všelijaké druhy a značky (dá se koupit i v běžných obchodech) a úplně dole tam jsou i zajímavé články- třeba o mléku, ten tvůj kávovar má i trysku k napěnění, takže si můžeš udělat i capuccino a latté, nebo super čokoládu :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
30.3.12 10:39

Ahoj Venny, díky za odpověď. Je docela problem koupit na vesnici zrnkovou kávu - nikde nemají. Musela mi kámoška dovézt z Brna :)
Včera jsem to poprvé zkokušela - myslím, že si na to brzičko zvyknu :palec:

jj, kávovar má i trysku, tu jsem zatím nezkoušela, už jsem to včera nestihla.
Můžeš mi dát typ, jak si mám udělat tu čokoládu enbo latté?
Ta čokoláda by šla udělat normálně z pytlíku (mimo kávovar) a tryskou to jen napěnit, že jo? To je dobrý nápad! Stejně tak i capuccino!

ale jak na to latté? To se dá taky koupit instatntí?

Ty máš taky tento kávovar? Jak ho dávaš do rezimu stand-by - aby svítila červená kontrolka? Nemůžu na to dojít. Svítí jen zelená - pak bliká, ale do červené to neskočí.
díky a krásný den, u nás se klube sluníčko :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2109
30.3.12 19:20

nene já mám jinej od saeca, tak s kontrolkou neporadím, ale hledala jsem obrázek, abych věděla co máš, když reaguju :D
latté ani capuccino si instantní nekupuj! stačí čerstvý mlíko ;) nejlíp se šlehá plnotučný, capuccino je v poměru espresso:mlíko 1:1, latté je 1:3 (nevím jestli je to tak úplně správně, ale mě tento poměr vyhovuje)
capuccino- našleháš mlíko, do hrnku uděláš presso a doliješ našlehaným mlíkem s trochou pěny
latté- našleháš mlíko, dáš do hrnku asi do tří čtvrtin a uděláš do toho presso (já dělám menší presso) a tím ti vznikne tříbarevný efekt, já dlouho zkoušela ten poměr jak mi to bude chutnat- chce to odzkoušet čokoláda- jakoukoli smíchám s mlíkem a našlehám
já šlehám v nerezové konvičce- dá se koupit např. v Ikei za pár korun, ale dá se to šlehat i v hrnku
Já jsem kávovar dostala na vánoce, takže nejsu žádnej profík, sama se pořád učím a zlepšuju- doufám :mrgreen:
Zkus mrknout na youtube ;)
http://www.youtube.com/watch?…
 http://www.youtube.com/watch?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev