Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahojky holky, chci se zeptat malej má 8 měsíců už má 6 zoubku dva dole a 4 nahoře ty nahoře se mu zrovna prorezavaji ale už má na dvouch trosku kaz, vůbec nevím jak to mám řešit? Mate s tím někdo zkušenosti? Malej má sunar a dostává už i příkrmy, ovocné kapsicky a pije čaj bez cukru a bez medu, teď už mu tedy dávám jen kojenckou vodu tak nevím z čeho by to mohl mít.
Dekuji za odpověď ![]()
Špatná hygiena, přenos bakterií z úst dospělého, špatná strava, mnoho cukrů.
Někomu stačí málo, každopádně bys měla jít s dítětem k zubaři a zeptat se co a jak. Místo 2× denně čistit klasickým dětským kartáčkem a dětskou pastou třeba 3× -4× denně. Zkus i mezizubní kartáček nebo niť. A chtělo by to omezit mléko přes noc.
Take se nemusí jednat o kaz ale o pigmentové skvrny apod, já osobně to třeba moc nepoznám.
@dreamis píše: Špatná hygiena, přenos bakterií z úst dospělého, špatná strava, mnoho cukrů.
To bohužel není pravda. A ani nevíš jak bych si přála, aby to bylo tak lehké a spravedlivé, že kdo o zuby pečuje, má je zdravé. Už jsem to tu psala. Je to vada skloviny v kombinaci se slabymi slinami, potvrzeno zubaři. Všechny děti máme v péči zubaře od prvního zubu, jedno jediné kazy skoro od chvíle, kdy se zuby prořezaly, už vylezly zbarvené, jak slabá ta sklovina byla. Zdravému dítěti se kaz takto rychle nevytvoří, protože zuby chrání právě zdravá sklovina.
Zakladatelko, takto malé dítě ti nikdo neošetří, ale k zubaři jej vem, pravděpodobně ti doporučí GC tooth mousse, ale nelze, než se snažit zuby čistit klidně třikrát denně a snažit se ty kazy udržet v mezích a ochránit zdravé zuby. Až vyroste, kazy se mohou ošetřit.
Taky jsem řešila kazy u kojence/batolete kvůli nemoci, dokonce jsem tady zakládala i diskusi. Nechala jsem si poradit tady od maminek a objednala se s malým na dentální hygienu na fluoridaci. Pomohli nám, paní zastavila šíření kazů a doporučila správný kartáček a pastu, jsem jí moc vděčná.
@Terkl dojdi k zubaři. Nejstaršímu už letos zuby poškozené, měl nějakou špatnou sklovinu.. druhé zuby má ale zcela ok ![]()
@Anonymní píše:
Taky jsem řešila kazy u kojence/batolete kvůli nemoci, dokonce jsem tady zakládala i diskusi. Nechala jsem si poradit tady od maminek a objednala se s malým na dentální hygienu na fluoridaci. Pomohli nám, paní zastavila šíření kazů a doporučila správný kartáček a pastu, jsem jí moc vděčná.
My teda problem nemame, ale jaka pasta a kartacek je spravnej, jestli poradis? ![]()
Nejlepší pasta pro kazivé zuby je prý Kids Spry s xylitolem kvůli té látce, kartáček pak Tello kids super měkký, že má krátký ten plast okolo štětin a lépe se všude dostaneš.
@Anonymní píše:
To bohužel není pravda. A ani nevíš jak bych si přála, aby to bylo tak lehké a spravedlivé, že kdo o zuby pečuje, má je zdravé. Už jsem to tu psala. Je to vada skloviny v kombinaci se slabymi slinami, potvrzeno zubaři. Všechny děti máme v péči zubaře od prvního zubu, jedno jediné kazy skoro od chvíle, kdy se zuby prořezaly, už vylezly zbarvené, jak slabá ta sklovina byla. Zdravému dítěti se kaz takto rychle nevytvoří, protože zuby chrání právě zdravá sklovina.
Zakladatelko, takto malé dítě ti nikdo neošetří, ale k zubaři jej vem, pravděpodobně ti doporučí GC tooth mousse, ale nelze, než se snažit zuby čistit klidně třikrát denně a snažit se ty kazy udržet v mezích a ochránit zdravé zuby. Až vyroste, kazy se mohou ošetřit.
Já chápu, že tohle nikdo nechce slyšet, jediný kdo na 100% posoudí pravdu je zubař. No pokud má kaz, tak to bude z důvodu co jsem už výše napsala.